Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Δύο Χιώτες της Αυστραλίας που ασχολούνται με τα ομογενειακά ΜΜΕ βραβεύονται...

Ομογένεια: Δύο Χιώτες της Αυστραλίας που ασχολούνται με τα ομογενειακά ΜΜΕ βραβεύονται από την Ελληνική Πολιτεία

196


ΔΥΟ διακεκριμένοι Χιώτες της Αυστραλίας θα τιμηθούν στις αρχές  Μαρτίου από την ελληνική πολιτεία.


Πρόκειται για τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος», Δημήτρη Γκόγκο, και τον αρχισυντάκτη της ίδιας εφημερίδας, Σωτήρη  Χατζημανώλη.


Και οι δυο τους έχουν στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχίες και διακρίσεις έχοντας τιμηθεί επανειλημμένως και από την αυστραλιανή πολιτεία.


Αυτή την φορά η Νομαρχία Αθηνών θα ανακηρύξει τον Χιώτη εκδότη, Δημήτρη Γκόγκο,  Πρεσβευτή Ελληνισμού 2005 ενώ στον αρχισυντάκτη του «Νέου Κόσμου», Σωτήρη Χατζημανώλη, θα αποδοθεί το Βραβείο για το Καλύτερο Άρθρο της Χρονιάς από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.


Πρεσβευτής Ελληνισμού 2005
Πιο αναλυτικά έξι διεθνείς προσωπικότητες, ελληνικής και μη καταγωγής, που με τη δράση, το έργο και τη γενικότερη στάση της ζωής τους προβάλλουν και υπηρετούν τα Ελληνικά Ιδεώδη, προάγοντας παγκόσμια τον Ελληνικό Πολιτισμό, θα τιμήσει η Νομαρχία Αθηνών με την ανακήρυξή τους σε Πρεσβευτές Ελληνισμού 2005.
Πρόκειται για τους: Edouard Wolter από το Λουξεμβούργο, Ιsis Borges Dabelchior Fonsecaαπό τη Βραζιλία, Zain Ul Wahab από το Πακιστάν, πατήρ Ιουστίνος Αναστάσιος Μάμαλος από την Παλαιστίνη, Elena Lazar από την Ρουμανία και τον Δημήτρη Γκόγκο από την Αυστραλία.


Η απόδοση των τιμών θα γίνει σε ειδική πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών, στις 6 Μαρτίου 2005. Ο θεσμός των Πρεσβευτών Ελληνισμού καθιερώθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών το 1997 με απόφαση του Νομαρχιακού της Συμβουλίου.

Βραβείο ομογενειακών ΜΜΕ  για το Καλύτερο Άρθρο της Χρονιάς
Εξάλλου για έκτη συνεχή χρονιά πρόκειται να απονεμηθούν τα βραβεία προς τα ομογενειακά ΜΜΕ. Η θεσμοθέτηση των εν λόγω βραβείων εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν το 1998 η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, έχοντας ως στόχο να τιμήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους της ελληνικής διασποράς και να τους ενθαρρύνει στο σημαντικό τους έργο που αφορά στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών των αποδήμων Ελλήνων με τη χώρα καταγωγής τους και στην ανάδειξη του διεθνούς ρόλου του Ελληνισμού της διασποράς.


Απονέμονται βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες:


Βραβείο για το ομογενεισκό μέσο της χρονιάς 2003, Βραβείο γιο το καλύτερο ρεπορτάζ της χρονιάς 2003 σε ομογενειακό ραδιοτηλεοπτικό μέσο, Βραβείο για το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ της χρονιάς 2003 στον ομογενειακό γραπτό τύπο, Βραβείο για το μέσο ή το φορέα της ομογένειας με την καλύτερη ιστοσελίδα της χρονιάς 2003.


Η αξιολόγηση έγινε από ειδικά συγκροτηθείσα Επιτροπή η οποία απαρτίζετο από τους κ.κ. Δημήτριο Γκλαβά, Πρόεδρο Π.Ο,Ε.Σ.Υ., Στάθη Ευσταθιάδη, δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Στέλιο Παπαθανασόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Χαράλαμπο Παπασωτηρίου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Ανδρέα Χριστοδουλίδη, Σύμβουλο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ως μέλη, και τον κ. Πάνο Λειβαδά, Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης, ως Πρόεδρο.


