Αρχική Νέα Τοπικά Διεθνής Αμνηστεία: Αστυνομική βαναυσότητα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Τουρκία

Διεθνής Αμνηστεία: Αστυνομική βαναυσότητα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Τουρκία

10


Τουρκία: Αστυνομική βαναυσότητα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει εντονότατη ανησυχία για τη δυσανάλογη χρήση βίας από αστυνομικούς εναντίον ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά στην Ισταμπούλ (Κωνσταντινούπολη) στις 6 Μαρτίου για να εορτάσουν την επερχόμενη Ημέρα της Γυναίκας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ και χημικά αέρια για να διαλύσει περίπου 500 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στις συνοικίες Σαράκχανε και Μπεγιαζίτ της Ισταμπούλ, με αποτέλεσμα να τεθούν υπό κράτηση 63 άτομα και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αναφορές.
Η αστυνομία, σύμφωνα με αναφορές, επενέβη με το σκεπτικό ότι η διαδήλωση δεν ήταν εξουσιοδοτημένη. Αν και οι εικόνες της κακομεταχείρισης γνώρισαν εκτεταμένη δημοσιότητα διεθνώς, λόγω της Υπουργικής Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε χθες στην Άγκυρα, στις τουρκικές τηλεοράσεις εμφανίζονται τακτικά σκηνές αυτού του είδους, όπου η αστυνομία μοιάζει να βάζει ιδιαιτέρως στο στόχαστρο για βάναυση μεταχείριση διαδηλωτές από αντιπολιτευόμενες οργανώσεις.
Η κυβέρνηση προέβη σε πολυάριθμες τροποποιήσεις του Νόμου περί Συναθροίσεων και Διαδηλώσεων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ανησυχιών που αφορούν την αστυνόμευση των διαδηλώσεων. Όμως είναι σπανιότατες οι περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων οδήγησαν σε ποινική δίωξη μελών των σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι κυρώσεις υπήρξαν συχνά περιορισμένες. Από την άλλη πλευρά, όσοι καταγγέλλουν κακομεταχείριση συχνά διώκονται ποινικά οι ίδιοι για αντίσταση κατά δημόσιων λειτουργών ή για παραβίαση του Νόμου 2911 περί Συναθροίσεων και Διαδηλώσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την είδηση ότι η κυβέρνηση κίνησε έρευνα για το περιστατικό, καλεί όμως τις αρχές να δημοσιεύσουν τα πλήρη πορίσματα της έρευνας, να διασφαλίσουν ότι οι δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να λάβουν και άλλα επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικοί θα συμμορφώνονται με τα διεθνή θεσμικά κείμενα για το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και για τη χρήση βίας.