Αρχική Νέα Οικονομία Χρηματιστήριο, πως έκλεισε την Παρασκευή 25/2

Χρηματιστήριο, πως έκλεισε την Παρασκευή 25/2

6


Από το διαδικτυακό τόπο www.ependitis.gr


Με εβδομαδιαία κέρδη 0,93% στις 3092,77 μονάδες έκλεισε η βδομάδα για το Γενικό Δείκτη αλλά ουσιαστικά και ο μήνας βρίσκοντας τον να καταγράφει ταυτόχρονα και υψηλό τετραετίας αλλά και να υπεραποδίδει για άλλη μια φορά σε σχέση με τις διεθνείς χρηματαγορές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,5% και ο Mid 40 1,88%. O δείκτης Small Cap 80 ενισχύθηκε 0,88%, ενώ ο FTSE 140 1,51%. Αναμφίβολα όμως για άλλη μια φορά ατμομηχανή αποδείχθηκε ο Τραπεζικός με εβδομαδιαία κέρδη 3,59% στις 6774 μονάδες. Με την αγοραστική δύναμη των ξένων να ενισχύετε μέσω δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, κυρίως όμως των τραπεζικών, όλα δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς παραμένει ανοδική και ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περσότερο με την <<δειλή>> επανεμφάνιση του επενδυτικού κοινού. Ενός επενδυτικού κοινού που βέβαια σε καμία περίπτωση δε θυμίζει τίποτε από την εποχή του ΄99 αλλά και πολύ πιο πρόσφατα με την άνοδο τον Αύγουστο του 2003. Πιθανή επανεμφάνιση του θα οδήγηση το δείκτη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα όμως, το ενδεχόμενο διόρθωσης, κυρίως του FTSE δεν πρέπει να αποκλειστεί, μετά μάλιστα και του σχηματισμού shooting star (σχηματισμός candlestick ό οποίος εμφανίζεται κυρίως στο τέλος ενός ανοδικού ράλι, αλλά απαιτεί επιβεβαίωση). Τεχνικά όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο μας διάσπαση των 3050 μονάδων θα μας οδηγούσε σε υψηλότερα επίπεδα ανεβάζοντας έτσι μεσο-μακροπρόθεσμα το πήχη σε υψηλότερα επίπεδα τιμών γύρω στις 3400 μονάδες. Σύμφωνα με τη θεωρία των αριθμών Fibonacci η ανοδική αντίδραση σε επίπεδα πάντα Γενικού Δείκτη αναμένετε στο 38% από τα ιστορικά υψηλά του. Έχοντας έτσι καλύψει το 30% της πτώσης αναμένουμε και το υπόλοιπο 8% που βρίσκετε περί τις 3400 μονάδες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε εβδομαδιαίο διάγραμμα παρατηρούμε ότι υπήρξε και διάσπαση της μακροχρόνιας γραμμής αντίστασης S. Θετικό στοιχείο για τη περαιτέρω πορεία της αγοράς αλλά και στοιχείο το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα σε ενδεχόμενη πτωτική του διάσπαση.
http://www.ependitis.gr/forum/gd2702.png


http://www.ependitis.gr/forum/gd2702.png
Σημειώνουμε δε ότι μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως άλλωστε είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιο μας υπεραπέδοσαν της συνολικής αγοράς.