Αρχική Νέα Οικονομία Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για το ενιαίο ωράριο

Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για το ενιαίο ωράριο

10


Έπειτα από μακρά διαβούλευση και με την κοινή γνώμη να απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση σπεύδει τις επόμενες ημέρες να ανοίξει το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης I. Παπαθανασίου θα καταθέσει αύριο ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή, πολυνομοσχέδιο που θα καθιερώνει πλαίσιο εθνικού ωραρίου το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων και θα επανακαθορίζει τους όρους άσκησης του υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου, καθώς και των λαϊκών αγορών.


Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ενιαίο ωράριο για όλη τη χώρα με ανοιχτά τα μαγαζιά από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, χειμώνα – καλοκαίρι, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Για το Σάββατο θα προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας κατά δύο ώρες, μέχρι τις 8 το βράδυ, από τις 6 το απόγευμα που είναι σήμερα.


Χωρίς περιορισμούς
Το ωράριο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, θα μπορεί όμως να εφαρμόζεται από τον καθένα χωρίς περιορισμούς. Οι νομάρχες δεν θα έχουν δικαίωμα περιορισμού του εθνικού ωραρίου, παρά μόνο διεύρυνσης αυτού. Δηλαδή θα μπορούν μόνο να το επεκτείνουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας.


Π.χ. αν πρόκειται για τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, θα μπορούν να επιτρέπουν (εκτός από τη νυχτερινή ή την κυριακάτικη) τη χωρίς περιορισμούς λειτουργία. Ως άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν τη Ραφήνα, η αγορά της οποίας έχει συμφωνήσει να λειτουργεί πλήρως τα Σαββατοκύριακα, προφανώς λόγω της κίνησης και του ενδιαφέροντος που πηγάζει από τη μετακίνηση μέσω του λιμανιού της πόλης στα νησιά των Κυκλάδων.


Το νομοσχέδιο, με τη γενική ρύθμιση και την ελευθερία που παρέχει στους νομάρχες για τη διεύρυνση του εθνικού ωραρίου, αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της Κυριακής στη διακριτική ευχέρεια των νομαρχών και των τοπικών κοινωνιών.


Ανάλογα με τις ανάγκες
Σε σχετική ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζε πως αυτό εξαρτάται από τους νομάρχες. «Αν κρίνουν ότι οικονομικές ή άλλες ανάγκες επιβάλλουν την κυριακάτικη λειτουργία, τότε θα είναι σε θέση να την επιτρέψουν», ήταν η ακριβής απάντηση στο σχετικό ερώτημα.


Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες θα αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται θεματικά πάρκα, πολυσινεμά η ειδικά εμπορικά κέντρα, η βιωσιμότητα των οποίων είναι ευθέως συνδεδεμένη με τον χρόνο προβολής των ταινιών, τον χρόνο διεξαγωγής των αγώνων ή το ωράριο λειτουργίας των θεματικών πάρκων.Ρυθμίσεις για το πλανόδιο και το ηλεκτρονικό εμπόριο
TO ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ θα επανακαθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε πωλητές λαϊκών αγορών ή για την άσκηση υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου. Επίσης θα προβλέπει μέτρα προστασίας των καταναλωτών από το ηλεκτρονικό εμπόριο και θα επανακαθορίζει το καθεστώς των πωλήσεων κάτω του κόστους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί ισορροπία στις σχέσεις σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