Αρχική Απόψεις Aρθρα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το Ευρωσύνταγμα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το Ευρωσύνταγμα

16


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη
Κάνιγγος 27, Τηλ. (210) 38 10 081 – 38 02 923, ΦΑΞ 38 01 227, 106 82, ΑΘΗΝΑ


“Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες,


Η κυβέρνηση, προχωρά βιαστικά στην επικύρωση από τη Βουλή της “Συνταγματικής Συνθήκης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση του λαού. Μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση παραπληροφορούν τον Ελληνικό λαό, κάνουν το μαύρο – άσπρο, αποσιωπούν τις αντιδράσεις. 
     Το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα θα έχει βαριές συνέπειες για το λαό γιατί:
1. Συνοψίζει και ενισχύει τη λογική όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών συνθηκών (Μάαστριχτ, Αμστερνταμ κλπ). Επαναβεβαιώνει έτσι με συνεχείς και ποικίλες αναφορές σε διάφορα άρθρα (ιδίως άρθρα 3,4,13) ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, η ελεύθερη αγορά, η ασυδοσία δηλαδή των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων. Επαναβεβαιώνεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά όλη η πολιτική που σχετίζεται με την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ).
2. Κατοχυρώνονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξήλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, η εξάπλωση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα. Η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που περιλαμβάνεται στο “Ευρωσύνταγμα” βρίσκεται πίσω από το επίπεδο κατοχύρωσης των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων που χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του 1950, τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 1948 ή ακόμη και εθνικά Συντάγματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 28 της προβλέπεται η εργοδοτική ανταπεργία (λοκ άουτ).
3. Αποδυναμώνονται παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων.
4. Ενισχύεται θεσμικά ο ρόλος των ισχυρών κρατών. Συγκεντρώνονται οι εξουσίες σε όφελός τους. Η κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών ανάμεσα στα κράτη και στην ΕΕ γίνεται με τρόπο που ευνοεί ολοένα και περισσότερο την συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην ΕΕ.
5. Επισημοποιείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου, δηλαδή η επιδίωξη της ΕΕ να επεμβαίνει στρατιωτικά όπου γης για να επιβάλλονται τα συμφέροντα των πολυεθνικών (άρθρο 41).


Ευρωστρατός και για εσωτερική καταστολή
Επιπλέον, το άρθρο 43 δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση, τάχα, της τρομοκρατίας. Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος μέλος για την “πρόληψη τρομοκρατικής απειλής” ή για την “προστασία των δημοκρατικών θεσμών” ή μετά από “αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης”.
Όταν γνωρίζουμε τί εννοούν “τρομοκρατία” και “προστασία των δημοκρατικών θεσμών”, είναι φανερό ότι το άρθρο 43 στρέφεται εναντίον των λαϊκών κινημάτων αν αυτά απειλήσουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου!
Πρόσφατα, για την προετοιμασία εφαρμογής διατάξεων της Συνταγματικής Συνθήκης, υιοθέτησε το Πρόγραμμα της Χάγης και ένα νέο πακέτο μέτρων με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στην έννοια της τρομοκρατίας εντάσσουν πλέον τις “ακραίες πεποιθήσεις” και το “βίαιο ριζοσπαστισμό” για τα οποία θεσπίζουν μακροπρόθεσμη στρατηγική και σχέδιο δράσης μέσα στο 2005! Η ΕΕ χτίζει, γενικότερα, με συστηματικό τρόπο ένα γιγάντιο αντιδημοκρατικό πλέγμα: Συνθήκη, Σένγκεν, Ευρωπόλ, ευρωτρομονόμος, “αντιτρομοκρατική” συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ο πραγματικός στόχος τους είναι η ενίσχυση των μέτρων και του συντονισμού καταστολής σε βάρος των λαϊκών κινημάτων.


Οι ιθύνοντες της ΕΕ γνωρίζουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις, θα γεννήσουν ακόμη μεγαλύτερες λαϊκές αντιδράσεις. Προσπαθούν να τις προλάβουν, να πάρουν μέτρα καταστολής και κατάπνιξης των λαϊκών αγώνων.
Με τη Συνταγματική Συνθήκη χτυπιούνται οι κατακτήσεις του λαού, ξηλώνεται ό,τι έχει απομείνει από τα πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που έχει κατακτήσει με τους αγώνες του. Η επικύρωση της συνθήκης αυτής, καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση δεν δίνει σ΄ αυτή την πολιτική. 


Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η προοδευτική διανόηση, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος,  πρέπει να απαντήσουν στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση, στην απόκρυψη του περιεχομένου του “Ευρωσυντάγματος”, στην άρνηση του δημοψηφίσματος. Το τείχος σιωπής και η παραπληροφόρηση πρέπει να σπάσουν. Η αντιλαϊκή συνθήκη να μείνει στα χαρτιά”.