Αρχική Νέα Τοπικά Ιάκωβος Μπριλής: “Πεντακάθαρος ο Δεσπότης μας”

Ιάκωβος Μπριλής: “Πεντακάθαρος ο Δεσπότης μας”

13

Δεν ήταν καθόλου μικρό το “κτύπημα” που έλαβε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Διονύσιος μετά από 26 χρόνια χρηστής ποιμαντορίας στη Χίο.
 Ξαφνικά επειδή σε κάποιους νοσηρούς εγκεφάλους που αναμφίβολα κινούνται υπό το πρίσμα σκοπιμοτήτων και άλλων φιλοδοξιών μπήκε η ιδέα να εξοστρακισθεί ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος όχι απλώς ουδέποτε μας έδωσε σημεία δράσης και ενεργειών που αποσκοπούσαν στο ίδιον οικονομικό  όφελος, αλλά αντιθέτως μάλιστα με την καθημερινή παρουσία , την χρηστή διοίκηση, την φιλανθρωπική προσφορά, την αγάπη προς την Χίο και τον καθένα μα χωριστά μας έδωσε και θα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα προς μίμηση όπως αρμόζει σε ένα σεπτό Ιεράρχη.
Αδιάντροπα , μας είπαν ότι έχει δεκαεπτά εκατομμύρια δολάρια! Μα φίλοι μου όλοι οι Χιώτες  να του χάριζαν κάθε μήνα τόσα χρόνια από 1 δολάριο, πάλι δεν θα μπορούσε να μαζέψει αυτό το ποσό!
Αλλά επειδή μπήκε στο στόμα όλων μας ο Δεσπότης μας αυτές τις μέρες, ακούστηκαν και κάποια πράγματα στην κοινωνία μας που  είναι υπερβολικά και κρίσεις πρόχειρες και επιπόλαιες γι αυτό και τις καυτηριάζουμε.
Είπαν για παράδειγμα: “Ταξίδεψε στο εξωτερικό, άρα… “, ” Έχει πολλά πάρε δώσε με εφοπλιστές, άρα…”,  . Ποιο το μεμπτό;  Κι να ταξίδευσε στην ομογένεια του εξωτερικού γιατί προσκλήθηκε από τους Χιώτικους Συλλόγους να δώσει την ευλογία του, κι αν τον πήραν με έξοδά τους οι εφοπλιστές να αγιάσει ένα νέο πλοίο που καθελκύστηκε, κι  αν τον προσκάλεσαν σε δέκα μυστήρια τον χρόνο, πάει να πει ότι έγινε αυτόματα δισεκατομμυριούχος;
Τόσα χρόνια ακούστηκαν κατηγορίες από πουθενά κατηγορίες ή έστω υπόνοιες ή υποψίες για συμφεροντολογική δράση του;
Αντίθετα, τον βλέπουμε ως ένα Ποιμενάρχη  ανοικτόκαρδο, συνεργάσιμο, έτοιμο να προσφέρει όσο μπορεί στη Χίο περισσότερο. Το γραφείο του είναι ανοικτό σε όλους, τα αιτήματα των Ιερέων , των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, των Συλλόγων ή φορέων που φτάνουν εκεί βρίσκουν λύση χάρις στην καλή διάθεσή του , στο ειλικρινές ενδιαφέρον του, το ανοικτό μυαλό του.
Ακόμη και αυτό που έχει συμβεί, να θέσει την υπογραφή του για αξιοποίηση κάποιων μικρών η μεγαλύτερων ακινήτων  που είναι στη δικαιοδοσία του προκειμένου να γίνουν κάποια κοινωφελή έργα στη Χίο μας μήπως είναι μεμπτό, μήπως για τον εαυτό του τα υπέγραψε ή είναι καλύτερο να μένουν στα αζήτητα και να μη αποδίδουν τίποτα κάποια και κάποια άλλα κάτι ψίχουλα;
Αν ναι. Ε τότε ας βάλει το κράτος αδιαμαρτύρητα τα χρήματα για τα οικόπεδα και τα έργα που χρειάζεται ο Νομός Χίου για το Δικαστικό Μέγαρο ή Σχολεία ή ό,τι άλλο και ας μη ξανακτυπήσει κανείς την πόρτα του Δεσπότη μας.
 Αυτά όλα γράφονται για την αποκατάσταση της αλήθειας και την απάντηση σε ορισμένα παράπλευρα ζητήματα που εμφανίσθηκαν σε συζητήσεις και κατ΄ ουδένα τρόπο δεν αποτελούν εκ μέρους του γράφοντος “κολακείες”  για τον Δεσπότη μας.
 Ωστόσο ας μη είμαστε ευκολόπιστοι στις σειρήνες των ΜΜΕ που προκειμένου να αυξήσουν τον δείκτη ακροαματικότητας που έχουν επιδίδονται σε εντυπωσιασμούς της κοινής γνώμης και εν προκειμένω αβάσιμους! Για τα υπόλοιπα…ας μην είμαστε τόσο πρόχειροι στις κρίσεις μας και προτρέχει η γλώσσα της διανοίας μας!
Για να τελειώνουμε. Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ μας είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ από πάσα άποψη!  Ευχόμαστε, ο Θεός να χαρίσει στο Δεσπότη μας ψυχική γαλήνη , δύναμη και μακροημέρευση ώστε να συνεχίσει αταλάντευτος το έργο του!


Άρθρο του κ. Ιάκωβου Μπριλή, μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, Προέδρου του “Συνδέσμου του Φραγκομαχαλά”