Αρχική Νέα Τοπικά Μπλοκ κρατών για διεκδίκηση αυξημένων πόρων από Δ’ ΚΠΣ προτείνει ο υπουργός...

Μπλοκ κρατών για διεκδίκηση αυξημένων πόρων από Δ’ ΚΠΣ προτείνει ο υπουργός Αιγαίου

9Σκληρή μάχη για την ένταξη των νησιών του Αιγαίου στο Δ’ ΚΠΣ προανήγγειλε ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, το υπουργείο στοχεύει στη συγκρότηση ενός μπλοκ κρατών – μελών, που θα διεκδικήσουν αυξημένες χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ κατά την περίοδο 2007-2013.
Στον κύκλο αυτών των κρατών ήδη συμμετέχουν η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Φινλανδία, ενώ είναι πιθανόν να ενταχθούν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.


Στόχος του υπουργείου Αιγαίου είναι οι χώρες αυτές να διαμορφώσουν κοινές θέσεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση των νησιωτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία αυτή θα σφραγιστεί σε σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών των προαναφερθέντων κρατών – μελών της ΕΕ.
Το υπουργείο Αιγαίου επιδιώκει να πείσει τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η ρήτρα στήριξης των νησιωτικών περιοχών που έχει περιληφθεί στο Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να πάρει υλική υπόσταση, ώστε να επιτευχθεί η προνομιακή χρηματοδότηση και ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών.


Εκτίμηση του κ. Παυλίδη είναι πως “η κίνηση αυτή θα αποδώσει, λόγω και της πρωτοβουλίας μας να ενεργοποιήσουμε χώρες που δεν έχουν έντονο ενδιαφέρον”.
“Η βελτίωση της καταστάσεως κατ’ εμέ είναι βεβαία. Θα γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που έχει παρουσιάσει, σαν ιδέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Περιφέρειες. Επιπλέον, κρατούμε ως κεφάλαιο που θα συμπληρώσει ό,τι μείνει κενό, τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής” σχολίασε.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε πως την περίοδο 2007-2013 θα υπάρξει ισχυρή οικονομική χρηματοδότηση των νησιωτικών περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό και σημείωσε ότι ο κίνδυνος να μείνουν το νότιο και το βόρειο Αιγαίο εκτός χρηματοδοτήσεων για την δημιουργία υποδομών είναι υπαρκτός.
Επέρριψε δε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει λάβει σειρά μέτρων, “προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε αυτόν τον κίνδυνο σήμερα”.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παυλίδης στα προβλήματα της ακτοπλοΐας και των ναυτικών. Υποσχέθηκε δε ότι θα γίνουν σύντομα διαρθρωτικές παρεμβάσεις, χωρίς όμως να ανακοινώσει ποιες θα είναι αυτές και πότε θα υλοποιηθούν.
Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε είναι ότι από εδώ και στο εξής οι συμβάσεις για τις άγονες γραμμές θα έχουν πενταετή ή εξαετή διάρκεια, με την προϋπόθεση ότι τα πλοία που θα εκτελούν τα δρομολόγια θα πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.
Πολύ σημαντική εξέλιξη, κατά τον κ. Παυλίδη, είναι ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ενέκρινε την Τετάρτη τη δρομολόγηση πλοίου με βρετανική σημαία στις γραμμές των Κυκλάδων. Ωστόσο, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα θα καθυστερήσει λίγο καιρό ακόμη.


ΠΗΓΗ: news.in.gr, ΑΠΕ