Αρχική Νέα Τοπικά Ρεγκούζας: «Δεν συμβάλλει σε τίποτα ο διαχειριστικός έλεγχος των μητροπόλεων»

Ρεγκούζας: «Δεν συμβάλλει σε τίποτα ο διαχειριστικός έλεγχος των μητροπόλεων»

9


Δεν συμβάλλει απολύτως σε τίποτα ο διαχειριστικός έλεγχος των μητροπόλεων δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του Συνασπισμού Ιωάννη Δραγασάκη.


Προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος, πρέπει να υπάρχει το έναυσμα, δηλαδή διοικητική ή δικαστική εντολή, σημείωσε ο κ. Ρεγκούζας, βασιζόμενος σε απάντηση που έδωσε στις 28/5/2001 ο τότε γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας Κ. Κοντογιάννης, όταν τέθηκε θέμα ενεργοποίησης του νομοθετικού πλαισίου από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.


Ο κ. Ρεγκούζας παρατήρησε επίσης ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τόσους ελεγκτές προκειμένου να ασκήσει προληπτικό έλεγχο σε τέτοιους οργανισμούς.


«Δώστε μας συγκεκριμένες καταγγελίες ώστε να εξασφαλίσουν και την ανάλογη εισαγγελική εντολή για τους ελέγχους», τόνισε ο κ. υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «η όποια καλλιέργεια κλίματος εναντίον της Εκκλησίας, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Οι όποιες διαδικασίες κάθαρσης ανήκουν στην ίδια την Εκκλησία».


Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η απάντηση του κ. Ρεγκούζα δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και ζήτησε να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, ο νόμος 590/1977 περί του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας προβλέπει ότι «αι πράξεις διαχειρίσεως της εκκλησίας υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο» και ότι δεν θέτει θέμα εισαγγελικής εντολής για τον οικονομικό έλεγχο.


Ανταπαντώντας, ο κ. Ρεγκούζας αναρωτήθηκε γιατί δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς από το 2001, ώστε να κάνει μια τέτοια ερώτηση. «Εάν επιχειρείτε να συμβάλλετε στο κλίμα ημερών, σε σχέση με την κάθαρση στην Εκκλησία, εγώ δεν θα συμπράξω προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο κ. Ρεγκούζας.Πηγή: Ναυτεμπορική