Αρχική Νέα Οικονομία Χάνουν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ οι συνταξιούχοι

Χάνουν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ οι συνταξιούχοι

43


Πλήγμα δέχθηκε η αξιοπιστία της Κυβέρνησης με τα όσα συνέβησαν με την υπόθεση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ. Το κυριότερο όμως είναι ότι χάνουν περίπου 1.000 ευρώ πάνω από 800.000 συνταξιούχοι.


Η ξαφνική εμπλοκή στη δικαστική δικαίωση των συνταξιούχων για τα αναδρομικά του ΛAΦKA σημειώθηκε χθες. Kατά τη χθεσινή δίκη ενώπιον του Eλεγκτικού Συνεδρίου και παρόλο που η εισήγηση ήταν υπέρ του, παραιτήθηκε αιφνιδίως από την ένστασή του (την οποία και θα κέρδιζε, όπως όλα έδειχναν) ο συνταξιούχος που είχε πετύχει την πρώτη απόφαση για επιστροφή των αναδρομικών, ο οποίος -όπως έγινε γνωστό χθες- είναι ο Β. Γούλας διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Oικονομικών Π. Δούκα.


O ίδιος ο υφυπουργός πριν από δύο μήνες μετά από σχετική κυβερνητική σύσκεψη υπεδείκνυε στους συνταξιούχους να μην ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας δηλώσεις για διακοπή της παραγραφής στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, τα KEΠ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, αποκρύπτοντας ότι η πρώτη και βασική αντιδικία (από την οποία χιλιάδες συμβασιούχοι προσδοκούσαν τη δικαίωσή τους) ήταν ουσιαστικά ανάμεσα στον ίδιο και στον διευθυντή του, τον οποίο είχε επαναφέρει στην ενέργεια (μετά τη συνταξιοδότησή του από 1-1-01).


Το πρόβλημα για τους συνταξιούχους προκύπτει από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα κατέβαλε τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ σε όλους τους δικαιούχους ανέσως μετά την πρώτη τελεσίδη απόφαση υπέρ συνταξιούχου από τα Δικαστήρια. Τώρα αποδεικνύεται ότι ο πρώτος συνταξιούχος που κατέφυγε στη Δικαιοσύνη είναι ο σημερινός Διευθυντής του αρμόδιου για το θέμα Υπουργού κ. Δούκα, ο οποίος χτες, λίγη ώρα πριν την τελική εκδίκαση της ένστασης του απέσυρε το αίτημά του  και η επόμενη δικαστική προσφυγή συνταξιούχου που θα τελεσιδικήσει θα είναι μετά από 3 έως και 5 περίπου χρόνια. Αν όμως πάρει τόσο καιρό να τελεσιδικήσει η απόφαση τότε τα αναδρομικά χάνονται -παρόλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης – αφού το 2008 ή το 2009 το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε, θα ορίσει, το πολύ, 5ετή περίοδο αναδρομικής επιστροφής των παρακρατηθεισών εισφορών. Αλλά από την 1/7/2004 δεν ισχύει η εν λόγω παρακράτηση, καθώς καταργήθηκε με νόμο ύστερα από αντίστοιχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση βρίσκει πάτημα να αναβάλει μία δηλώμενη προεκλογική της δέσμευση αλλά και κατόπιν κυβερνητική εξαγγελία.


Τι δήλωσε ο Δούκας
Χθες,ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να καταβληθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους στο μέλλον όποτε τελεσιδικήσει η υπόθεση και πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πάρει πάνω από ένα χρόνο και ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.


    Σε ότι αφορά την απόφαση του διευθυντή του γραφείου του κ. Βασίλη Γούλα να παραιτηθεί από την προσφυγή του, είπε ότι ήταν προσωπική υπόθεση τόσο να ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής όσο και να ανακαλέσει στη συνέχεια.


    Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο κ. Γούλας το αποφάσισε μόνος του και ότι στη συνέχεια του το ανακοίνωσε.

Παραιτήθηκε ο Γούλας 

Σήμερα το μεσημέρι, για λόγους προσωπικής ευθιξίας, ύστερα απο τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση που κατείχε στο υπουργείο Οικονομικών -διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα- ο Β. Γούλας.


