Αρχική Νέα Οικονομία Ρύθμιση κακήν κακώς για ΛΑΦΚΑ με παρέμβαση Καραμανλή

Ρύθμιση κακήν κακώς για ΛΑΦΚΑ με παρέμβαση Καραμανλή

19


ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή ρυθμίστηκε το θέμα της καταβολής των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ προς τους δικαιούχους, που υπολογίζονται σε 900.000 περίπου συνταξιούχους, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η έκδοση δικαστικής απόφασης.


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει, για όλους τους συνταξιούχους που εκ του νόμου το δικαιούνται, σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα δοθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Δηλαδή το πρώτο 1/5 των χρημάτων θα δωθεί σε σχεδόν 1,5 χρόνο από τώρα ενώ η Κυβέρνηση δήλωνε ότι όταν τελεσιδικούσε η πρώτη απόφαση θα έδινε τα λεφτά στους δικαιούχους. 

Λογικά, συνεπώς, θα έπρεπε να έχει ήδη τα λεφτά αφού η υπόθεση θα τελεσιδικούσε προχτές αν δεν υποχωρούσε ο κ. Γούλας.
Εφόσων η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να γνωρίζει  τι θα έπραττε ο κ. Γούλας (και μάλιστα το δηλώνει και με επίσημες ανακοινώσεις της) και δεν μιλάμε για πενταροδεκάρες τότε είναι φυσιολογικό ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να είναι προετοιμασμένη ότι προχτές θα καλούταν να εκπληρώσει την προεκλογική της δέσμευση. 

Άρα τα λεφτά έπρεπε ήδη να τα έχει και όχι να βγαίνει ο Πρωθυπουργός και να δηλώνει ότι θα αρχίσει να δίνει μικρό μέρος των χρημάτων μετά από ενάμιση χρόνο.


Οι Δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Αυτό αντέχει η οικονομία και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία. Αυτό μπορεί να γίνει και αυτό θα γίνει» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος με την παρέμβασή του έβαλε ένα τέλος στο σίριαλ που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες και στις πολιτικές ερμηνείες, λόγω της γνωστής απόσυρσης της αίτησης από τον τέως συνεργάτη του υφυπουργού Οικονομίας κ. Π. Δούκα.


Στο διάγγελμά του ο κ. Καραμανλής αφού υποστήριξε ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη και η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, ανέφερε ότι η εισφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις έπρεπε να είχε καταργηθεί, από τον Δεκέμβριο του 1997. Το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν την κατήργησε, αλλά δύο φορές ψήφισε ειδικό νόμο για να πληρώνουν οι συνταξιούχοι αυτή την εισφορά έως το 2008.


Η Νέα Δημοκρατία πρόσθεσε, «δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει την εισφορά στον ΛΑΦΚΑ. Εμείς, όταν δεσμευόμαστε για κάτι, το κάνουμε πράξη. Έτσι λοιπόν, από την 1η Ιουλίου του 2004, όλοι οι Έλληνες συνταξιούχοι απαλλάχθηκαν από μια επιβάρυνση, την οποία, με απόφαση του ΠΑΣΟΚ, πλήρωναν και θα πλήρωναν για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιουλίου 2004 αυξήσαμε τις συντάξεις κατά 1% έως 5%» .


Ανεξαρτήτως, από την έκβαση των ένδικων μέσων στη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο κ. Κ. Καραμανλής, τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Αυτό μπορεί να γίνει και αυτό θα γίνει.


Τα σχόλια της Αντιπολίτευσης


Oι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία και προχειρότητα».


Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, έκανε λόγο για «κίνηση πανικού, στην οποίαν αναγκάσθηκε να προβεί ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να μειώσει το πολιτικό κόστος από τη συμπαιγνία και εξαπάτηση των συνταξιούχων για το ΛΑΦΚΑ».


Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι κάτω από την πίεση της κοινωνίας, των συνταξιούχων και της αντιπολίτευσης «ο κ. Καραμανλής «αδειάζει» βασικούς υπουργούς του, και πετάει στα σκουπίδια τις δηλώσεις τους και προηγούμενες θέσεις της κυβέρνησής του. Αυτό λέγεται αναξιοπιστία, προχειρότητα, σύγχυση».


Το ΚΚΕ τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει έναν παραπλανητικό ελιγμό, που δεν θα τον έκανε κι αυτόν, αν δεν υπήρχαν η άμεση και δυναμική αντίδραση των συνταξιούχων, καθώς και η γενικότερη κατακραυγή των εργαζομένων».


Κατά το ΚΚΕ «το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν αντέχει η οικονομία την άμεση καταβολή των κλεμμένων, είναι ταξικό και αντιλαϊκό. Η οικονομία αντέχει. Υπάρχουν τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας, τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει».


Από τον ΣΥΝ ο κ.Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι η γενική κατακραυγή εξανάγκασε την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση και σημείωσε: «Η πολιτική ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ. πρωθυπουργός συνεχίζει, με άλλον τρόπο, τον εμπαιγμό. Διότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από τις δικαιούμενες επιστροφές, σε όσο το δυνατόν, δυστυχώς, λιγότερους συνταξιούχους».