Αρχική Νέα Τοπικά Καταρρέει ο Ανάβατος!

Καταρρέει ο Ανάβατος!

9Αφημένος στην τύχη του και στο έλεος του καιρού βρίσκεται και αυτό το Χειμώνα ο Ανάβατος, ο “Μυστράς του Αιγαίου”.
Το τρίμηνο μέσα στο οποίο υποσχέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης (στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου) ότι θα έκλεινε η “πληγή” από το Β’ ΚΠΣ και ο Ανάβατος θα είχε ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ πέρασε χωρίς δυστυχώς να υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη.
Σε ερώτησή μας προς το Δήμαρχο Ομηρούπολης κ. Δημήτρη Παπαληό μας δήλωσε ότι ακόμα περιμένουν τις ενέργειες του Υποιυργείου…
“Κανένα νέο, η καλή ευκαιρία για τον Ανάβατο δυστυχώς χάθηκε!”, μας τόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Φιστές. “Το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν έναν παραδοσιακό οικισμό, αρχαιολογικό χώρο- νεκροταφείο και οι μόνοι που την πληρώνουν είναι οι κάτοικοι και τα σπίτια του χωριού”, προσθέτει.
Πράγματι μια βόλτα στα στενά σοκάκια του χωριού δείχνει στον επισκέπτη το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται ο Ανάβατος. Πέτρες βρίσκονται σπαρμένες πάνω στο κεντρικό τσιμεντένιο μονοπάτι που οδηγεί στην Ακρόπολη του οικισμού, αφού ειδικά ο περσινός χειμώνας με τα χιόνια στάθηκε ιδιαίτερα καταστροφικός για τα υπεραιωνόβια σπίτια. Στη σιδερένια πόρτα που αποκλείει την Ακρόπολη ενημερωθήκαμε ότι “Απαγορεύεται η είσοδος στο εργοτάξιο μέχρις αποπερατώσεως των έργων για λόγους ασφαλείας”. Αυτό που δεν λέει είναι πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα και αν αντέχουν να περιμένουν τα κτήρια στην Ακρόπολη που έχουν σκαφτεί τριγύρω από τα θεμέλια για τις επεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ, με κίνδυνο να γκρεμιστούν.
Ακόμα όμως ένα αίτημα του χωριού δεν έχει αντιμετωπιστεί -και εδώ φέρει ευθύνες και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αφορά τα βράχια που κρέμονται πάνω από το δρόμο, στο ύψος του μικρού γεφυριού, και υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει κατολίσθηση.
Το μόνο έργο που φαίνεται ότι έγινε με ιδιαίτερη επιμέλεια και κρατιέται καλά στον Ανάβατο είναι τα περίφημα σκαλοπάτια στην κάτω πλατεία, που χώρισαν το χωριό στα δύο…
Μπορεί αύριο ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να βρίσκεται στη Χίο για να χαιρετίσει σε ημερίδα για το Δ’ ΚΠΣ, οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις και για αυτό το πολύ σημαντικό έργο.
Γιατί  δεν γνωρίζουμε αν ο “Μυστράς του Αιγαίου” θα είναι στη θέση του για να χαιρετίσει την εισροή κοινοτικών κονδυλίων μέσα από ένα άλλο πακέτο…


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