Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από...

Ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Υπουργό Αιγαίου

15

Για τις δραστηριότητες του Υπουργείου και τους σχεδιασμούς του για το 2005 ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης. Στην ομιλία του ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε με έμφαση τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν προκειμένου να επιτευχθεί ο συντονισμός της κυβερνητικής παρουσίας στον ιδιαίτερα ευαίσθητο νησιωτικό χώρο ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα όπως αυτά της Δημόσιας Διοίκησης στο Αιγαίο των θαλασσίων Μεταφορών, του ενεργειακού προβλήματος και άλλων. Αναφέρθηκε στην επαναχρηματοδότηση θεσμικών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που είχαν ανασταλεί και παρουσίασε τις εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες μετείχε ενεργά το Υπουργείο για την αναγνώριση της νησιωτικότητας στο Ευρωσύνταγμα. Ο κ. Παυλίδης διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η παραμελημένη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαιτέρως τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζονται ως περιοχή ιδιαίτερης κυβερνητικής προσοχής όχι μόνο λόγω του παραμεθορίου χαρακτήρα πολλών από αυτά αλλά και λόγω των φυσικών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν.
Στην ίδια συνεδρίαση ο βουλευτής Λέσβου κ. Ιωάννης Γιαννέλης αφού κατήγγειλε το όργιο σπατάλης επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων ζήτησε την άμεση λύση μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν τα νησιά μας και ειδικότερα το Νομό Λέσβου. Συγκεκριμένα ζήτησε την τροποποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων επί Υπουργίας του κ. Νίκου Σηφουνάκη με τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά επλήγησαν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στη περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης και καθορίστηκαν όροι κατασκευής οικοδομών που παραπέμπουν στην εποχή του 1880. Ζήτησε επίσης να βελτιωθεί η ποιότητα των πλοίων να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο της Λήμνου το Σεπτέμβριο του 2007, να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο και τη λειτουργία του καφενείου Πανελλήνιο καθώς να δηλώσει ο αρμόδιος Υπουργός εάν η Κυβέρνηση επέλεξε το σημείο χωροθέτησης της ΔΕΗ  στη Λέσβο ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της. Τέλος ο κ. Γιαννέλης ζήτησε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες Υπουργού και Βουλευτών ώστε μετά την κατάργηση του φόρου των 50 δολαρίων για τους Τούρκους επισκέπτες να ισχύει τουλάχιστον για ένα 24ώρο ακόμα και εάν μεσολαβεί νύχτα.
Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε  και η βουλευτής Λέσβου κ. Χριστιάνα Καλογήρου η οποία επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει τη μάχη για την ανάπτυξη των νησιών με συγκεκριμένη νησιωτική πολιτική. Πρότεινε δε, να ξεκινήσει μια «εκστρατεία» ενημέρωσης των νησιωτών για τις δυνατότητες που δίνουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ώστε να κερδιθεί η μάχη της εφαρμογής του. «Το 2013 πλησιάζει, είπε χαρακτηριστικά η κα. Καλογήρου, και μαζί του το τέλος του Δ΄ ΚΠΣ, επομένως από τώρα πρέπει να σχεδιαστούν οι δράσεις  της νησιωτικής πολιτικής». Η βουλευτής ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό για το σχεδιασμό αντιμετώπισης του πολεοδομικού και χωροταξικού θέματος και του ενεργειακού προβλήματος.  Έθεσε, τέλος, το θέμα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της Πανεπιστημιακής Σχολής της Λήμνου, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση.

Πηγή: ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου