Αρχική Νέα Τοπικά Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ

12ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ” ΘΗΣΕΑΣ”


Το πρόγραμμα “Θησέας” εξαγγέλθηκε και άρχισε δειλά- δειλά να μορφοποιείται στην πράξη όμως τα δείγματα γραφής που παρουσιάζει δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα:


1] Παίρνει περισσότερα χρήματα από τους πόρους της ΤΑ για να χρηματοδοτηθεί το ίδιο το πρόγραμμα “Θησέας” . Παραθέτουμε ενδεικτικό πίνακα που περιγράφει την εξέλιξη του ποσοστού συμμετοχής της ΤΑ στα προηγούμενα προγράμματα και προσδιορίζει με σαφήνεια τι θα επακολουθήσει στο μέλλον.


Πρόγραμμα
Συμμετοχή  Τ.Α.
ΕΑΠΤΑ Ι, ΙΙ [1989 – 1999]
20%
ΕΠΤΑ  [1998 – 2004]
50%
ΘΗΣΕΑΣ
61%
 
2] Το πρόγραμμα “Θησέας” είναι μικρότερο συνολικά από το ΕΠΤΑ παρόλο που αυξάνεται η συμμετοχή της ΤΑ. Το ΕΠΤΑ έπρεπε με αλχημείες να φτάσει τα 3.580 εκ. ευρώ , ο “Θησέας ” σύμφωνα με την κυβέρνηση θα φτάσει τα 3.144 εκ ευρώ και υπολογίζει σ’ αυτό το ποσό  τα  301 εκ ευρώ που βάζει η ΤΑ στο πρόγραμμα το 2004 ενώ αυτό αρχίζει το 2005.


3] Ισοπεδώνονται οι ΟΤΑ και με θεσμοθέτηση πλέον  δεν λαμβάνεται καμιά φροντίδα για Καποδιστριακούς περιφερειακούς Δήμους  ή νησιωτικότητα. Το τραγελαφικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και οι δήμαρχοι που τον στηρίζουν  και  που προώθησε αυτή την κατεύθυνση μιλά για αναδιανομή πόρων υπέρ της περιφέρειας.


4] Υποτίθεται ότι χρηματοδοτεί την ΤΑ αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από την αναδιανομή , από όργανα έξω από την ΤΑ των δικών της χρημάτων. Εισάγονται δικαιούχοι του προγράμματος Υπουργεία και Περιφέρειες  που θα παίρνουν χρήματα απ’ αυτό.


5] Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο περιορισμός της διαφάνειας και της αντικειμενικής κατανομής αφού τεράστια ποσά που διαχειρίζονται  Υπουργεία , Περιφέρειες και Δημόσιες υπηρεσίες  δεν μεταφέρονται στο πρόγραμμα αλλά προϋπολογίζονται σ’ αυτό.


6] Προωθεί την ιδιωτικοποίηση τομέων και δραστηριοτήτων της ΤΑ αφού βασικό κριτήριο για την ένταξη των έργων θα αποτελεί η σύμπραξη με ιδιώτες.


Εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία προτείνουμε :
1] Να ελαχιστοποιηθεί με προοπτική το μηδενισμό το ποσοστό συμμετοχής της ΤΑ σ’ αυτό το πολύ στο 20% του υπήρχε με το ΕΑΠΤΑ.
2] Να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στο σύνολο του προγράμματος και να κατοχυρώνεται θεσμικά .
3] Να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή  με κριτήρια ανά Δήμο και περιοχή [ προβληματικές, παραμεθόριες , νησιωτικότητα].
4] Να απορριφθεί η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο που σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για το λαό με την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία.


 Βέβαια για να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιπέσει οι ΟΤΑ  θα πρέπει παράλληλα :
1] Να αυξηθούν οι πόροι της ΤΑ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό άμεσα να διπλασιαστούν στο 5,5%  και με προοπτική το 8% του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού.
2] Να επιστραφούν τα αυθαίρετα παρακρατηθέντα στο πραγματικό του ύψος των 9 δις  ευρώ [ γεγονός  που έχει αποδεχθεί και η ΝΔ] . Με απλούς υπολογισμούς το ποσό που αναλογεί στο Δήμο Ομηρούπολης  είναι 7.200.000 ευρώ.
3] Να χρηματοδοτηθούν ιδιαίτερα οι νέες αρμοδιότητες  της ΤΑ και να μη γίνουν δεκτές νέες ασύμβατες με το ρόλο της και χωρίς πόρους.
   Μετά από όλα αυτά που αναφέρουμε φαίνεται ότι σταδιακά υπονομεύεται το μέλλον της ΤΑ δηλαδή των δημοτών μας. Οι  Δήμοι θα οδηγηθούν ή στην δανειοδότηση και πρόσθετη φορολογία μεταφέροντας τα βάρη στους δημότες τους ή θα αρκεστούν σε μια απλή διαχειριστική πολιτική “νοικοκυρέματος” θέτοντας στην προκρούστεια κλίνη τις  πραγματικές ανάγκες των δημοτών τους  ,  ένδειξη οπισθοδρόμήσης . Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία απέναντι στις αντιλαϊκές αυτές επιλογές έχει να παραθέσει τη συλλογική διεκδίκηση και προσπάθεια ώστε  να ανατραπεί το δυσμενές αυτό κλίμα που έχει διαμορφωθεί .


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