Αρχική Απόψεις Aρθρα Διαμαρτυρία περιοδικού ΡΕΣΑΛΤΟ για λογοκρισία

Διαμαρτυρία περιοδικού ΡΕΣΑΛΤΟ για λογοκρισία

19

Από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού ΡΕΣΑΛΤΟ λάβαμε προς δημοσίευση την παρακάτω ανακοίνωση διαμαρτυρίας:

“Το περιοδικό ρεσάλτο έστειλε στις 25/2/05, προς το συγκρότημα  των ΜΜΕ της Αλήθειας, το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας, για την λογοκρισία των  απόψεων μας , από το συγκεκριμένο συγκρότημα.
Φυσικά  όπως και το περιμέναμε το κείμενο δεν δημοσιεύθηκε, διότι όπως ισχυρίζεται ο κ. Διευθυντής “Μέχρι λοιπόν να πέσει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, μέρος του όποίου  είμαστε και εμείς… υπάρχουν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλους συμπεριλαμβανομένου του “ρεσάλτο”. Οι μακροσκελείς ανακοινώσεις δημοσιεύονται μόνο εφ’ όσον υπάρχει χώρος, αν δεν υπάρχει μια μικρή περίληψη αυτών, που γίνεται κατά την κρίση του εντύπου τη φιλοξενεί, ενώ από γενέσεως τύπου, μέχρι σήμερα οι τίτλοι μπαίνουν από τον Διευθυντή του”.
Δύο  παρατηρήσεις μόνο. Τα υπόλοιπα στην κρίση των αναγνωστών.
1) Η έκφραση από γενέσεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές κοινωνικές καταστάσεις και συμπεριφορές, όσο για τους κανόνες, ξέρουμε ποιοι τους βάζουν και γιατί. Ευτυχώς όμως από γενέσεως κόσμου, υπήρχαν  άτομα και ομάδες, που αμφισβητούσαν και πάλευαν να καταργηθούν, κανόνες και “ιερές γραφές” που έφτιαχναν οι εξουσίες , για λογαριασμό τους.
2) Καιρός να γεννηθεί λοιπόν ένας καινούργιος τύπος , που τους κανόνες θα τους βάζει η κοινωνία και όχι ο ένας και μοναδικός Διευθυντής.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.


ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΡΦΗ  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.


……..ΠΡΟΣ
 …….ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΜΕ  ΑΛΗΘΕΙΑΣ.


ΚΥΡΙΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
…………………………..
Στις 11 Φεβρουαρίου η συντακτική ομάδα του περιοδικού Ρεσάλτο, έστειλε για δημοσίευση στα ΜΜΕ της Αλήθειας , τις θέσεις τις για την αγωγή του κ. δημάρχου Χίου, εναντίον της εφημερίδας Αλήθειας, παρόλο που οι απόψεις μας για τον ρόλο των ΜΜΕ στο καπιταλιστικό μας σύστημα, είναι ήδη  γνωστές.
Άλλωστε και το Ρεσάλτο , δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκφραστούν    και να  γραφτούν  όλες εκείνες οι απόψεις και οι ειδήσεις που συνειδητά και οργανωμένα αποσιωπούνται, θάβονται ή διαστρεβλώνονται , από τα αφεντικά (ιδιωτικά και κυβερνητικά) των ΜΜΕ.
Για ευνόητους λόγους , αναγκαζόμαστε να  χρησιμοποιούμε τον τοπικό τύπο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τοπικά ζητήματα. 
Στο   ζήτημα της αγωγής  θεωρήσαμε σκόπιμο να πάρουμε θέση για συγκεκριμένους λόγους.
Α) Γιατί  οι αγωγές έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα ,
Β) γιατί η αγωγή κατατέθηκε από ένα δημόσιο  πρόσωπο όπως ο δήμαρχος , ο οποίος οφείλει να δίνει λογαριασμό και να κρίνεται από το σύνολο  των δημοτών .
Γ)τρίτο και σημαντικότερο και το τονίζουμε, το πιο ουσιαστικό  ήταν να δώσουμε την πολιτική διάσταση των γεγονότων  ,αποκαλύπτοντας κατά την γνώμη μας τις βαθύτερες αιτίες τέτοιων φαινομένων, ξεφεύγοντας από την κλασσική συνταγή του δημοκρατισμού και προοδευτισμού.    
Συνεπής λοιπόν στις απόψεις μας ότι αυτό το σύστημα δεν εκσυγχρονίζεται αλλά  ανατρέπεται ,  καταθέσαμε το κείμενο.
Η κριτική μας στον δήμαρχο και στους συμβούλους του  ήταν ένα κομμάτι δεμένο με τις συνολικές θέσεις μας ,γι’ αυτό το κείμενο κατέληγε  ότι για μας “το πραγματικό δικαστήριο βρίσκεται ,στην κρίση και στην συνείδηση όλων όσων καταλαβαίνουν ,ότι δεν αρκεί να αλλάξουμε προστάτες και αντιπροσώπους αλλά τους θεσμούς και τους μηχανισμούς που τους γεννούν”.
Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθούμε από σας την χειρότερη αγωγή εναντίον των απόψεών μας  αυτή της ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ   η οποία αποτελεί την απεχθέστερη μορφή ανελευθερίας , χαρακτηριστικό των καθεστώτων ανελευθερίας.
Με πολύ περίτεχνο τρόπο  , είτε προβάλλοντας μόνο συγκεκριμένο , απόσπασμα  από το κείμενο (διαστρεβλώνοντας έτσι τις απόψεις μας) είτε θάβοντας συγκεκριμένα σημεία , καταφέρατε να παίξουμε  στο παιχνίδι μιας αντιπαράθεσης με τον τρόπο που σας εξυπηρετούσε και με τον οποίο διαφωνούμε  και κατακρίνουμε.
Φυσικά  εκμεταλλευτήκατε την δυνατότητα που σας δίνει η κατοχή πολλών μέσων ΜΜΕ.
Έτσι στην εφημερίδα Αλήθεια  (12-13/ Φεβρουαρίου) και μόνο σ’ αυτή  δημοσιεύσατε το κείμενό μας ολόκληρο, καρατομώντας όμως τους τίτλους του  κειμένου  μας  , βάζοντας  αυθαίρετα   δικός σας τίτλο.
Ένας ύπουλος τρόπος λογοκρισίας που  συνηθίζεται , γνωρίζοντας καλά ότι ο τίτλος σ’ ένα κείμενο  μπορεί να είναι καθοριστικός, αφού αποτελεί τη συμπύκνωση του νοήματος των απόψεων που καταγράφονται και πολλοί αναγνώστες μπορεί να  διαβάσουν μόνο τον τίτλο.
Εμείς επιλέξαμε να γράψουμε “ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΦΑΝΕΡΑ -ΣΚΟΤΕΙΝΑ” ΚΑΙ “ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΔΙΩΞΗΣ (ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ- “ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΤΑΝ “Δεκάδες λόγοι για αγωγές των δημοτών… κατά του Δημάρχου Χίου”.
Στον ηλεκτρονικό τύπο (ΑΙΠΕ), στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, το έγκλημα λογοκρισία ολοκληρώθηκε.
Οι αναγνώστες διάβασαν και οι ακροατές άκουσαν να παρουσιάζονται οι απόψεις του  Ρεσάλτο, με τέτοιο τρόπο που λίγη σχέση είχαν με το κείμενο. Επιλέχτηκε ένα συγκεκριμένο  απόσπασμα, αυτό που αφορούσε μόνο τον δήμαρχο και τους συμβούλους του  κάτω από τον δικός σας χαρακτηριστικό τίτλο:
Περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ… οι δημότες πρέπει να κάνουν αγωγές στη δημοτική αρχή Χίου για την κακή ποιότητα του νερού , που δίνουν στο δίκτυο.
Έτσι μ’ αυτό τον τίτλο, και αποκομμένο το κομμάτι από το υπόλοιπο κείμενο, έδινε διαφορετικό νόημα αντίθετο απ’ αυτό που εμείς επιδιώκαμε.
Θεωρούμε απαράδεκτες  και καταδικάζουμε τέτοιες επεμβάσεις οι οποίες  δεν  επιδέχονται καμιά δικαιολογία. Όσο για το πρακτικό ζήτημα, της περικοπής μεγάλων κειμένων γνωρίζουμε όλοι ότι η επιλογή μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλοιώνει το νόημα του κειμένου.
Η συγκάλυψη τέτοιων μεθόδων λογοκρισίας είναι χειρότερη απ’ την ίδια την λογοκρισία.
Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που δεχόμαστε λογοκρισία στις απόψεις μας ( ανακοίνωση για τους πρόσφυγες στις 18/11/04 όπου μπήκε πάλι ένα απόσπασμα με δικός σας τίτλο, θάβοντας την κριτική που κάναμε στην εφημερίδα για την στάση της στο συγκεκριμένο θέμα) αλλά και τις  περιπτώσεις που ανακοινώσεις μας δεν μπήκαν καθόλου όπως (η καταγγελία- για την αγωγή εναντίον της κομμουνιστικής εφημερίδας Νέας Προοπτικής,  και για την δίωξη του αντιρρησία συνείδησης Γιώργου Μοναστηριώτη).
Έχουμε κάθε δικαίωμα λοιπόν να  θέλουμε ,για αποκατάσταση του δικαίου να  δημοσιευτούν οι απόψεις μας, σε όλα τα ΜΜΕ  της Αλήθειας , όπως εμείς αποφασίσαμε, μαζί με  το κείμενο διαμαρτυρίας μας.
………………………….Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΡΕΣΑΛΤΟ
……………………………ΧΙΟΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005