Για τη βράβευση στην κατηγορία Βραβείο για το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ της χρονιάς 2003 στον ομογενειακό γραπτό τύπο η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή του ανωτέρω βραβείου


α) στο δημοσιογράφο ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ για το ρεπορτάζ «Δίδυμα ελληνόπουλα τα εξυπνότερα παιδιά της Αυστραλίας» (Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – Αυστραλία), το οποίο διακρίνεται για την πρωτοτυπία, όσον αφορά στην επιλογή του θέματος, όπως επίσης και για την πληρότητα κάλυψης και τον επαγγελματικό τρόπο παρουσίασης του,


Τα βραβεία και οι τιμητικοί έπαινοι θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2005 σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο,


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ


Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας «Νέος Κόσμος, Δημήτρης Γκόγκος γεννήθηκε στη Χίο στις 13 Φεβρουαρίου του 1931 και έφθασε στην Αυστραλία την 1η Ιανουαρίου του 1950, στην εποχή της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων προς τη μακρινή ήπειρο.


Από νωρίς δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις της ομογένειας και διετέλεσε γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου «Ορφεύς» που ανέπτυσσε πολιτιστική δράση και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας προς τους Έλληνες μετανάστες.


Κατά καιρούς, επίσης υπηρέτησε στο συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και συμμετείχε στην Επιτροπή Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Επιτροπή για τη δημιουργία Έδρας Νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ «Αντίποδες» του οποίου ο «Νέος Κόσμος» είναι βασικός χορηγός από το 1954 έως σήμερα, ενώ συμμετείχε και στη συντακτική επιτροπή της Ελληνο-Αυστραλιανής Επιθεώρησης που κυκλοφορούσε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ενώ ήταν ο πρώτος αδειούχος της αυστραλιανής κρατικής ραδιοφωνικής υπηρεσίας (SBS).


Το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν, όμως, η ίδρυση του «Νέου Κόσμου» το 1957. Η εφημερίδα αυτή από ένα μικρό τετρασέλιδο, σήμερα είναι έγχρωμη και πολυσέλιδη με δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες.


Ο Δημήτρης Γκόγκος είναι ιδιοκτήτης και της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Νέα Ελλάδα, ενώ, έως πρόσφατα, διατηρούσε την ιδιοκτησία της εφημερίδας του Σίδνεϊ «Ο Κόσμος» και της διετούς έκδοσης «Χρυσός Οδηγός».


Κατά καιρούς η εταιρία του πρόσφερε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην ομογένεια μέσω του καναλιού 31 και της Ελληνικής Υπηρεσίας Ραδιοφωνίας Μελβούρνης.


 ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ


Ο Σωτήρης Χατζημανώλης γεννήθηκε στη Χίο το 1954 και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι αρχισυντάκτης των εφημερίδων «Νέος Κόσμος» και «Νέα Ελλάδα» της Αυστραλίας, ενώ παράλληλα είναι και ανταποκριτής του ΑΠΕ.


Ο Σωτήρης Χατζημανώλης παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στα πανεπιστήμια RMITκαι Deakinτης Βικτώριας και ξεκίνησε την καριέρα του ως υπεύθυνος του δελτίου ειδήσεων του ελληνόφωνου προγράμματος της  κρατικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας SpecialBroadcastingService(SBS), όπου εργάστηκε και ως  συντάκτης και αρχισυντάκτης στο ειδησεογραφικό τμήμα, ενώ αρθρογραφούσε και στον αυστραλιανό τύπο.


Κατά καιρούς έχει διατελέσει, επίσης,  επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της SBS, διευθυντής του περιοδικού «Απόδημος», (έβγαινε στην Αθήνα), διευθυντής του περιοδικού «Το Νέο», διευθυντής προγράμματος της Ελληνικής Υπηρεσίας Ραδιοφωνίας Μελβούρνης, παραγωγός του τηλεοπτικού προγράμματος «Νέος Κόσμος–Ρεπορτάζ», υπεύθυνος ύλης του «Χρυσού Οδηγού», συντάκτης στο περιοδικό «Παροικία» κ.α., παρουσιαστής προγραμμάτων στον ραδιοφωνικό σταθμό 3ΑΒ και 3ΧΥ.


Εκτός από τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού συμμετέχοντας στη δημιουργία φορέων ελληνικού θεάτρου στην Αυστραλία ενώ  υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος του μεγάλου ελληνο-αυστραλιανού φεστιβάλ «Αντίποδες».