Αρχική Νέα Τοπικά Νέα μεγάλη συγχώνευση στηv ποντοπόρο ναυτιλία

Νέα μεγάλη συγχώνευση στηv ποντοπόρο ναυτιλία

19


ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ μεγάλη συγχώνευση ναυτιλιακών εταιρειών σημειώθηκε χθες με πρωταγωνιστή Ελληνα εφοπλιστή. Οπως ανακοινώθηκε οι ναυτιλιακές εταιρείες Euronav NV, εισηγμένη στο Euronext και Tanklog Ltd, του έλληνα εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους τους με σκοπό τη συγχώνευση των στοιχείων ενεργητικού των δύο εταιρειών.


Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή εξαγοράς από τη Euronav των στοιχείων ενεργητικού της Tanklog, η αξία των οποίων υπολογίζεται άνω του 1 δισ. δολαρίων. Το τίμημα περιλαμβάνει μετρητά, μετοχές και καταβολές σε ναυπηγεία.


Η απόκτηση μετοχών από την Tanklog θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων μετοχών στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Tanklog θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Euronav, με μερίδιο πάνω από 20%, ενώ οι υπάρχοντες βασικοί μέτοχοι, Saverco και Vitric, θα διαθέτουν μερίδιο 33,42% και 12,4% αντιστοίχως.


Η συναλλαγή θα υποβληθεί για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Euronav μέχρι τις 16 Μαρτίου 2005 και θα προταθεί στους μετόχους της Euronav στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 26 Απριλίου 2005. Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Tanklog θα ζητηθούν παρόμοιες εγκρίσεις μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.


Η εταιρεία Tanklog έχει σημαντική παρουσία στον τομέα των δεξαμενοπλοίων τύπου Suezmax. Διαθέτει στόλο 14 σύγχρονων δεξαμενοπλοίων διπλού τοιχώματος, 5 εκ των οποίων βρίσκονται υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries της Κορέας με ημερομηνίες παράδοσης στο 2006 και 2007. Διαθέτει επίσης 2 δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος τύπου Αframax.


Ο στόλος της Tanklog, τον οποίο διαχειρίζεται η Ceres Hellenic Shipping Enterprises Ltd., βρίσκεται χρονοναυλωμένος σε σημαντικές αμερικανικές εταιρείες διύλισης πετρελαίου.


Για να διασφαλιστεί η συνέχεια, η ποιότητα και η ασφάλεια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα πλοία θα διατηρήσουν την ελληνική σημαία και η σύνθεση των πληρωμάτων θα παραμείνει αναλλοίωτη.


Η Euronav είναι από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες δεξαμενοπλοίων που ασχολείται με τη μεταφορά αργού πετρελαίου και παραγώγων πετρελαίου διεθνώς.


Ο σύγχρονος στόλος της εταιρείας αποτελείται από 28 δεξαμενόπλοια (VLCC) και υπερδεξαμενόπλοια (ULCC) εκ των οποίων 9 είναι ναυλωμένα για λογαριασμό τρίτων, είτε απευθείας είτε από μέσω εταίρων. Τα 25 πλοία από το στόλο των 28 λειτουργούν στο πλαίσιο του pool Tankers International, στον οποίο η Euronav είναι βασικός μέτοχος.


Σε δηλώσεις του σε διεθνή πρακτορεία ο κ. Πίτερ Λιβανός σημείωσε ότι η κίνηση αυτή θα προσφέρει αξία και στα δύο μέρη και υπογράμμισε την συμπληρωματικότητα των δύο στόλων λέγοντας ότι «αυτοί έχουν 28 VLCC δεξαμενόπλοια στην spot αγορά, εμείς τα suezmaxes με μακροχρόνιες δεσμεύσεις».


Επισημαίνεται ότι μόλις πριν τρεις ημέρες η Euronav αγόρασε τέσσερα από τα οκτώ VLCC δεξαμενόπλοια του στόλου της Metrostar του κ. Θεόδωρου Αγγελόπουλου, έναντι 477,5 εκατ. δολαρίων.


Πρόκειται για ένα υπό ναυπήγηση δεξαμενόπλοιο που θα παραδοθεί το Μάιο, όσο και τα «Crude Guardian» ναυπήγησης 1993 και χωρητικότητας 290.900 dwt, «Crude Creation» ναυπήγησης 1998 και χωρητικότητας 298.300 dwt και «Crude Topaz». Τα πλοία αυτά θα προστεθούν στο στόλο της Euronav και θα υψώσουν τη βελγική σημαία.


Πηγή: Ναυτεμπορική