Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημοσίευμα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ: Ο Χίου διαψεύδει για τα δολάρια

Δημοσίευμα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ: Ο Χίου διαψεύδει για τα δολάρια

148


Ο Χίου διαψεύδει για τα δολάρια


Των ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ – ΘΟΔΩΡΗ ΠΥΛΙΩΤΗ


Φάρσα, χοντροκομμένη προσπάθεια απομυθοποίησης των αποκαλυπτομένων ή μια προειδοποίηση με άγνωστους προς το παρόν αποδέκτες η πολυσυζητημένη επιστολή μέσω Διαδικτύου από φερόμενο υπάλληλο της τράπεζας Chase Manhattan, με την οποία καταγγέλθηκε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Διονύσιος, για συνεργασία με τον εφοπλιστή από τα Καρδάμυλα της Χίου Νικόλαο Φράγκο και τον ιερέα του χωριού του π. Γιώργη Τσάπελα και τη σύζυγό του;


Διονύσιος Χίου: Εχω 250.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα και προορίζονται για σχολεία και φοιτητές
Η επιστολή, που στάλθηκε και στην “Ε”, αναφέρει λεπτομέρειες που άλλες αφορούν τον εφοπλιστή Νικόλαο Φράγκο από τα Καρδάμυλα της Χίου με στενές σχέσεις με την Ελλαδική Εκκλησία, άλλες όμως αφορούν άλλον εφοπλιστή με τον οποίο ο Νικόλαος Φράγκος είναι στα μαχαίρια.


Συγκεκριμένα, η πολυκαταγγελθείσα αυθαίρετη βίλα Φράγκου στο Ναγό της Χίου, δύο μόλις μέτρα από την παραλία, στην οποία αναφέρεται η επιστολή, υπάρχει. Υπάρχει επίσης -και δημόσια ομολογείται επίσης- σχέση του κ. Φράγκου με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Αλλά τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Χίο δεν τον κάλεσε ο Νικόλαος Φράγκος αλλά ο άλλος εφοπλιστής -από τα Καρδάμυλα και αυτός- που, όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα, “δεν θέλει να βλέπει τον Χριστόδουλο και την Ελλαδική Εκκλησία και έχει σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο”.


Πού αποσκοπεί λοιπόν η παραπάνω επιστολή που τουλάχιστον κατά το ήμισύ της περιλαμβάνει εντυπωσιακές στην ακρίβειά τους λεπτομέρειες και κατά το έτερο ήμισύ της εντυπωσιακά χοντροκομμένα λάθη;


Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν χθες ότι αν δεν είναι φάρσα ή εκ των έσω των κατηγορούμενων προσπάθεια διασυρμού των καταγγελλομένων, η επιστολή δεν είναι παρά μια προειδοποίηση με άγνωστο ώς τώρα αποδέκτη που όντως έχει σχέση με τους λογαριασμούς αυτούς στην αμερικανική τράπεζα με τις καταθέσεις των 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Λέει πολύ απλά και προειδοποιεί ο συντάκτης ότι την επόμενη φορά τα λάθη της επιστολής δεν θα είναι λάθη αλλά σωστές λεπτομέρειες, όπως εξάλλου σωστές είναι και κάποιες άλλες περιλαμβανόμενες λεπτομέρειες.


Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα 17 εκατομμύρια δολ. είναι σωστή λεπτομέρεια ή χοντροκομμένο λάθος. Και η θέση της Χίου εν γένει στη ζωή της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι πρωταγωνιστική. Από τη Χίο δεν κατάγεται μόνο ο Μητροπολίτης Αττικής. Επανειλημμένα τη Χίο έχει επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώ στη Χίο έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ένας μέχρι και πριν από λίγο καιρό στενός συνεργάτης του ο οποίος φιλοξενούσε τον Αρχιεπίσκοπο κατά τις επίσημες αλλά και τις ιδιωτικές επισκέψεις του.


Και κατά τη διάρκειά τους υπήρχαν επαφές τόσο με τον εφοπλιστή Φράγκο όσο και με άλλους εφοπλιστές. Τόσες πολλές που προκαλούσαν τη θρησκευτικότητα των νησιωτών.


Λίγη ώρα μετά τη θεία λειτουργία στον εορτάζοντα χθες χιώτικο ναό του Αγίου Πολυκάρπου ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος με συνέντευξή του απάντησε στις φημολογίες που από το βράδυ της Τρίτης μετέδωσε τηλεοπτικό δελτίο αθηναϊκού σταθμού.


Χαρακτήρισε “αναληθέστατο και ανακριβέστατο” το ότι έχει και μάλιστα με τον ιερέα και την παπαδιά τέσσερις λογαριασμούς στην Αμερική με χρήματα που φθάνουν τα 17 εκατ. δολάρια. “Από πού να τα έχω;” αναρωτήθηκε και τόνισε ότι οι εφοπλιστές “είναι φίλοι του όλοι, από τον ελάχιστα μέχρι τον περισσότερο πλούσιο. Και τον πλούσιο τον χρησιμοποιώ ει δυνατόν για να τον συγκινήσω, να έχει χορηγίες για αδύνατους του λαού μου εδώ” σημείωσε χαρακτηριστικά.


Επίσης ο κ. Διονύσιος αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Μητροπολίτη Αττικής αναφέρθηκε σε “καμία σχέση”, απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση μίλησε για “κακές” σχέσεις. “Βεβαίως, είπε, κατάγεται από τη Χίο. Εχει έρθει στα 26 χρόνια της αρχιερατείας μου δύο φορές χωρίς να τον καλέσω. Χωρίς να τον καλέσω εγώ! Είχε έρθει μία φορά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλη μια φορά… Είχε σχέσεις με τον Φράγκο τον Νίκο και πήγαινε πάνω σε ένα ενδιαίτημα που του παραχωρούσε στο Ναγό και έμενε εκεί. Καμία σχέση”.


Τέλος, αναφερόμενος στα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία είπε: “Εγώ έχω συγκεντρώσει ένα ποσό, έχω διαθήκη βέβαια… Τα έχω βάλει μετά θάνατον, ας χαρώ λέω τη χαρά της διακονίας και της θυσίας! Για αυτό το έκανα.


“Τα έχω σε τράπεζα εδώ. Το ποσό είναι 250.000 ευρώ τα οποία είναι άθικτα και τα οποία προορίζονται να είναι η συνδρομή μου σε εννέα νηπιαγωγεία της πόλεως Χίου, 26 δημοτικά και ολοήμερα σχολεία και στους φοιτητές του νησιού μου…”.


Στο ερώτημα αν είναι υπέρ της κάθαρσης στο χώρο της Εκκλησίας ο κ. Διονύσιος απάντησε “να καθαρίσει η ήρα από το στάρι”, προανήγγειλε δε ότι θα δώσει την Τρίτη εξηγήσεις στην ιεραρχία. Και κατέληξε: “Είχα έναν υπέροχο ιεράρχη, τον Κοζάνης Διονύσιο… Δεν ήμουν της αδελφότητος. Ημουν πάντοτε της ποιμενούσης Εκκλησίας. Αυτός είμαι. Πάντοτε έλεγα αυτό που έπρεπε να πω. Ουδέν έτερον!”.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/02/2005