Ο κ. Γούλας αναφέρει ότι η παραίτησή του από τη διεκδίκηση των συνταξιοδοτικών εισφορών υπέρ του ΛΑΦΚΑ ήταν προσωπική του επιλογή. Τονίζει ότι δεν του έγινε καμία υπόδειξη, ούτε του ασκήθηκε πίεση, αλλά δεν έκρινε σωστό να αντιδικεί με το Υπουργείο Οικονομίας τη στιγμή που κατείχε επιτελική θέση σ’ αυτό.


Σημειώνει τέλος ότι με την παραίτησή του απο την δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών δεν ζημιώνεται κανένας συνταξιούχος, γιατί πολύ σύντομα έρχεται η σειρά να εκδικαστούν στο πρώτο τμήμα του ελεγκτικού συνεδρίου άλλες όμοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι από 1/7/2004 έχει σταματήσει η κράτηση υπέρ του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.


Χάνονται τα αναδρομικά


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταβάλει τα αναδρομικά (σχεδόν 900 εκατ. ευρώ από το 2001 και μετά) στο σύνολο των συνταξιούχων, τόσο των πολιτικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) όσο και του ιδιωτικού ταμείου (ΙΚΑ κ.λπ.), έστω και αν μια υπόθεση τελεσιδικήσει. Τυπικά η κυβέρνηση μιλούσε για αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ολομέλεια) στη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2003 έκρινε ότι οι αποφάσεις «είναι εκτελεστές από της τελεσιδικίας τους». Κατά συνέπεια μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του τμήματος η υπόθεση θα είχε τελεσιδικήσει, η εισήγηση ήταν υπέρ των συνταξιούχων (με την υποχρέωση επιστροφής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ) και άρα έπρεπε να συμμορφωθεί με αυτή η διοίκηση, αφού οι τελεσίδικες αποφάσεις είναι ουσιαστικά αμετάκλητες. Κατά συνέπεια το «τράβηγμα» της υπόθεσης, μέσω πειθαναγκασμού(;) του προσφεύγοντος, έμοιαζε μονόδρομος για την κυβέρνηση, η οποία, έχοντας να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά ελλείμματα, μετακύλησε την κάλυψη αυτήν στους συνταξιούχους. Να σημειωθεί ότι η εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ καθιερώθηκε με το Ν. 2084/1992, κατ’ αρχάς για 5ετή περίοδο, και η εισφορά αυτή παρατάθηκε. Για τα πρώτα 400 ευρώ το μήνα η σχετική επιβάρυνση ήταν μηδενική και ακολούθως η εισφορά κλιμακωνόταν από 1% έως και 5%.


Η χθεσινή διαδικασία στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαγράφει οριστικά τα δικαιώματα των συνταξιούχων για αναδρομική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών εισφορών υπέρ ΛΑΦΚΑ. Και τούτο γιατί η εκδίκαση των νέων προσφυγών (σ.σ.: όπως και η χθεσινή εναντίον του ΙΚΑ που εκδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη) θα απαιτήσει χρονικό διάστημα έως και 5 έτη ώστε να τελεσιδικήσει. Αλλά το 2008 ή το 2009 το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε, θα ορίσει, το πολύ, 5ετή περίοδο αναδρομικής επιστροφής των παρακρατηθεισών εισφορών. Αλλά από την 1/7/2004 δεν ισχύει η εν λόγω παρακράτηση, καθώς καταργήθηκε με νόμο ύστερα από αντίστοιχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Πάντως ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκκρεμούν ακόμη δύο προσφυγές πολιτικών συνταξιούχων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ορισθεί ημερομηνίες συζήτησης.

Η Αντιπολίτευση

«Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ θυμίζει πονηρό μητροπολίτη. Αλλα λέει από άμβωνος και άλλα κάνει στην πράξη. Ελεγε ότι, όταν βγει η δικαστική απόφαση, θα ικανοποιήσει τα αιτήματα για τα αναδρομικά. Την ίδια στιγμή ναρκοθέτησε την απόφαση. Είναι ανέντιμο αυτό.


Οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν τα αναδρομικά όσο είναι στη γη. Οχι όταν πάνε στον Παράδεισο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος.


Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία αθετεί τις υποσχέσεις της, εξαπατά τους συνταξιούχους και γίνεται πραγματικά καταγέλαστη.