Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “Αποδήμων Οδύσσεια” του δημοσιογράφου -εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ- Γιάννη Μιχαλάκη

“Αποδήμων Οδύσσεια” του δημοσιογράφου -εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ- Γιάννη Μιχαλάκη

45


Από τον Εκδοτικό οίκο “Β. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ” Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ε Ι το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου [εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”] Γιάννη Μιχαλάκη: Αποδήμων Οδύσσεια.
“Θάπρεπε να περιμένω, να γίνω 37 χρονών,
να μεταναστεύσω ο ίδιος στην Αμερική
για να μου φύγει η απορία, γιατί κανένας δεν έγραφε
τις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών.
Για να γράψει κανείς την ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής
χρειάζεται ικανότητες ομηρικές, γιατί πρόκειται
για μια πραγματική “Οδύσσεια””, σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας.
Πρόκειται για την ιστορία δύο νέων που ξεκινούν για να αναζητήσουν την τύχη τους έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και βιώνουν τη σκληρότητα των “ίσων ευκαιριών” που δίνει η Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50.
Οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου στη ζωή των νέων ανθρώπων, η αναζήτηση διεξόδου με το μπαρκάρισμα σε εμπορικά καράβια, το αποφασιστικό “πήδημα” στην Αμερική και η αγωνία του λαθραίου μετανάστη περιγράφονται στο μυθιστόρημα αυτό.
Κι ακόμη, η επιτυχία του αδίστακτου, που εκμεταλλεύεται την ανάγκη και τις αδυναμίες των γύρων του, η καχυποψία των παλιών μεταναστών προς τους νέους και η δύσκολη πορεία εκείνου που επιμένει να διατηρήσει τις ανθρώπινες αρετές και αξίες.
Η προσωρινή επιστροφή στην πατρίδα και ο κεραυνός που έρχεται απροειδοποίητα, κλείνουν το μυθιστόρημα αυτό που διαβάζεται “μονορούφι”.

Σχόλια αναγνωστών 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σικάγο, 4 Ιουλίου
Στον εξαίρετο Λογοτέχνη, Γιάννη Μιχαλάκη.
Σ’ ευχαριστώ πολύ που με βεβαίωσες πως δεν πέθανε η καρδιά μου, αφού με κάνεις να κλαίω σε πολλά σημεία των “Αποδήμων Οδύσσεια”. Δε χρειάζεται τώρα να σου γράψω περισσότερα. Μόνο πως έχεις αδρό ταλέντο και πως ο Ελληνισμός Αμερικής έχει αποκτήσει συγγραφέα με βάθος, με πλάτος, με λόγο κρουστό, με λέξεις γεμάτες ψυχή και δύναμη.
Θεανώ Π. Μάργαρη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Μυθιστόρημα “Αποδήμων Οδύσσεια” δημοσιεύθηκε σε 20 συνέχειες στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης, μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 1980.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εξώφυλλο: Πίνακας της Νέας Υόρκης, του ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη: μικρός ορθόδοξος ναός, ανάμεσα σε ουρανοξύστες.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιάννης Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Κουρούνια της Βορειοδυτικής Χίου. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου πήγε στην Αθήνα, αναζητώντας την τύχη του. Δούλεψε ως εργάτης σε ξυλουργικό εργοστάσιο, τυπογράφος και δημοσιογράφος. Από το Νοέμβριο του 1969 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1973 εξέδιδε την τοπική εφημερίδα “Χιακοί Αντίλαλοι”. Το 1974 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου τα πρώτα τρία χρόνια έκανε ντόνατς. Από το 1978 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης. Παράλληλα με τις βιοποριστικές του ασχολίες, έγραψε διηγήματα και αφηγήματα εμπνευσμένα από τις συνθήκες ζωής και τους ανθρώπους που γνώρισε. Το βιβλίο “Αποδήμων Οδύσσεια” είναο το δεύτερο μετά “Τα Μπρουκλιώτικα”, που κυκλοφορεί σε αυτόνομο τόμο.
σελ. 176 τιμή: 10,40 €
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: Εκδοτικός οίκος “Β. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ”
Σόλωνος 96 – 5ος όροφος – 106 80 Αθήνα
τηλ. 210-3607725 / 210-3609126 fax: 210-3609126
e-mail: bkyriakid@otenet.gr