Αρχική Νέα Τοπικά ΔΣ Ομηρούπολης: Διαφωνία σε ΠΑΚ- Νέα Πορεία για κυνηγετική “ρεζέρβα”

ΔΣ Ομηρούπολης: Διαφωνία σε ΠΑΚ- Νέα Πορεία για κυνηγετική “ρεζέρβα”

6


Την ψήφο των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας χρειάστηκε ο δήμαρχος Ομηρούπολης Δημήτρης Παπαληός για να εξασφαλίσει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας την σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και να ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης  για την εγκατάσταση ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής στην περιοχή Τηγάνι Σιδηρούντας και σε μια έκταση άνω των 600 στρεμμάτων.
Η συζήτηση όμως όπως αργότερα και η ψηφοφορία έδειξε μια δημοτική παράταξη διχασμένη και ανέδειξε πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο η παράταξη ΠΑΚ- Νέα Πορεία τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την περιοχή της Σιδηρούντας και κατά συνέπεια για όλη την ευρύτερη περιοχή.
Όπως μάλιστα σημείωσε το μέλος του Τ.Σ  Σιδηρούντας και πρώην πρόεδρος υπό την σημαία της ΠΑΚ  Στέλιος  Γεραζούνης η απόσταση του προεκλογικού προγράμματος για την περιοχή με τον ερασιτεχνικό χειρισμό της υπόθεσης είναι τεράστια.
Όπως ο ίδιος εξήγησε παλιότερες αποφάσεις της παράταξης έλεγαν να αναπτυχθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής αλλά η όποια ανάπτυξη να έχει ως επίκεντρο τον οικισμό ώστε τα όποια οφέλη προκύψουν να διαχυθούν στις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής και επιπλέον οι καθ’ εαυτού δράσεις που θα προκριθούν να είναι συμβατές με το περιβάλλον και να έχουν πολιτιστικό υπόβαθρο.
 Αντί αυτού εντελώς πρόχειρα ο δήμος τώρα επιλέγει  να δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή για τα μεγέθη της Χίου και υπερβολικά μικρή για κυνηγετική ρεζέρβα δίνοντας την κατά αρχάς σύμφωνη γνώμη του στα σχέδια που προβλέπουν τον εκχυδαϊσμό του κυνηγιού και την αποκτήνωση του ανθρώπου όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε αργότερα στη τοποθέτηση του ο Δημήτρης Αθανασόπουλος αλλά και ο φίλος του κυνηγιού όπως δήλωσε Νικ. Κυριακός.
Αντίθετοι σε κάθε τέτοια προοπτική εμφανίστηκαν ακόμη οι Αντώνης Παντελόγλου ως ανεξάρτητος πλέον σύμβουλος αλλά και ο Ζαννής Κλειδάς εκπροσωπώντας τον Κυνηγετικό Σύλλογο του νησιού που σημείωσε το μη βιώσιμο της επένδυσης λόγω της μικρής έκτασης αλλά και του ενδεχομένου απαγόρευσης του
Για τους λόγους που ανέφερε ο Στέλιος Γεραζούνης την πρόταση καταψήφισε και ο Βασίλης Λεοντάρας επισημαίνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ προεκλογικού προγράμματος και πεπραγμένων.
Κατηγορηματικά αντίθετος και ο Γιώργος Παντελίδης που επέμεινε στην ανάγκη αναδάσωσης της περιοχής και της διατήρησης του παρθένου χαρακτήρα της.
Στον αντίποδα αυτών ο πρόεδρος του Τ.Σ Γ. Φερούς που παρουσίασε έγγραφο της δασικής υπηρεσίας  που εξαιρεί την περιοχή από τις αναδασωτέες και υποστήριξε την αξιοπιστία δημοψηφίσματος που έβγαλε τους Σιδηρουντιανούς να θέλουν την κυνηγετική ρεζέρβα και μάλιστα με ποσοστό που θυμίζει Τσαουσέσκου.
Απαντώντας ο κ Γεραζούνης θύμισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δημοψήφισμα αναφέροντας ως παράδειγμα τα ψηφοδέλτια με διαφορετικά χρώματα για το “ΝΑΙ” και το “ΟΧΙ” καθώς και την μικρή συμμετοχή (100 κάτοικοι σε σύνολο 220)
Αυτό το δημοψήφισμα χρησιμοποίησε ως κύριο επιχείρημα και η μείζονα μειοψηφία και οχυρωμένη πίσω του υπερψήφισε την πρόταση.
Όπως πάντως σημείωσε ο Δημήτρης Παπαληός “ο επενδυτής πλέον οφείλει να ακολουθήσει την νομιμότητα” αφού  πρέπει να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη υπηρεσιών όπως η Πολεοδομία, η Αρχαιολογία και η Δασική Υπηρεσία.
Δημοπρατούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Αίπος.
Με άλλη του απόφαση το ΔΣ Ομηρούπολης κατά πλειοψηφία αποφάσισε την δημοπράτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αίπους σύμφωνα με όρους που έχει εγκρίνει δύο χρόνια πριν η τότε  δημαρχιακή επιτροπή.
Τιμή εκκίνησης ορίστηκε το ποσό των 18.000 ευρώ ετησίως.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