Αρχική Νέα Τοπικά Εισαγωγική ομιλία Κ.Καραμανλή κατά τη συνέντευξη τύπου για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης

Εισαγωγική ομιλία Κ.Καραμανλή κατά τη συνέντευξη τύπου για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης

808/03/2005


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥΤο 2004 οι πολίτες ψήφισαν πολιτική αλλαγή. Ζήτησαν νέα διακυβέρνηση και επανίδρυση του κράτους. Με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και συνετά βήματα διαμορφώνουμε ένα νέο ασφαλές οικονομικό περιβάλλον προωθώντας διαρθρωτικές αλλαγές. Αρχίσαμε την επίμονη προσπάθεια να μειώσουμε το υπέρογκο έλλειμμα. Πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που όλοι πια γνωρίζουν. Με προβλήματα που καθήλωναν τον Τόπο και αιχμαλώτιζαν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω: Την απουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Την εξαιρετικά μικρή αποδοτικότητα ενός  Δημόσιου Τομέα, βασίλειο της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δεν πρόκειται να παρελθοντολογήσω. Ξέρουμε και ξέρουν, πλέον, όλοι οι Έλληνες πολίτες ποιά είναι τα προβλήματα. Ξέρουμε που βρισκόμαστε. Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Κυρίες και κύριοι Είμαι βέβαιος πως αυτή την ώρα περνάει από το μυαλό σας μια σκέψη: “Κι’ άλλοι πρωθυπουργοί μας είπαν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και τελικά πάντα η κατάσταση παραμένει δύσκολη”.  Γιατί οι προσπάθειες έμεναν στη μέση. Γιατί δεν τόλμησαν πολλοί να πουν την αλήθεια. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα αλλά και μεγάλες δυνατότητες. Είμαι εδώ σήμερα, λοιπόν, για να σας μιλήσω ειλικρινά, Όπως πάντα. Και για τα δύο. Δεν σας έκρυψα την αλήθεια και δεν θα το κάνω ποτέ. Γιατί είμαι πεπεισμένος πως μόνο με τη στήριξη της κοινωνίας μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση. Και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση Πρέπει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του κράτους όπως ακριβώς αντιμετωπίζει ο καθένας μας τα οικονομικά του σπιτιού του. Με σύνεση πάνω απ’ολα. Δεν θα σε σεβαστεί κανένας αν πρώτος εσύ δεν σέβεσαι τους άλλους. Σεβόμαστε λοιπόν το δημόσιο χρήμα γιατί είναι χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν το σπαταλάμε. Ήδη από φέτος, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξοικονομούμε στο δημόσιο πάνω από 3 δισ. ευρώ, με τον πρώτο μας κιόλας προϋπολογισμό. Κι αυτά είναι χρήματα που μέχρι χθες σπαταλούσε αλόγιστα η κρατική μηχανή. Με δεδομένα τα όρια αντοχής της οικονομίας, Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μεταφέρονται κατά το λιγότερο δυνατό τα βάρη στον πολίτη, στο πλαίσιο πάντα της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήπια προσαρμογή όμως δεν σημαίνει ατολμία ούτε αδράνεια όπως παραπλανητικά αναφέρουν ορισμένοι. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα. Στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να έχει ορθοποδήσει η οικονομία. Θα κάνω λοιπόν αυτό που πρέπει για να σταθεί η εθνική οικονομία στα πόδια της. Γιατί μόνον αν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, μόνον τότε θα μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης χωριστά, είτε είναι επαγγελματίας, είτε μισθωτός, είτε συνταξιούχος, είτε αγρότης, να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την οικογένειά του.
 
