Αρχική Νέα Τοπικά Ανακοίνωση ΕΟΑΕΝ για τα προβλήματα από την απεργία της ΠΝΟ (πριν την...

Ανακοίνωση ΕΟΑΕΝ για τα προβλήματα από την απεργία της ΠΝΟ (πριν την αναστολή)

7

Το βράδυ της Πέμπτης είχαμε αναστολή της 2ης 48ώρης απεργίας της ΠΝΟ, ενδιαφέρον είχε όμως η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών υπό τη νέα του διοίκηση (πριν την αναστοή) που ναι μεν ζητούσε από το ΥΕΝ να πάρει θέση ακόμα όμως και πέρα του διαλόγου…
Ξεκινώντας την ανακοίνωση προς τον κ. Κεφαλογιάννη ο ΕΟΑΕΝ τονίζει ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από επιμελητήρια και επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών που πλήττονται άμεσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ.
Χαρακτηριστικό είναι για τη Χίο ότι, τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Αντώνης Ζαννίκος όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιχθυοκαλλιεργητών Β. Αιγαίου Μιχάλης Μαρίνος μας τόνισαν ότι περίπου 100 τόνοι ψάρια θα έπρεπε το σάββατο να βρίσκονται στην Ιταλία αλλά η παραγγελία δύσκολα θα παραδοθεί λόγω της απεργίας.
Ο ΕΟΑΕΝ τονίζει ότι “ειδικά τα μεταποιητικά προϊόντα και ιδίως τα ευπαθή (οπωροκηπευτικά, ψάρια κλπ.) παραμένουν στα λιμάνια με κίνδυνο να καταστραφούν, αν δεν δοθεί κάποια λύση. Η συγκεκριμένη κατάσταση εντείνει τον αποκλεισμό και την απομόνωση των νησιωτικών περιοχών από την ηπειρωτική Ελλάδα και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.
Στις προτάσεις της όμως του προέδρου του ΕΟΑΕΝ Νικήτα Δολαψάκη υπάρχει και η… κερκόπορτα στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ.
“… σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα εξεύρεσης κάποιας λύσης, είτε μέσα από το διάλογο της Πολιτείας με την ΠΝΟ, είτε λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για τη μεταφορά των μεταποιητικών και κυρίως των ευπαθών, προϊόντων των νησιωτικών περιοχών της χώρας”.
Ποια θα είναι αυτά τα μέτρα δεν αναφέρονται αλλά εύκολα εννοούνται (π.χ. κήρυξη της απεργίας ως παράνομη και καταχρηστική) από τον ΕΟΑΕΝ που δεν βρίσκει κουβέντα να πει για τους νησιώτες ναυτεργάτες.
Να σημειώσουμε ότι η ΠΝΟ δεν έλαβε κάποια δέσμευση από τον υπουργό ΕΝ για τα αιτήματα του διπλασιασμού των εφάπαξ παροχών των ταμείων πρόνοιας Αξιωματικών και κατωτέρων Πληρωμάτων καθώς και για την ίδρυση Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.