Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις 10 ερωτήσεις στον αρχιπύραρχο Νίκο Νικολακόπουλο

10 ερωτήσεις στον αρχιπύραρχο Νίκο Νικολακόπουλο

1411 περίπου μήνες έμεινε Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου ο Αρχιπύραρχος (Ταξίαρχος) Νίκος Νικολακόπουλος που μετά την προαγωγή του αναλαμβάνει την Περιφερειακή Διοίκηση του Β. Αιγαίου. Από το χωριό Καλοχώρι Μεσσηνίας ο κ. Νικολακόπουλος έχει 33 χρόνια στην υπηρεσία.
Η συνέντευξη που παρατίθεται είναι από τη στήλη της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ “10 ερωτήσεις”:


1. Με τι εντυπώσεις φεύγετε από τη Χίο;
Με πολύ καλές εντυπώσεις. Το ανθρώπινο δυναμικό της Χίου είναι άριστο. Είναι επαγγελματίες πυροσβέστες, καλά εκπαιδευμένοι και έχουν αποκτήσει το φιλότιμο του πυροσβέστη, προσφέροντας χωρίς να κοιτούν το 8ώρο.
Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, αξιωματικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι μου συμπαραστάθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Και να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Χίου γιατί συμπαραστάθηκαν ο καθένας με τον τρόπο του στο δύσκολο έργο μας.


2. Το ότι η Χίος φέρνει προαγωγές να θεωρήσουμε ότι είναι ένα νησί με δύσκολο επιχειρησιακό έργο;
Όλα τα νησιά είναι δύσκολα. Γιατί δεν υπάρχουν όμοροι νομοί, άρα η όποια βοήθεια θα καθυστερήσει. Επίσης έχουμε το μειονέκτημα ότι σύμμαχος της φωτιάς είναι ο άνεμος, που στα νησιά είναι ιδιαίτερα δυνατός.


3. Οι στόχοι σας στην Περιφέρεια ποιοι θα είναι;
Αυτό που έχω ως στόχο μέχρι σήμερα είναι η αναβάθμιση της προσφοράς, του επιχειρησιακού έργου της Πυροσβεστικής.
Αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος και αυτό περιμένει από εμάς τους επαγγελματίες πυροσβέστες. Νομίζω ότι θα το πετύχω και τώρα.


4. Ύστερα από 7 χρόνια που η Π.Υ. ανέλαβε τα δάση θα λέγατε ότι γνωρίζετε πλέον τις δασικές πυρκαγιές;
Η ανάληψης της δασοπυρόσβεσης έγινε από την Π.Υ. το 1998. Το στάδιο της προσαρμογής το πέρασα και σαν διοικητής Μυτιλήνης. Πράγματι ήταν δύσκολο. Βέβαια δεν είχαμε την υποδομή που θα έπρεπε να έχουμε. Βεβαίως και δεν τα ξέραμε όλα. Και ούτε και σήμερα τα ξέρουμε. Μαθαίνουμε. Προσπαθήσαμε -και προσπαθούμε- και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουμε πετύχει.
 
5. Γιατί οι ανακρίσεις για τις φωτιές δεν καταλήγουν και σε διαλευκάνσεις;
Δεν είναι θέμα που μπορώ εγώ να σας απαντήσω. Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίζεται φάκελος και στέλνεται στον Εισαγγελία ο οποίος και αποφασίζει.


6. Είναι   σωστή η εντύπωση ότι όποιος βάζει φωτιά σπάνια τιμωρείται;
Όχι, ο νόμος είναι αυστηρότατος και ο εκάστοτε εισαγγελέας και η δικαιοσύνη τιμωρεί, είναι αυστηρή. Εξετάζεται βέβαια πάντα η υπόθεση αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση.


7. Είστε και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Πελοποννησίων Χίου τελικά όπου γη και πατρίς;
Είναι το επάγγελμα τέτοιο που πρέπει να γίνεται. Πρωτοπήγα στη Λέσβο το ’72 και εκεί σήμερα είναι πια η οικογένειά μου. Βεβαίως χωρίς να έχω ξεχάσει το πατρικό μου σπίτι και το χωριό μου…


8. Σας θύμισε κάποια γωνιά της Χίου το δικό σας χωριό;
Το χωριό μου, όπως ξέρετε, είναι ημιορεινό. Θα έλεγα ότι ειδικά αυτά της Βόρειας Χίου θύμιζαν το χωριό μου.


9. Πως κρίνετε τον εθελοντισμό στο χώρο σας;
Είμαι ένας από αυτούς που άρχισε τον εθελοντισμό αναλαμβάνοντας το ’96 τη Μυτιλήνη, όπου κατορθώσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Πλωμαρίου να έχουμε ένα εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο σε 24ώρη βάση.
Τους εθελοντές τους λέω με την καλή την έννοια “του παλαβού”, όπως λένε στη Μυτιλήνη. Πρέπει να είσαι δηλαδή και λίγο παλαβός, να το έχεις μέσα σου να προσφέρεις. Υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι και μην λέμε ότι όλα είναι κυνήγι για το χρήμα. Υπάρχουν άνθρωποι που με ένα μπράβο τους παίρνεις την καρδιά.
Εδώ στη Χίο θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα αυτούς της Ομηρούπολης, που ειδικά το καλοκαίρι ήταν σε καθημερινή βάση σαν να είναι επαγγελματίες πυροσβέστες!


10. Ποια η συμβουλή σας στα νέα παιδιά που φορούν τη στολή του πυροσβέστη;
Καταρχάς να αγαπήσουν το επάγγελμα. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο μέλημά τους, όποιο και αν είναι το επάγγελμα τους. Ειδικά για το επάγγελμα του πυροσβέστη πρέπει να ξέρουν ότι έχει πάρα πολλές δυσκολίες, τις οποίες δεν τις γνωρίζουμε στην αρχή ως νεαροί, αλλά στην πορεία τις καταλαβαίνουμε.