Αρχική Νέα Τοπικά ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και στην… Αδελφότητα Ψαριανών

ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και στην… Αδελφότητα Ψαριανών

16


Τι λέει η προϊστορία του λιμανιού των Ψαρών
ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και στην… Αδελφότητα


Με βεβαρημένο… μητρώο έκανε την κριτική της η Αδελφότητα Ψαριανών στην πρόσφατη ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της, για τις εκδηλώσεις της προς του τοπικούς φορείς.
Και μπορεί ως “Δ” να επαινέσαμε το γεγονός ότι “έτσουξε” με την πρωτότυπη διαμαρτυρία της για το λιμάνι, μόνο που βάζοντας όλους τους φορείς στο ίδιο τσουβάλι ξέχασαν την προϊστορία του λιμανιού των Ψαρών που είχαν πάρει ενεργά μέρος στις 5 Μαρτίου του 1998…
Στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ( στις 5.30 μ.μ.) πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων Ψαρών” και του θέματος για την κατασκευή εξωτερικής προβλήτας στο λιμάνι.
Όμως αυτό θα είναι το 2ο έργο που θα γίνει στο λιμάνι των Ψαρών αφού μόλις στις 11/4 2000 η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση παρέλαβε το προηγούμενο που στοίχισε περί τα 200 εκατομμύρια δραχμές, όπως μας τόνισε ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
Το αντικείμενο εκείνης της εργολαβίας ήταν “…η βελτίωση του λιμανιού των Ψαρών ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα ελλιμενισμού των ακτοπλοϊκών πλοίων της γραμμής Χίου- Λέσβου και την εξυπηρέτηση του νησιού με όλες τις καιρικές συνθήκες…”.
Για το αν αυτό μπορεί να γίνει το διαπιστώσαμε δυστυχώς μετρώντας και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.


Ευθύνες της τότε Νομαρχιακής Αρχής
Η “Δ” στις 10 Μαρτίου 1998 είχε σχολιάσει το θέμα της αλλαγής εργολάβου, σημειώνοντας ότι ενώ αρχικά είχε προσφερθεί έκπτωση 30% “από προφανή αμέλεια της Ν.Α. Χίου ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ σύμβαση με τον εργολάβο αυτό, ο οποίος και μέχρι ενός σημείου επεδίωκε την υπογραφή της σύμβασης”.
Για το μεσολάβησε το είχε καταγγείλει ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γιάννης Μπουμπάρης μερικούς μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 1997, τονίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αρχή τότε αντί να κηρύξει έκπτωτη την πρώτη ανάδοχη εταιρεία αφού δεν υπέγραφε τη σύμβαση προχώρησε σε νέα δημοπράτηση που ζημίωσε τη Νομαρχία κατά 50 εκατομμύρια δραχμές, αφού η έκπτωση ήταν μόλις 3,14%.
Σε όλο αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε η Αδελφότητα Ψαριανών δεν ήταν αμέτοχη και αθώα με όλους τους άλλους να φταίνε όπως κατήγγειλε στη ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της.
Στις 5/3/98 τονίζουν μεταξύ άλλων:
“…εκτιμούμε ότι δεν είναι της στιγμής να αναφερθούμε στις ολιγωρίες, παραλήψεις που έχουν συντελεστεί στα 2,5 αυτά χρόνια, τις οποίες και γνωρίζουμε, ούτε να αποδώσουμε συγκεκριμένες ευθύνες. Επιβάλλεται την ύστατη αυτή στιγμή να υπογραφεί άμεσα σύμβαση με τον τελευταίο μειοδότη της τελευταίας δημοπρασίας που έγινε το Φθινόπωρο στη Χίο…
 “Καλούμε όλους τους φορείς της Χίου, βουλευτές, Νομάρχη, αντιπολίτευση της Νομαρχιακής Αρχής, αυτοδιοικήσεις να συμβάλλουν στο συντονισμό των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου.
“Εμείς, Δήμος και Αδελφότητα Ψαριανών δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αποφασισμένοι να δεχτούμε άλλη ολιγωρία και καθυστέρηση στην πρόοδο του έργου, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση του νησιού μας, ούτε θα δεχτούμε για οποιονδήποτε λόγο απομείωση του αντικειμένου κατασκευής του συμβατικού έργου όπως αυτό προβλέπεται στη Μελέτη”.
Μήπως και κάποιοι από την Αδελφότητα πρέπει να λάβουν… ΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ;


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