Αρχική Νέα Τοπικά Ρήξη Δ. Χίου με Πανεπιστήμιο για δρόμο Ράμνης- Καλουτά

Ρήξη Δ. Χίου με Πανεπιστήμιο για δρόμο Ράμνης- Καλουτά

39

Τη σκληρή κριτική του Δημάρχου Μάρκου Μεννή δέχτηκε η πανεπιστημιακή Κοινότητα και εδικά η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα του δρόμου που θα ενώνει τις οδούς Ράμνης και Καλουτά.
Καταρχήν δεν έγινε αποδεκτή η αναβολή του θέματος που πρότειναν οι εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου μιας και η συγκεκριμένη μελέτη στο πρώτο τμήμα της περιλαμβάνει το δρόμο από την οδό Ράμνης μέχρι και το σημείο όπου θα συνδέεται με τον Περιφερειακό δρόμο της πόλης.
Ο κ. Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός ότι πρέπει να υπάρξει δρόμος που θα φτάνει μέχρι την οδό Καλουτά έτσι ώστε να μπορεί να διοχετεύεται η κίνηση από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης της Χίου.
Η πρόταση του Πανεπιστημίου ήταν να υπάρξει διερεύνηση και ήπιων λύσεων, σε μια προσπάθεια να μην κοπεί στη μέση το οικόπεδο Μερούση, άρα η μελλοντική Πανεπιστημιούπολη, με ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
Κάτι τέτοιο όμως γίνεται μόνο στην περίπτωση που υλοποιηθούν νεώτερα σχέδια του Πανεπιστημίου για επέκταση της Πανεπιστημιούπολης προς το νότο με την αγορά του οικοπέδου μετά τον ποταμό της Αγίας Ειρήνης, διότι διαφορετικά το σχέδιο προβλέπει δρόμο που να είναι στην άκρη του οικοπέδου Μερούση.
“Δεν μπορεί να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το κάθε Πανεπιστήμιο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος περιγράφοντας τι είδους συμφωνίες είχαν κάνει με την Πρυτανεία χωρίς αυτές όπως είπε να τηρηθούν.
Την πικρία του εξέφρασε ο Πέτρος Παντελάρας προς το Πανεπιστήμιο σημειώνοντας ότι αν δεν γίνει ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δώρο- άδωρο ο περιφερειακός της πόλης. Πρότεινε δε να αρχίσουν αμέσως συναντήσεις με τις υπηρεσίες του Δήμου για να δοθεί λύση.
“Με θλίβει η εικόνα να αντιδικούμε με το Πανεπιστήμιο” σημείωσε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που παρατήρησε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε ο απαιτούμενος διάλογος που πρέπει ακόμα και τώρα να επιδιωχθεί.
Εμμέσως έτσι δόθηκε παράταση δύο μηνών έτσι ώστε οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, του Πανεπιστημίου και ο μελετητής να βρουν την καλύτερη λύση, ενώ το πρώτο ραντεβού αναμένεται να οριστικοποιηθεί ακόμα και σήμερα.
Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λυπαρής ήταν κατηγορηματικός ότι η μηδενική βάση της συζήτησης είναι η διατήρηση του υπάρχοντος ΓΠΣ που θέλει δρόμο στην περιοχή, κάτι που έθεσε σαν όρο στο κλείσιμο του ο Δήμαρχος.
Σε ερώτησή μας τόσο προς το δήμαρχο Χίου όσο και στα μέλη της Πανεπιστημιακής Ομάδας που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση για το αν η νοητή προέκταση του δρόμου Ράμνης- Καλουτά συναντά τον περιφερειακό του Κάστρου μας δήλωσαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού το ρέμα της Αγίας Ειρήνης είναι βορειότερα του Κάστρου.