Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Η Ελπίδα Τσουρή για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Βουλή

Η Ελπίδα Τσουρή για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Βουλή

7Ενώπιον 64 μαθητών και των 5 συνοδών καθηγητών τους από το 1ο Ενιαίο Λυκείο Χίου είχε την ευκαιρία να μιλήσει στη Βουλή για τα προβλήματα των πανεπιστημίων και ειδικότερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας της τη Δευτέρα στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, η κα Τσουρή τεκμηριωμένα έθεσε μαχητικά τα προβλήματα επισημαίνοντας ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα απουσίαζε η αρμόδιος υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.
Η Ελπίδα Τσουρή αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα τα τμήματα που λειτουργούν στο Νομό της Χίου και τις συνέπειες που έχουν αυτά, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.
Θύμισε εξάλλου ότι αμέσως μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης μετονομάστηκε επίσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να λάβει απαντήσεις για τις πρόσφατες περικοπές των αναγκαίων πιστώσεων, που προορίζονται για την πληρωμή των διδασκόντων, για τις διαδικασίες  διορισμού των ήδη εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π. που έχουν μπλοκάρει από το Υπουργείο και εκκρεμούν εδώ και μήνες, για την αργοπορία της κυβέρνησης να εγκρίνει τις οργανικές θέσεις μελών Δ.Ε.Π. που έχουν ζητηθεί, έτσι ώστε να καλυφθούν οι διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων, για τις οποίες υπάρχουν  εγκεκριμένες  πιστώσεις. Για τους συμβασιούχους διδάσκοντες και διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζήτησε την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας μονιμοποίησης τους. 
Τελειώνοντας, η Ελπίδα Τσουρή τόνισε ότι: “Η συλλογική αντίδραση διδασκόντων και φοιτητών στην υποβάθμιση των σπουδών τους στα περιφερειακά πανεπιστήμια εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο δεν είναι συντεχνιακό. Αφορά στην ίδια την ουσία της εκπαίδευσης και η Κυβέρνηση οφείλει να το λάβει υπόψη της”.
Στο κλείσιμο της δευτερολογίας της υπογράμμισε: “Η κατάσταση μπορεί να μιλήσει από μόνη της. Περικοπή πιστώσεων, υποβάθμιση σπουδών, ψευδεπίγραφος διάλογος. Όλα αυτά είναι όψεις της πραγματικότητας την οποία η πολιτική σας δημιούργησε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Φθάνοντας μάλιστα στην περίπτωση των περιφερειακών πανεπιστημίων, να απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους. Άρα, η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν,  πριν οδηγήσει σε ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.”, κατέληξε.