Αρχική Νέα Τοπικά Διεθνής Αμνηστεία για τη βία κατά των γυναικών

Διεθνής Αμνηστεία για τη βία κατά των γυναικών

4


Το εμπόριο δισεκατομμυρίων που βάζει τις γυναίκες στη γραμμή του πυρός

Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, της Oxfam και του IANSA στο πλαίσιο των Εκστρατειών “Να Σταματήσουμε τη Βία Κατά των Γυναικών” και “Ελέγξτε τα Όπλα”
Οι γυναίκες πληρώνουν βαρύ τίμημα για το επικίνδυνα ανεξέλεγκτο εμπόριο όπλων μικρού διαμετρήματος, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα στον κόσμο σχεδόν 650 εκατομμύρια όπλα μικρού διαμετρήματος, κυρίως στα χέρια ανδρών, ενώ σχεδόν το 60 τοις εκατό από αυτά βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια υποφέρουν άμεσα και έμμεσα από την ένοπλη βία:
* Μια επίθεση με πυροβόλο όπλο έχει 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει σε θάνατο απ’ ό,τι μια επίθεση με οποιοδήποτε άλλο είδος όπλου.
* Στη Νότια Αφρική, κάθε 18 ώρες μία γυναίκα πυροβολείται και σκοτώνεται από τον τωρινό ή πρώην σύντροφό της.
* Στις ΗΠΑ, η ύπαρξη όπλου στο σπίτι αυξάνει κατά 41% τον κίνδυνο να δολοφονηθεί ένα μέλος της οικογένειας. Όμως, αυξάνει κατά 272% τον κίνδυνο να δολοφονηθεί γυναίκα.
* Στη Γαλλία και τη Νότια Αφρική, η μία στις τρεις γυναίκες που σκοτώνονται από τους συζύγους τους πυροβολείται. Στις ΗΠΑ η αντίστοιχη αναλογία είναι δύο στις τρεις.
* Οι φόνοι στην οικογένεια είναι μία κατηγορία ανθρωποκτονιών με θύματα περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες και ο πιθανότερος δολοφόνος είναι ο σύντροφός τους ή άνδρας συγγενής τους.
“Οι γυναίκες διατρέχουν εξ αιτίας του φύλου τους ιδιαίτερο κίνδυνο για ορισμένα εγκλήματα – εγκλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο βιασμός. Δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν είναι σχεδόν ποτέ αγοραστές, κάτοχοι ή χρήστες όπλων μικρού διαμετρήματος, υποφέρουν επίσης εντελώς δυσανάλογα από την ένοπλη βία. Συχνά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τα όπλα χρειάζονται για την προστασία των γυναικών και των οικογενειών τους, όμως η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Οι γυναίκες θέλουν να φύγουν τα όπλα από τη ζωή τους”, δήλωσε η Ντενίζ Σιρλ, Διευθύντρια Επικοινωνιών και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.
Εκπρόσωποι των εκστρατειών “Ελέγξτε τα Όπλα” και “Να Σταματήσουμε τη Βία Κατά των Γυναικών” παρουσίασαν τα κυριότερα πορίσματα της έκθεσής τους σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Στην έκθεση, με τίτλο “Ο Αντίκτυπος των Όπλων στη Ζωή των Γυναικών”, αναλύονται οι συνθήκες στο σπίτι, στις τοπικές κοινωνίες, σε ένοπλες συρράξεις και μετά από αυτές, όπου οι γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ένοπλη βία. Στην έκθεση εξετάζεται επίσης ευρύ φάσμα μέτρων ελέγχου των όπλων που έχουν υιοθετηθεί από διάφορα κράτη ανά τον κόσμο, συνήθως ως αποτέλεσμα των εκστρατειών κατά της ένοπλης βίας, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες.
* Μεταξύ του 1995, όταν ο Καναδάς έκανε αυστηρότερη τη νομοθεσία περί όπλων, και του 2003, οι ένοπλοι φόνοι γυναικών μειώθηκαν κατά 40%.
* Η Αυστραλία αναμόρφωσε ριζικά τη νομοθεσία περί όπλων το 1996. Πέντε χρόνια μετά, οι ένοπλες δολοφονίες γυναικών είχαν μειωθεί στο μισό.
* Η Βραζιλία απαγόρευσε πρόσφατα την οπλοκατοχή στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, διότι οι κύριοι δράστες του τεράστιου κύματος ένοπλης βίας είναι νεαροί άνδρες και αγόρια.
Ο βιασμός έχει γίνει όπλο πολέμου.
