Αρχική Νέα Τοπικά Θεοδωράκεια: Όχι στην εμπορευματοποίηση αλλά με χορηγίες εφοπλιστών

Θεοδωράκεια: Όχι στην εμπορευματοποίηση αλλά με χορηγίες εφοπλιστών

7


Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς συνάδει η πρόταση του δ.σ. Δήμου Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη που έγινε αποδεκτή από το Δήμαρχο Χίου Μάρκο Μεννή για μη εμπορευματοποίηση των εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με το παρακάτω δελτίο τύπου.
Δεν νομίζουμε να είναι αυτό διακριτικότητα όταν αρχίζουν και ονοματίζονται εκπρόσωποι του εφοπλιστικού κεφαλαίου που είναι έτοιμοι να στηρίξουν την προσπάθεια, ούτε πρόκειται για “αγκύλωση” όλων όσων επιθυμούν εκδηλώσεις όπου το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του.
Αν σκεφτεί κανείς ότι κάποτε τα τραγούδια του Θεοδωράκη μπορεί να ήταν και αφορμή για απόλυση από τη δουλειά σου μάλλον ο Δήμος Χίου πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά τη μορφή που θα δώσει στις εκδηλώσεις αυτές.
Τα τραγούδια του Θεοδωράκη διατηρήθηκαν μέχρι τώρα γιατί ήταν πράγματι τραγούδια του λαού και όχι γιατί μπήκαν στα “σαλόνια”. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τραγουδάν Θεοδωράκη τα παιδιά μας και να καταλαβαίνουν τους στίχους του και όχι τα σαχλοτράγουδα της Eurovision και ας μην γίνει ποτέ η Χίος… ο ομφαλός της γης μέσα στο νέο “Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της περιοχής μας” που φαίνεται να οραματίζεται η Δημοτική Αρχή Χίου.


Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Χίου είναι το ακόλουθο:
“Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει ο Δήμος Χίου για τα “Θεοδωράκεια” από Χιώτες οικονομικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από τους εφοπλιστές.
Ήδη οι κρούσεις που έγιναν προς τις εταιρείες Τσάκου, Παληού, Χανδρή, Κτιστάκη αντιμετωπίστηκαν με καταφατική διάθεση και συγκεκριμένες υποσχέσεις.
Το γεγονός αυτό γεμίζει με αισιοδοξία τη Δημοτική Αρχή διότι το πράγματι μεγαλόπνοο σχέδιο της γίνεται κατανοητό από ανθρώπους που βλέπουν μακριά, αγαπούν το νησί κι ο νους τους ξεπερνάει τα τοπικά όρια και τις τοπικές αγκυλώσεις.
Πραγματικά αν εδραιωθούν τα “Θεοδωράκεια” η Χίος μόνο ωφέλεια μπορεί να περιμένει. Ωφέλειες που δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά εμπεριέχουν πολιτική, οικονομική, επιστημονική διάσταση τώρα που διαμορφώνεται ένα νέο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στην περιοχή μας.
Ο δήμος Χίου απευθύνεται σε όλους τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες ανεξάρτητα από κομματικές θέσεις, πεποιθήσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις και οι οποίοι κατανοούν το μέγεθος του εγχειρήματος να συμβάλλουν με κάθε τρόπο (και υπάρχουν πολλοί) στην επιτυχία του.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι εφοπλιστικοί οίκοι που αναφέραμε παραπάνω θα γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και αρχή μιας γενικότερης συστράτευσης όλων για το καλό της πόλης μας.
Καιρός είναι να τολμήσουμε τόσες και τέτοιες υπερβάσεις που θα τονώνουν τη Χιακή αυτοπεποίθηση και θα ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.
Χίος 1-3-2005″.