Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Εβδομάδα αποφάσεων για την Κορόνα

Ομογένεια: Εβδομάδα αποφάσεων για την Κορόνα

8


Νέα Υόρκη.- Τις οριστικές του αποφάσεις για την κρίση που μαστίζει την κοινότητα Μεταμορφώσεως Κορόνας αναμένεται ότι θα λάβει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας του Πνευματικού Δικαστηρίου, την περασμένη Τετάρτη. Οπως μας ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, την περασμένη εβδομάδα ο πρωτοσύγκελλος, επίσκοπος Τρωάδος Σάββας, είχε επαφές με μέλη της διορισμένης από την Αρχιεπισκοπή διοίκησης, όπως κι άλλους παράγοντες της κοινότητας, σε μιά προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παρότι αναμένουν να επιβληθούν από το πνευματικό δικαστήριο ποινές στα μέλη του μη αναγνωρισμένου συμβουλίου, θα τους ζητείται να παραιτηθούν, να ζητήσουν συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο και να δηλώσουν σεβασμό και πίστη στις αρχές της Εκκλησίας και τους κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής.
Την παραίτηση του μη αναγνωρισμένου κοινοτικού συμβουλίου θα ακολουθήσει και παραίτηση του υπό τον κ. Γεωργιάδη συμβουλίου και ο διορισμός προσωρινής επιτροπής, που θα παραλάβει όλα τα αρχεία και θα αναλάβει την διεξαγωγή αρχαιρεσιών, σε εύλογο χρονικό διάστημα.


Αναμένεται να επιτραπεί στους περισσότερους από τους συμβούλους του μη αναγνωρισμένου συμβουλίου να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες.


Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν έχει καμφθεί η εμμονή του επισκόπου Σάββα – που δεν παρευρέθηκε στο Πνευματικό Δικαστήριο – να τιμωρηθούν αυστηρά οι «αντάρτες», να παραδοθεί η διοίκηση στον κ. Γεωργιάδη και στη συνέχεια αυτός να διεξάγει αρχαιρεσίες. Μάλιστα το περιβάλλον του πρωτοσύγκελλου διέρρεε ότι ο μεν κ. Λιβανός «είναι αμετανόητος και δηλώνει ότι θα παραμείνει εφ’ όρου ζωής πρόεδρος», ενώ κάποιο άλλο μέλος σε επιστολή που έστειλε, εκφράστηκε μειωτικά για τους εσωτερικούς κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής.


Ο κ. Λιβανός, πάντως, διάψευσε ότι κάτι τέτοιο ελέχθη.


«Απλά τους ζήτησα να παραμείνω μέχρι το Δεκέμβριο και να κάνω τότε εκλογές», είπε.


Την Τετάρτη εξετάστηκαν από το Πνευματικό Δικαστήριο οι υποθέσεις των κ.κ. Ευαγόρα Τζιάζα, Ουίλιαμ Πολ, Μανόλη Μιχελάκη, Στιβ Τζαπόγα, Βασίλη Σπηλιώτη, Μιχαήλ Σταύρου, Φώτη Μαυρίδη και Βασίλη Λιβανού. Ο τελευταίος είχε ζητήσει με επιστολή του να παρουσιαστεί κι αυτός την ίδια ημέρα, αίτημα που έγινε δεκτό. Παρότι αρχικά του είχε λεχθεί όχι στις 10 το πρωϊ θα είχε συνάντηση με τον επίσκοπο Σάββα, τελικά παρουσιάστηκε μόνο ενώπιον του Πνευματικού Δικαστηρίου, το οποίο αρνήθηκε αίτημά του να επιτραπεί η παρουσία της κόρης του που είναι δικηγόρος.


Δύο μέλη του συμβουλίου που δεν προσήλθαν (ο ευεργέτης της κοινότητας Νίκος Βρετός και η Κική Δαμαλά) έστειλαν επιστολές.


ΠΑΡΑΠΟΝΑ


Παράπονα για την συμπεριφορά που επιδείχθηκε από την Αρχιεπισκοπή προς τα πρόσωπά τους, εξέφρασαν τα μέλη του συμβουλίου. Οπως είπε ο εκπρόσωπος των μελών, Ευαγόρας Τζιάζας, η όλη διαδικασία ήταν μειωτική για τον καθένα «χάρη στις εκδικητικές προσπάθειες του επισκόπου Σάββα».


«Κάποιοι από εμάς υποχρεώθηκαν να παραμείνουν για ώρες στους διαδρόμους της Αρχιεπισκοπής, κάποιοι καθιστοί κι άλλοι όρθιοι, ακουμπώντας στους τοίχους. Ομως, συνέχισε, μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τις τουαλέτες. Δεν ήταν καλή αυτή η εικόνα. Ομως, ποιός θα περίμενε περισσότερα;»


Οπως είπε, τα άτομα που περίμεναν ήταν εκτεθειμένα στη θέα των επισκεπτών του κτηρίου.


Αναφορικά με τη διαδικασία του πνευματικού δικαστηρίου, ο κ. Τζιάζας ανέφερε ότι το κάθε μέλος παρουσιάστηκε χωριστά και απάντησε στις κατηγορίες. Πλην των μελών του δικαστηρίου παρών ήταν κι ο βοηθός πρωτοσύγκελλος, π. Μιχαήλ Κοντογιώργης.


Ο κ. Τζιάζας επισήμανε ότι και ο ίδιος και άλλα μέλη επέμειναν στην ανάγκη να δοθούν τα βιβλία της κοινότητας – που κρατά η Αρχιεπισκοπή – σε ειδικό ορκωτό λογιστή, ειδικευμένο σε έρευνα.


«Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των μελών της Κορόνας και της ευρύτερης κοινότητας στην Αρχιεπισκοπή», συμπλήρωσε.


Οπως ανέφεραν άτομα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ευθύνη της Αρχιεπισκοπής για τη διαιώνιση της κρίσης. Μάλιστα κάποιο από τα μέλη του Πνευματικού Δικαστηρίου φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να παραδέχθηκε – στα επίμονα ερωτήματα του «κατηγορούμενου μέλους – ότι θα έπρεπε και ο ιερέας π. Κλεόπας να κληθεί στο πνευματικό δικαστήριο.

Πηγή: Εφημερίδα Greek News