Αρχική Νέα Τοπικά Κλείνει το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ

Κλείνει το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ

31


Κλείνει το περιοδικό “Διαβάζω”, τουλάχιστον με τη μορφή που οι συνεργάτες και οι αναγνώστες του το γνώριζαν στα τριάντα χρόνια δημιουργικής παρουσίας του στην ελληνική λογοτεχνία. Το ζήτημα της συνέχισης ή διακοπής κυκλοφορίας του ιστορικού περιοδικού θέτει επί τάπητος, με επιστολή της στον Τύπο, η υπεύθυνη σύνταξης Βάσω Σπαθή.
“Η έκδοση του περιοδικού συνεχίστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μηδαμινή οικονομική υποστήριξη, ούτε καν την πλέον στοιχειώδη και αυτονόητη, με ελάχιστη επαγγελματική βοήθεια και τη συνεχή πίεση δύο μελών της εκδοτικής ομάδας του “Διαβάζω”, των Γιώργου Γαλάντη και Λάμπρου Κουλελή”, σημειώνει η κα Σπαθή στην επιστολή της.


Κι αναφέρεται σαφώς στην κατάσταση που διαμορφώθηκε αμέσως μετά τον θάνατο, πέρυσι, της “ψυχής” του περιοδικού, του Ηρακλή Παπαλέξη, φωτογραφίζοντας τους προαναφερόμενους για την άτεγκτη και ανατρεπτική παρέμβασή τους στην προσπάθεια οικονομικής διάσωσής του. Συγκεκριμένα, κι εφόσον βρέθηκαν αγοραστές “γνωστοί τόσο για τις προθέσεις τους όσο και για τις δυνάμεις τους”, η υπεύθυνη σύνταξης καταγγέλλει τον Γ. Γαλάντη που “είχε ήδη παραχωρήσει αιφνιδιαστικά, χωρίς να ενημερώσει τα μέλη και τους συνεργάτες του περιοδικού, τον μισό τίτλο της εταιρείας στον Λ. Κουλελή”, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πώληση του περιοδικού την τελευταία στιγμή. Ως εκ τούτου, καταλήγει η επιστολή στο συμπέρασμα ότι “πρέπει ο κόσμος του βιβλίου να πληροφορηθεί πώς οδηγείται το “Διαβάζω” στην απαξίωση και στην αναξιοπιστία. Το οφείλω άλλωστε και στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη, ο οποίος υφίστατο πολλά όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να αποκαλύπτει τίποτε, επειδή η προτεραιότητά του ήταν πάντα η απρόσκοπτη κυκλοφορία του περιοδικού και η συμβολή του στην υπόθεση των ελληνικών γραμμάτων”.ΒΑΣ.ΡΟΥ.
Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/03/2005