Αρχική Νέα Οικονομία Χρηματιστήριο: άπό που ξεκινά ο δείκτης σήμερα

Χρηματιστήριο: άπό που ξεκινά ο δείκτης σήμερα

8


Με κέρδη 0,45% στις 3105,77 έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,11%, ενώ οι δείκτες Mid 40 και Small Cap 80 υποχώρησαν κατά 1,09% και 2,87% αντίστοιχα.
Ο Δείκτης της Υψηλής Κυκλοφοριακής Ταχύτητας στην εβδομάδα που πέρασε είχε απώλειες της τάξης του 5,23%, ενώ ο Τραπεζικός Κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,70%. Επίσης τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-12,06%), ενώ ακολούθησαν ο κλάδος των Εκδόσεων (-5,16%), των Κατασκευών (-4,95%) και των Τηλεπικοινωνιών (-1,92%).
Μια βδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα καθώς στην αρχή της υπέστη μια διήμερη διόρθωση κυρίως στις τράπεζες για να ακολουθήσει μετέπειτα όλη η αγορά (επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις μας για μερική κατοχύρωση κερδών). Στην συνέχεια όμως υπήρξε επάνοδος των αγοραστών κυρίως σε μετοχές οι οποίες είναι συνδεμένες άμεσα με την παρουσία των ξένων θεσμικών. Μια παρουσία η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ελέγχουν το 42% στον FTSE και σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης περίπου 31 δισ. ευρώ . Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαία η έντονη αντίδραση κυρίως στις τράπεζες με τη ΕΤΕ, τη Eurobank, την Alpha και τη Πειραιώς να έχουν το πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και αυξημένο όγκο συναλλαγών σε μετοχές όπως ο Μαίλλης, ΕΛΤΕΧ, ΟΛΥΜΠ, Τηλέτυπος και Ιατρικό. Όσον αφορά μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα όσες δεν ανήκουν σε κάποιο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, εκεί τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι ρόδινα καθώς παρατηρούνται ρευστοποιήσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές στρέφονται σε τοποθετήσεις μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.


Τεχνικά τώρα μετά το κλείσιμο πάνω από τις 3100 μονάδες, τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων και αναλύσεων για συγκεκριμένες μετοχές κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κάποιες από τη μικρότερη, αλλά και μετά το γενναίο ξεκαθάρισμα μετοχών από την διοίκηση του ΧΑ στο χώρο της μικρό-μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με τις αναστολές-ποινές σε χρηματιστηριακές από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς καθιστούν πιθανή μια νέα ανοδική κίνηση. Για όσο διάστημα ο Γενικός Δείκτης κινείτε εντός του ανοδικού καναλιού όπως αυτό ορίζετε από τις trend lines Α και Β ουσιαστικά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Τυχόν ανοδική ή καθοδική διάσπαση θα μας βάλει τότε στην <<πρίζα>> ως προς την αναζήτηση νέων στηρίξεων – αντιστάσεων.


ΠΗΓΗ: www.ependitis.gr