Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις 10 ερωτήσεις στη Nona Terziani

10 ερωτήσεις στη Nona Terziani

9410 ερωτήσεις με τη Nona Terziani
(από την ομώνυμη στήλη της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ)


Η Nona Teziani ήταν υποψήφια στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο. Κατάγεται από το Χαρτούμ της Γεωργίας και έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στην Αγία Πετρούπολη (πάλαι ποτέ Λένινγκραντ). Με ρίζες ελληνικές από τη γιαγιά της και με πατέρα γεωργιανό ήρθε στην Ελλάδα το 1995. Μαζί με την βουλγαρικής καταγωγής Athanasova Kremena ήταν υποψήφιες και θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά την Πέμπτη 3 Μαρτίου.


1. Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφια;
Μου άρεσε να ασχολούμαι με την πολιτική από την πατρίδα μου Έχω κάποιες απόψεις και πιστεύω μου είναι ότι πρέπει να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Ήταν κάτι που μας έλειπε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Η νέα γενιά ήθελε λοιπόν να έχει κάτι άλλο…


2. Γιατί με το ΠΑΣΟΚ και όχι με άλλο κόμμα;
Με εκφράζει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος μας Γιώργος Παπανδρέου. Με εκφράζει η συμμετοχική δημοκρατία που δίνει λόγο και σε εμάς που αισθανόμαστε έτσι ισότιμοι πολίτες. Είναι κάτι καινούργιο στην πολιτική σκηνή. Βρίσκω αυτά που ήθελα από παλιά.


3. Γιατί όμως και οι… ξένοι να είναι υποψήφιοι;
Θεωρώ ότι οι ομογενείς ή οι μετανάστες που ζουν σε μια χώρα πρέπει να έχουν και αυτοί δικαίωμα να εκφραστούν.


4. Αν σου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσεις στο Συνέδριο τι θα τονίσεις;
Θα με ενδιέφερε να σημειώσω τα προβλήματα μας. Να μην υπάρχει τόσο πολύ γραφειοκρατία πάνω στα θέματα για τους ομογενείς.


5. Πως νομίζετε ότι αντιμετωπίζουν οι έλληνες και κατά δεύτερο οι Χιώτες τους οικονομικούς μετανάστες;
Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πολύ φιλόξενη και δυστυχώς μια μικρή μερίδα ξένων έχει χαλάσει την εικόνα που έχουν μερικές φορές για τους ξένους.


6. Ο ρατσισμός είναι έντονος;
Εμένα τουλάχιστον δεν με έχουν αντιμετωπίσει ρατσιστικά. Πολλές φορές όμως συνδυάζουμε τον ξένο με κάποιο κακοποιό. Πιστεύω ότι κάθε λαός έχει καλούς και κακούς και δεν πρέπει να κρίνουμε από την καταγωγή για να βγάλουμε συμπεράσματα. Και εμείς είχαμε καλή παιδεία και εμάς οι γονείς μας, μας είχαν μεγαλώσει με κάποιες αρχές και εμείς έχουμε σπουδάσει… 


7. Έχετε ελληνικές ρίζες, αυτή η ελληνική κουλτούρα μένει ακόμα και αν είναι κανείς μακριά από την Ελλάδα;
Οι Έλληνες ομογενείς είναι πιο πολλοί Έλληνες. Εμείς είχαμε στη Γεωργία συλλόγους, ελληνικά χωριά και είμαστε πάρα πολύ δεμένοι. Παντρευόταν Έλληνας την Ελληνίδα για να κρατήσουμε τις ρίζες μας. Φτάναμε σε μία παρέα με 100 άτομα ακόμα και δυο να ήμασταν να μιλάμε ελληνικά!


8. Πως είναι η Γεωργία;
Θυμίζει την Ελλάδα πριν από 50 χρόνια. Και ο άντρας μου, ο Κώστας Τσουρής, μου έχει δώσει αυτή την εικόνα. Είναι μια χώρα με κατοίκους πάρα πολύ φιλόξενους. Δεν χρειάζεται να ειδοποιήσεις κάποιον ότι θα πας σπίτι του, οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Αυτή η φιλία και ειδικά μεταξύ των αντρών είναι πολύ ισχυρή, πολύ γνωστή σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση.


9. Ζήσατε το προηγούμενο καθεστώς;
Το ’91 που τελείωσα το σχολείο ξεκίνησε και η περεστρόικα. Ήμουν και πιο μικρή δεν καταλάβαινα πολλά πράγματα. Αυτό που ήταν γνωστό ήταν πως δεν μπορούσες να εκφραστείς ελεύθερα, δεν μπορούσες να πας στην Εκκλησία. Μετά το ’91 έγινε μέσα σε δύο χρόνια αυτή η αλλαγή. Ο κόσμος που ζούσε τόσα χρόνια στον κομμουνισμό δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Δεν ήξερε τι πάει να πει δική σου επιχείρηση, καπιταλισμός. Ζούσαν στον κομμουνισμό εκεί που όλα ήταν φτιαγμένα για αυτούς… Βέβαια είχαμε φοβερή παιδεία, πολύ καλή και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά αυτό που σε έπνιγε ήταν η μη ελευθερία, να πας στο εξωτερικό, να εκφραστείς…


10. Τι θα “παντρεύατε” από τα δύο συστήματα;
Για ένα μελλοντικό σύστημα η παιδεία, η υγεία και η ελευθερία λόγου και έκφρασης είναι τρία πράγματα πάρα πολύ σημαντικά για μένα.