Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρα Κριμιζή

Ομογένεια: Ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρα Κριμιζή

6


Ουάσιγκτον – Οι δύο κύριες ελληνικές πολιτιστικές οργανώσεις της περιοχής Ουάσιγκτων, ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και η ΑΧΕΠΑ, αμιλλώνται θα έλεγε κανείς στην διοργάνωση εκδηλώσεων με ενδιαφέροντα θέματα. Οι ομιλητές κατά κανόνα, αλλά όχι αποκλειστικά, προέρχονται από τα ίδια τα μέλη των οργανώσεων και είναι καταξιωμένοι επιστήμονες. Μεταξύ δε των μελών των δύο οργανώσεων, οι ομιλίες δίνονται μπροστά σε αρκετά πυκνό και εξίσου κατατοπισμένο κοινό.


Η τελευταία ομιλία, η τέταρτη μέσα σε ένα μήνα, οργανώθηκε από την ΑΧΕΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου και δόθηκε όπως και οι άλλες σε ειδική αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Μπεθέσντα. Ομιλητής ήταν ο διαστημικός φυσικός Δρ Σταμάτιος Κριμιτζής. Ο κ. Κριμιτζής είναι πρώην διευθυντής προσωπικού εξακοσίων ατόμων του Διαστημικού Τμήματος Παραγωγής και Λειτουργίας Διαστημοπλοίων και Έρευνας του Πανεπιστημίου της Αΐόβα.
Θέμα της ομιλίας του Δρος Κριμιτζή ήταν η αποστολή CASSINI, του οποίου ήταν Διευθυντής, στον πλανήτη ΚΡΟΝΟ. Το διαστημόπλοιο αυτής της αποστολής εκτοξεύθηκε το 1997 και έφτασε στον ερυθρό Πλανήτη μόλις τον περασμένο Ιούλη. Ταξίδευε δηλαδή εφτά ολόκληρα χρόνια!


Αφού εξερεύνησε τον τεράστιο πλανήτη (είναι 360 φορές μεγαλύτερος από τη γή!), περνώντας μέσα από τους εντυπωσιακούς κύκλους του και στέλνοντας πληροφορίες στη γή, προσαστερώθηκε σε έναν από τους δορυφόρους του, τον ΤΙΤΑΝΑ. Από κει, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λέει ο Δρ Κριμιτζής, ο δορυφόρος αυτός θα συνεχίσει να στέλνει τις πολύτιμες πληροφορίες του σ’ εμάς από τις εσχατιές του απείρου.


Μιλώντας σε μια καταληπτή γλώσσα, ο Δρ Κριμιτζής έκαμε χωρίς αμφιβολία το ακροατήριό του σοφότερο γύρω από θέματα διερεύνησης του διαστήματος, καθώς και των δυσκολιών ετοιμασίας και πραγμάτωσης αυτών των ταξιδιών που κρατάνε εφτά ολόκληρα χρόνια!


Πόσο παίρνει σε ένα ηλεκτρονικό σήμα να φτάσει από τον ΚΡΟΝΟ στη γη; Ογδόντα ώρες, λέει ο κύριος Κριμιτζής, ταξιδεύοντας με τριακόσια χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο!


Εκτός από το Πανεπιστήμιο της Αΐόβα, ο Δρ Κριμιτζής έχει συνεργαστεί με διάφορα διαστημικά προγράμματα άλλων ιδρυμάτων, όπως τα Πανεπιστήμια Τζων Χόπκινς, Μινεζότα, κλπ. Τη χρονιά που μας πέρασε, ανάμεσα σε διάφορες άλλες διακρίσεις όπως το Ομήρειο Βραβείο Χιακών Σωματείων κ.α., η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Έλληνα επιστήμονα ονομάζοντάς τον Πρόεδρο Επιστημών και Διαστήματος της Ακαδημίας.

Το παρόν άρθρο του κ. Ρήγα Καππάτου έχει αναδημοσιευθεί από την εφημερίδα Greek News