Αρχική Πολιτισμός Ανοιχτή Συζήτηση (στην Αθήνα) με θέμα “τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας”

Ανοιχτή Συζήτηση (στην Αθήνα) με θέμα “τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας”

10Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα “τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας”
Αθήνα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2005, 19:00
Πολυτεχνείο- Διοργάνωση: no border


Κρατητήριο αλλοδαπών γυναικών Αμυγδαλέζας
Τα σύνορα είναι παντού


Η ζωή εκατοντάδων οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, που μόνο τους «έγκλημα» είναι το ότι πέρασαν τα σύνορα, αποφασίζεται στα διοικητικά δικαστήρια της Πανόρμου. Οι γυναίκες και οι ανήλικοι κατά κανόνα καταλήγουν στο κρατητήριο αλλοδαπών γυναικών της Αμυγδαλέζας στην Πάρνηθα, όπου φυλακίζονται για τρεις μήνες, για όσο διάστημα δηλαδή εξετάζονται οι λόγοι της απέλασής τους ή η αίτηση του πολιτικού τους ασύλου.
Αυτή η νομική διαδικασία είναι προβληματική. Κατ’  αρχήν η κράτηση των ανηλίκων είναι παράνομη. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να είχαν τεθεί υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα ανηλίκων που θα τους εξασφάλιζε μία αξιοπρεπή στέγη φιλοξενίας -αλλά ποιος να μπαίνει τώρα σε ενοχλητικές και χρονοβόρες διαδικασίες για μια φούχτα ξένων ασυνόδευτων πιτσιρικάδων;
Αλλά και για τις γυναίκες εξαντλούνται τα όρια της αυστηρότητας. Οι κανονισμοί, τέλος, είναι τόσο παράλογοι ώστε ακόμη κι αν ανασταλεί η διαδικασία της απέλασής τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο διάστημα (τρεις μήνες), είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν στα κρατητήρια, επειδή απλά οι κανονισμοί δεν προβλέπουν την αποφυλάκισή τους νωρίτερα!
Στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου(2002) οι συνθήκες στο κρατητήριο της Αμυγδαλέζας χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές. Όποιος όμως έχει βρεθεί έστω στον προθάλαμο, στο χώρο του επισκεπτηρίου, αναρωτιέται για την αξιοπιστία της αναφοράς. Τα κτίρια του κρατητηρίου είναι παλιά, με σαφή ίχνη εγκατάλειψης,σκοτεινά και κρύα. Τα ενδότερα της Αμυγδαλέζας αποτελούν μια απροσπέλαστη περιοχή και μόνο από ψιθύρους μπορούμε να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες γυναικών έχουν θέρμανση μόνο ελάχιστες ώρες το μήνα, το ίδιο και ζεστό νερό. Μάλιστα κάποιες βάρδιες τους στερούν επίτηδες αυτά τα δύο αγαθά ως επίδειξη δύναμης.
Το φαγητό είναι άθλιο, «δεν έχω φάει εδώ και μία βδομάδα, γιατί κάθε φορά που τρώω πρήζομαι ολόκληρη» ανέφερε χαρακτηριστικά μια κρατούμενη. Βασικά αναλώσιμα υγιεινής, αλλά και στοιχειώδη, όπως κουβέρτες, λείπουν. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ζοφερή όταν ακούς τις καταγγελίες για βιασμούς που υπέστησαν γυναίκες λίγο πριν απελαθούν.
Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για ανήλικους με σοβαρά προβλήματα υγείας, στους οποίους δεν παρέχεται ούτε η στοιχειώδης ιατρική περίθαλψη. Οι γυναίκες προαυλίζονται δύο φορές την εβδομάδα. Οι ανήλικοι κρατούνται σε έναν σκοτεινό θάλαμο περίπου τριάντα τετραγωνικών μέτρων, που ενίοτε φιλοξενεί είκοσι ή και περισσότερα παιδιά και δεν προαυλίζονται ποτέ. Οι δεσμοφύλακες, συνήθως σπουδαστές της παρακείμενης σχολής αστυφυλάκων, παρατηρούν με απάθεια τα τεκταινόμενα· μάλιστα μερικοί από αυτούς τα επιβεβαιώνουν ανερυθρίαστα σε όποιον (Έλληνα φυσικά?) έχει τη διάθεση να τους πιάσει κουβέντα.
Η Αμυγδαλέζα είναι ένα μόνο από τα δεκάδες κρατητήρια προσφύγων που αυτή τη στιγμή ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα. Μία νομική μαύρη τρύπα που «φιλοξενεί» ανθρώπους χωρίς ιδιότητα, χωρίς νομική υπόσταση, καταδικασμένους να φέρνουν μαζί τους τα σύνορα όπου κι αν πάνε.
Πρόκειται για έναν τρόπο διαχείρισης του «μεταναστευτικού
προβλήματος» με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζει η εξουσία: την καταστολή, τον εξευτελισμό της έννοιας του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας, που βρίσκονται κοντά στους Θρακομακεδόνες, κρατούνται καθημερινά 100-120 γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Λόγος κράτησής τους, η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα. Στόχος, η απέλασή τους. Χωρίς κανείς να τους εξηγεί γιατί βρίσκονται εκεί, ποια είναι τα δικαιώματά τους, χωρίς να ακούει την ιστορία τους, να τους δίνει καμιά επιλογή ή ακόμα και την πληροφορία ότι είναι ανεπιθύμητοι, αναμένουν να ζήσουν για ακόμα μία φορά τις αποφάσεις άλλων χωρίς την παραμικρή συμμετοχή.


