Αρχική Νέα Τοπικά Με πανελλαδικές εξετάσεις η αποφοίτηση από τις ΑΕΝ

Με πανελλαδικές εξετάσεις η αποφοίτηση από τις ΑΕΝ

6


ΜΕ “Πανελλαδικές” εξετάσεις θα παίρνουν το πτυχίο τους οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τη ναυτική εκπαίδευση που επεξεργάσθηκε αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα κ. Ιωάννου Τζωάννου.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η επιτροπή κατέληξε στην πρόταση αυτή με επιδίωξη αφενός μεν να διαμορφώσει ένα ενιαίο εξεταστικό σύστημα για όλους τους σπουδαστές των ΑΕΝ, ιδιαιτέρου κύρους και εγκυρότητας αφετέρου να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.


Στις τελικές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα, που θα γίνονται τις ίδιες ημέρες και ώρες σε όλες τις σχολές, τα θέματα θα μπαίνουν από ανεξάρτητη ομάδα καθηγητών, και θα είναι ίδια για τους σπουδαστές όλων των σχολών.


Επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου για τη ναυτική εκπαίδευση παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που εξέτασε γενικότερα την κυβερνητική πολιτική στο τομέα της ναυτιλίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους οι φορείς της ναυτιλίας.


Οπως δήλωσε πρόσφατα ο ΥΕΝ κ. Κεφαλογιάννης το υπουργείο είναι ανοικτό σε εποικοδομητικές προτάσεις για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Είναι θέμα που νομίζω, ότι πρέπει να ενώνει όλο τον κόσμο της ναυτιλίας και νομίζουμε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για την πορεία της ναυτιλίας μας στο μέλλον.


Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στο καταληκτικό τους βαθμό οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί θα έχουν ισοδύναμα πτυχία με τα αντίστοιχα πτυχία των ΑΕΙ


Τα σημεία


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου νόμου έτσι όπως τα επεξεργάσθηκε η επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Τζωάννου είναι τα εξής:


– Ποιοτικός έλεγχος. Η αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει μία διαφοροποίηση μεταξύ εκείνων που εξετάζουν και εκείνων που διδάσκουν.


– Το προσωπικό, που υπηρετεί σήμερα, θα αξιοποιηθεί.


– Ολοι οι απόφοιτοι των σχολών εμπορικού ναυτικού θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα την αγγλική γλώσσα αλλά κυρίως εφαρμογές μεθόδων.


– Οι Ακαδημίες παραμένουν ως περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΕΝ και στη βαθμίδα στην οποία ήδη ανήκουν.


– Συμπληρώνονται οι κενές θέσεις του διδακτικού προσωπικού με αναβαθμισμένα προσόντα και συμπληρώνονται οι διατάξεις για την επιμόρφωση και την αξιολόγησή του.


– Εκσυγχρονίζονται, ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός, τα προγράμματα και τα εκπαιδευτικά βιβλία.


– Καθορίζεται ενιαίος τρόπος πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού.

Πηγή: Ναυτεμπορική