Αρχική Νέα Τοπικά Τα μάζεψε ο Κ. Καραμανλής για το ΛΑΦΚΑ

Τα μάζεψε ο Κ. Καραμανλής για το ΛΑΦΚΑ

8


Η έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε 900.000 συνταξιούχους η απόσυρση της προσφυγής του τέως διευθυντή του γραφείου του Π. Δούκα και οι ασφυκτικές πιέσεις, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανακοίνωση πολιτικής λύσης για την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο κ. Καραμανλής επιχείρησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις της κοινής γνώμης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς την 1η Ιουλίου 2004 και δεσμεύθηκε για την πολιτική επίλυση του θέματος.
“Υπήρξα πάντα ειλικρινής, δεν σας έκρυψα ποτέ ότι η οικονομία είναι σε κρίση” είπε. “Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της διαφάνειας” προσέθεσε και στη συνέχεια είπε ότι η πρωτοβουλία πολιτικής λύσης στο ζήτημα των αναδρομικών είναι συνδεδεμένη “με τη διαφάνεια προθέσεων της κυβέρνησης”.
Αφού αναφέρθηκε στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία “δύο φορές ψήφισε υπέρ του να επεκταθεί η παρακράτηση” της συγκεκριμένης εισφοράς μέχρι το 2008, ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους, σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, από το τέλος του α΄εξαμήνου του 2006.
Τί οδήγησε στις ανακοινώσεις Καραμανλή
Οι “διαρροές” κυβερνητικών πηγών τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για ανακοίνωση της “πολιτικής λύσης” την ερχόμενη Τρίτη κατά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Όμως, η δυσφορία της κοινής γνώμης για τα περί “προσωπικής απόφασης” του Β.Γούλα, οι ανεπαρκείς εξηγήσεις για την έλλειψη παρέμβασης πριν εκδοθεί δικαστική απόφαση, καθώς και οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούν για την κυβέρνηση (η οποία κατήργησε την εισφορά τον Ιούλιο του 2004) οι εικόνες οργισμένων συνταξιούχων, είχαν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των ανακοινώσεων.
Το κλίμα δυσαρέσκειας σύντομα μεταφέρθηκε και στην κυβέρνηση. Ενδεικτική από αυτή την άποψη είναι όχι μόνο η αντίδραση της ΔΑΚΕ (έκανε λόγο για χειρισμούς που απαξιώνουν την κυβέρνηση Καραμανλή), αλλά και η δήλωση του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη (την Πέμπτη στην τηλεόραση του Alpha):
“Eάν το γνωρίζαμε, δεν θα το επιτρέπαμε” είπε, εννοώντας ότι κανείς στην κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο ίδιος γνώριζε εκ των προτέρων την κίνηση Γούλα να παραιτηθεί της υπόθεσης. Mάλιστα όταν του ειπώθηκε ότι ο κ. Δούκας ομολόγησε στον ANT1 ότι ο ίδιος το ήξερε από πριν, ο κ. Mεϊμαράκης είπε: “Δεν το είπε ο κ. Δούκας στην κυβέρνηση” εκθέτοντας αποκλειστικά τον υφυπουργό Oικονομίας.


ΠΗΓΗ: news.in.gr