Οι συνθήκες κράτησής τους είναι άθλιες. Σε κελιά των 10 τ.μ. στοιβάζονται πάνω σε κτιστά κρεβάτια 14-16 γυναίκες, ο προαυλισμός σε κλουβί (καγκελόφρακτο χώρο) 15 τ.μ. γίνεται για τις γυναίκες 1-2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα με τη διάθεση του αστυνομικού προσωπικού, ενώ τα παιδιά δεν προαυλίζονται ποτέ, δεν υπάρχει ζεστό νερό και θέρμανση. Εκτός όμως από τις άθλιες συνθήκες κράτησης, έχουν καταγγελθεί και ξυλοδαρμοί ακόμα και βιασμοί γυναικών από αστυνομικούς. Για το κρατητήριο αυτό, που υπάγεται στο Αλλοδαπών Αθηνών, οι κανόνες λειτουργίας του είναι ασαφείς κάνοντας την πρόσβαση, την πληροφόρηση αλλά και τον έλεγχο των καταγγελιών εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Η κράτηση και η επαπειλούμενη απέλαση λειτουργούν εκδικητικά.


Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Σιέρα Λεόνε, Ρουάντα), η κατάρρευση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και η επακόλουθη φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και διάρρηξη κάθε κοινωνικού ιστού, η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και η γενικευμένη καταστολή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στέλνουν “καραβιές” απελπισμένων στις χώρες της Δύσης σε αναζήτηση διεξόδων επιβίωσης. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: υφίστανται τη βία και τη φτώχεια ενώ οι βιασμοί γυναικών (αλλά ακόμα και παιδιών) χρησιμοποιούνται είτε εκδικητικά (σε εμπόλεμες περιοχές) είτε ως μέσο επιβολής της ανδρικής εξουσίας.


Οι κυβερνήσεις των “πολιτισμένων” χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αντί να αναγνωρίσουν και τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις υπό ανάπτυξη χώρες, και να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες ή/και μετανάστες ως άτομα-φορείς δικαιωμάτων, τους αντιμετωπίζουν ξενοφοβικά, ρατσιστικά και κατασταλτικά.


Μπορεί η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών να χρησιμοποιείται υποκριτικά και κατά περίπτωση (όπως στον πόλεμο του Αφγανιστάν) αλλά καθόλου δεν ενδιαφέρει όταν αφορά την απέλασή τους. Ο κίνδυνος ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, άσκησης βίας, λιθοβολισμού, φυλάκισης, στέρησης βασικών δικαιωμάτων, λιμοκτονίας δεν αποτελούν αυτόματους λόγους παροχής ασύλου. Η κράτηση ανηλίκων συγκρούεται με το Ελληνικό Σύνταγμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που προβλέπουν τη φροντίδα των ανηλίκων και την παροχή όλων των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων για την υγιή τους ανάπτυξη. Η απέλαση, το “άδειασμα” δηλαδή παιδιών και εφήβων κάτω των 18 ετών στα σύνορα, είναι ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου. Επιπλέον, τροφοδοτεί τα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης, καθώς τα παιδιά μένουν μόνα τους και έκθετα στα σύνορα των χωρών προέλευσης. Η κράτηση και απέλαση ανηλίκων είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.


Η ασκούμενη μεταναστευτική πολιτική προωθεί τη ξενοφοβία και το ρατσισμό και σε τελική ανάλυση, στο όνομα του φόβου του άλλου, προωθεί τη γενικευμένη περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Έχει επομένως άμεσες επιπτώσεις στις ζωές όλων μας. Τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εξαντλούν την ευαισθησία τους αλλά και την υποκρισία τους, στη διάθεση χρόνου και χρήματος στη ρητορική των δικαιωμάτων και στην ταυτόχρονη καταστολή τους.


Εκτός του προφανούς αιτήματος για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης στην Αμυγδαλέζα και σε όποιο άλλο κρατητήριο, για προστασία των ανηλίκων και παροχή αρωγής σε γυναίκες θύματα βίας, θεωρούμε απαραίτητη την αλλαγή στη θεώρηση των μεταναστών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων καθώς και τη θέσπιση τακτικών διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών/μεταναστριών, ως ελάχιστο μέτρο μείωσης της δυνατότητας υπερεκμετάλλευσής τους.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Έξω από τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας την Κυριακή, 6 Μαρτίου, στις 12.00 μ.


Για να απαιτήσουμε
•ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗΣ ΤΟΥΣ
•ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΗ
•ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΑΡΩΓΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
•ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
•ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Για να εκφράσουμε
•ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ


Στο χώρο των κρατητηρίων της Αμυγδαλέζας θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 12.30 μ.


Για τη μεταφορά στην Αμυγδαλέζα, θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πεδίο του ?ρεως, την Κυριακή, 6 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ.


Δηλώσεις συμμετοχής:
ΑΡΣΙΣ, τηλ: 210-8259880, ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 5.00 μ.μ.
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών τηλ: 210-3813928 ώρες λειτουργίας: 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.


ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ


Καλούν
Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας
Παγκόσμια Πορεία Γυναικών – Ελληνικό Δίκτυο
Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας
Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
ACT UP – ΔΡΑΣΕ HELLAS
ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων


Στηρίζουν
Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών
Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ – Συντονιστικό Αθήνας
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη
Ομάδα γυναικών ΔΕΑ
Ομάδα Γυναικών ΚΟΕ
Ομάδα Γυναικών Κόκκινο