Η πραγματικότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι ότι γίνονται στόχοι στα σπίτια, τα χωράφια και τα σχολεία τους λόγω του φύλου τους. Χωρίς την ενεργό ανάμιξη των γυναικών σε κάθε διαδικασία ειρήνευσης και ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ασφάλεια, καμία δικαιοσύνη και καμία ειρήνη”, δήλωσε η Άννα ΜακΝτόναλντ, Διευθύντρια Επικοινωνιών και Εκστρατειών της Oxfam Βρετανίας.
Βασισμένη σε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών, η έκθεση προβαίνει σε σειρά συστάσεων, μεταξύ των οποίων:
* Υποχρεωτικές εθνικές άδειες οπλοκατοχής για οποιονδήποτε επιθυμεί να κατέχει όπλο, σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια που να αποκλείουν οποιονδήποτε έχει ιστορικό οικογενειακής βίας.
* Απαγόρευση της βίας κατά των γυναικών στο εθνικό δίκαιο ως ποινικό αδίκημα, με πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και με αποτελεσματικές ποινές για τους δράστες και μέτρα αποκατάστασης για τις επιζώσες.
* Συγκεκριμένη εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας για να διασφαλιστεί ο σεβασμός τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων δεν τα σέβονται.
* Ίση συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες καθώς και στα προγράμματα αποστράτευσης, επανένταξης και αφοπλισμού για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική περισυλλογή και καταστροφή του πλεονάζοντος και παράνομου οπλισμού.
* Σύναψη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, η οποία να απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων σε όσους είναι πιθανό ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για άσκηση βίας εναντίον γυναικών και για άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Απαγόρευση της κατοχής επιθετικών όπλων πολεμικού τύπου από ιδιώτες, παρ’ εκτός στις πιο εξαιρετικές περιστάσεις που να συνάδουν με τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Υπάρχει σαφής ανάγκη να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους ζωής που να μην βασίζονται σε μια κουλτούρα βίας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εναλλακτικά πρότυπα ρόλων, που να μην εξισώνουν τον ανδρισμό με την ένοπλη βία και τη θηλυκότητα με την παθητικότητα”, δήλωσε η Τζούντι Μπασινγκθγουέιτ, Διευθύντρια της οργάνωσης Νότια Αφρική Χωρίς Όπλα, εκπροσωπώντας το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA).
Γενικές πληροφορίες
Η εκστρατεία “Ελέγξτε τα Όπλα” ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2003 από τη Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam και το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA). Στόχος της είναι να μειωθεί η διάδοση και η κατάχρηση των όπλων και να πεισθούν οι κυβερνήσεις να συνάψουν δεσμευτική συνθήκη για το εμπόριο όπλων.
Η εκστρατεία “Να Σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών” ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004 από τη Διεθνή Αμνηστία. Στόχος της είναι να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση νόμων, πολιτικών και πρακτικών που να σταματούν τις διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βλ. www.controlarms.org/actforwomen ή www.amnesty.gr, ή επικοινωνήστε:
Διεθνής Αμνηστία: James Dyson, τηλ. 0044 7795628367 ή 0027 76 142 0060
Oxfam: Kate Bishop, τηλ. 0044 7773 785993 ή 0027 11 403 4590
IANSA: Joseph Dube, τηλ. 0027 114034590 ή 0027 83 588 8765
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης με τίτλο “Ο αντίκτυπος των όπλων στη ζωή των γυναικών” είναι διαθέσιμο στις διευθύνσεις www.controlarms.org/actforwomen, www.amnesty.gr και news.amnesty.org.