Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολίτες να απαιτούν να εφαρμόζονται οι...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολίτες να απαιτούν να εφαρμόζονται οι νόμοι

9

Παρέμβαση στην κρίση που ταλανίζει τους χώρους τόσο της Δικαιοσύνης όσο και της Εκκλησίας έκανε από την Κρήτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ζήτησε να γίνει μια νέα επανάσταση, αυτή της στήριξης των νόμων.

Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε ενδελεχώς στη διαφθορά του δικαστικού σώματος, ενώ για την Εκκλησία τάχθηκε υπέρ της αυτοκάθαρσης.

“Δυστυχώς η τωρινή περίοδος αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα η Δημοκρατία έχει ανάγκη βελτιώσεως. Όχι στο Σύνταγμα, ούτε στους θεσμούς. Ούτε στους βασικούς νόμους. Έχει όμως ανάγκες βελτιώσεως, διότι έχουμε μπροστά μας ορισμένα παραδείγματα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, συμπεριφοράς που φθείρει τους ίδιους τους θεσμούς της Δημοκρατίας, που προέρχονται από υψηλότατους χώρους. Και αναφέρομαι αυτή τη στιγμή κυρίως στο χώρο της Δικαιοσύνης, διότι ελπίζω ότι η Εκκλησίας μας θα μπορέσει μόνη της να βρει τις λύσεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Δικαιοσύνης, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Θεωρώ το θέμα της Δικαιοσύνης εξαιρετικά σημαντικό. Η Δικαιοσύνη, το έχουν πει κι άλλοι, πολύ σπουδαιότεροι από εμένα, είναι το κυριότερο οχυρό της Δημοκρατίας. Τι να την κάνω τη Δημοκρατία, όταν δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, στην οποία να μπορώ να απευθυνθώ; Πώς θα υποστηρίξω, πώς θα υπερασπίσω τα δικαιώματά μου; Τα δικαιώματά μου, όχι μόνον επί της περιουσίας μου, όχι μόνον επί της τιμής μου, αλλά και επί της ελευθερίας μου ακόμη.

Είναι δυνατόν να θεωρήσω ότι η Δικαιοσύνη δεν απονέμει Δικαιοσύνη, είναι δυνατόν να κατατάσσεται κανείς σε αυτό το υψηλό λειτούργημα χωρίς να αισθάνεται μέσα του την έφεση να το υπηρετήσει;”.

Αναφερόμενος στα διάφορα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας με αρνητικούς πρωταγωνιστές υψηλόβαθμους δικαστικούς, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Στεφανόπουλος, “απέδειξαν ότι δεν ήταν όχι ικανοί, ήταν ανάξιοι, να γίνουν δικαστές”, ο πρόεδρος τόνισε: “Βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι ένας δικαστής δεν μπορεί πάντοτε να πηγαίνει από την έφεση, από την ορμή της ψυχής του να απονείμει το Δίκαιο. Μπορεί να το θεωρεί κανείς και ως επάγγελμα, όπως είναι. Αλλά αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να ασκήσουν ένα επάγγελμα, πρέπει να συμβιβάζονται με την έννοια της Δικαιοσύνης, με το περιβάλλον της Δικαιοσύνης και να αποδίδουν πραγματική Δικαιοσύνη“. 

Πηγή: ΜΠΕ