Αρχική Νέα Τοπικά Δώρα Μονιούδη- Γαβάλα: η αποκατάσταση της πραγματικότητας για το ΓΠΣ

Δώρα Μονιούδη- Γαβάλα: η αποκατάσταση της πραγματικότητας για το ΓΠΣ

127ΤΟ ΓΠΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ.
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


“Δυσάρεστα με εξέπληξαν στο φύλλο σας της Τρίτης, 1ης Μαρτίου οι αναφορές σας οι σχετικές με το ΓΠΣ της πόλης Χίου, οι βασιζόμενες σε άρθρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας”, με αυτή την εισαγωγή ξεκινά το άρθρό της για το ΓΠΣ της πόλης της Χίου η Δρ. αρχιτέκτων- πολεοδόμος ΕΜΠ κα Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά και συνεχίζει:
Ως ανάδοχος της μελέτης Τροποποίησης ΓΠΣ Χίου και Βροντάδου έχω να σας γνωρίσω τα παρακάτω, για την αποκατάσταση της αλήθειας:
1. Δεν υπάρχει ζήτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση της μελέτης, οι διαδικασίες εξέλιξης της οποίας έχουν σταματήσει εδώ και 5 χρόνια. Η εντύπωση για έγκριση οφείλονται σε ατυχή διατύπωση της υπαλλήλου ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δουγαλή σε έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετιζόμενο με την έγκριση των ορίων οικισμού προ του 23. Ένα τηλεφώνημα προς την κ. Δουγαλή από την Επιτροπή του ΤΕΕ θα απέτρεπε τις εκτός πραγματικότητας εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.
2. Ουδόλως η μελέτη μου, που εκπονήθηκε στη διάρκεια των ετών 1998 και 1999 και υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2000 στους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς για γνωμοδότηση, βασίστηκε σε δεδομένα 26 ετών πριν (!). Η μελέτη απεικονίζεται σε παλαιό υπόβαθρο (χάρτη του 1978) διότι την εποχή που συντάχθηκε δεν υπήρχε νεώτερος χάρτης κλίμακας 1:5000. Βασίστηκε όμως σε αεροφωτογραφίες του 1995 που παρέδωσε η ΓΥΣ στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σε επίπονη δική μου επιτόπια καταγραφή της τότε πραγματικότητας, δηλαδή έλαβε υπόψη της την πραγματική κατάσταση της πόλης. Μετά τον Μάρτιο του 2000 ουδεμία εξέλιξη σημειώθηκε στις διαδικασίες της μελέτης, άρα όλα τα αναφερόμενα στη μετά το 2000 εξέλιξη της πόλης είναι αδύνατον να περιλαμβάνονται στη μελέτη.
3. Ο σχεδιασμός της μελέτης μου ήταν απόλυτα επιστημονικά ορθός, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος για την εποχή που έγινε.
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στις 21/06/2000 απέρριψε τη μελέτη χωρίς να συζητήσει καθόλου το περιεχόμενο της, αντιδρώντας στο θεσμικό πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, και συγκεκριμένα στις εισφορές σε βάρος των ιδιοκτησιών που προβλέπονται από τους Ν. 1337/83 και 2508/97.
5. Το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ ουδόλως αναφέρεται στο πρόβλημα των εισφορών που συνοδεύουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, που μάλιστα με τον νέο οικιστικό νόμο επιβάλλονται σε όλες τις ιδιοκτησίες, με κατάργηση της διάκρισης σε πυκνοδομημένες και αραιοδομημένες περιοχές. Το τεράστιο θέμα των εισφορών έχει απασχολήσει διαχρονικά τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων Χίου και Ομηρούπολης από το 1983 μέχρι σήμερα, η δε νομοθετική ρύθμιση για εξαίρεση της Χίου από τις εισφορές αποτελεί πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
6. Αν το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ πριν δημιουργήσει θέμα και προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση είχε επικοινωνία μαζί μου, ως όφειλε, θα είχε πληροφορηθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με δική μου πρωτοβουλία διαδικασίες λύσης της σύμβασής μου με το ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω της αδράνειας των διαδικασιών της μελέτης για χρονικό διάστημα 5 ετών (!).
7. Είναι αντιδεοντολογικό και αντισυναδελφικό να πληροφορούμαι ζητήματα που σχετίζονται και θίγουν την επιστημονική μου εργασία από τις εφημερίδες.
Στο τραγικό αδιέξοδο, μοναδικό σε πανελλαδική κλίμακα, που βρίσκεται το ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης Χίου, μόνο ορθά ενημερωμένες και  επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις βοηθούν. Εσφαλμένες εντυπώσεις και μη διασταυρωμένες πληροφορίες, μόνο ζημιά προκαλούν.Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά
Δρ αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ε.Μ.Π.