Παράλληλα με την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, Πραγματοποιούμε τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική. 
* Κηρύξαμε, το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας. Γιατί πρέπει  να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Γι αυτό…
* Ψηφίσαμε το νέο φορολογικό νόμο που μειώνει, μέσα στην τριετία,  τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
* Ψηφίσαμε και θέτουμε σε εφαρμογή τον νέο αναπτυξιακό νόμο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παλιών και νέων επιχειρήσεων έως και 55%, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Περιφέρεια.
* Ψηφίσαμε το νόμο που δημιουργεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων,  μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και το κόστος για την ίδρυσή τους. Το ίδιο θα γίνει σύντομα Και για την αδειοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων.
* Διπλασιάσαμε το ρυθμό απορροφητικότητας των κονδυλίων του τρίτου ΚΠΣ. Σε πενήντα μήνες της προηγούμενης κυβέρνησης είχε απορροφηθεί μόλις το 22%, ενώ σε δέκα μόνο μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ  απορροφήθηκε ένα επιπλέον 10%.
   
* Προωθούμε άμεσα την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) που θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες μεγάλης κλίμακας και νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε, ήδη, ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού για τη χρήση γης.
– Προχωρούμε στις θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προώθηση επενδύσεων μεγάλης σημασίας.
– Προχωρούμε στην κατάρτιση ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό.


* Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν νέες επενδύσεις, νέες τεχνολογίες, νέες θέσεις δουλειάς, και θα αποφέρουν τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ.


Δώσαμε ήδη δείγμα γραφής με την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.


Προχωρούμε, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους,  στην απελευθέρωση του Δημοσίου
από την υποχρέωση διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ. Προχωρούμε στη διαμόρφωση ενός γενικευμένου πλαισίου για συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Προωθούμε συγκεκριμένα σχέδια συμπράξεων με ιδιώτες, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας  του Δημοσίου που πρόκειται  να κινητοποιήσουν διεθνή και ελληνικά κεφάλαια.


Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε τελική φάση, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πιο συγκροτημένη και αποφασιστική προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Σε συνεργασία με τους Γερμανούς εταίρους μας θα προχωρήσουμε στην εισαγωγή των μετοχών του διεθνούς αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο.


Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ξέρουμε ότι έχουμε ένα δύσκολο δρόμο στα επόμενα δύο χρόνια. Ξέρουμε πόσο δίκαια είναι πολλά αιτήματα πολιτών και ιδίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα θέλαμε να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες και πιο γρήγορα σε όλους. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος Έλληνας αν η οικονομία άντεχε για περισσότερα. Δική μου ευθύνη όμως απέναντι σε όλους σας και απέναντι στο μέλλον της πατρίδας είναι να δουλέψω σκληρά για ν’ αντιμετωπίσω προβλήματα αλλά και να δημιουργήσω με τους συνεργάτες μου τις προϋποθέσεις για να είναι η ζωή όλων καλύτερη αύριο. Και το αύριο αυτό δεν αργεί. Δεν θα ξεφύγουμε από το δρόμο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά το πρόγραμμά μας και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος αυτής της διετίας όλα θα είναι καλύτερα.


Πριν πάρετε το λόγο για να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας, επιτρέψτε μου κλείνοντας να αναφερθώ στη σημερινή ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας το σύνθετο ρόλο που καλείται να εκπληρώσει, σήμερα, κάθε Ελληνίδα. Συνδέουμε την πολιτική των ίσων ευκαιριών με όλους τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας: Την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Στόχος μας είναι να καλύψουμε το έλλειμμα ισότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας, τη συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων. Από τις δράσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρω ενδεικτικά ότι:
– Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση” του Γ΄ ΚΠΣ, υλοποιείται πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων υπέρ των γυναικών. Στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
χρηματοδοτείται με 30 εκ. ευρώ η άμεση προώθηση των γυναικών αυτών στην απασχόληση. Διευκολύνεται ιδιαίτερα η επιχειρηματικότητα των μητέρων με ανήλικα τέκνα ή των γυναικών που φροντίζουν άτομα με αναπηρία. Ενώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” χρηματοδοτούνται σχέδια γυναικείας επιχειρηματικότητας περίπου 96 εκ. ευρώ.             


Ξέρουμε, ότι είναι πολλά εκείνα που χρειάζονται ακόμη να γίνουν και προσπαθούμε διαρκώς.