Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τι είπε ο Στρατής Κόρακας στην εκδήλωση ΚΚΕ για Ευρωσύνταγμα

Τι είπε ο Στρατής Κόρακας στην εκδήλωση ΚΚΕ για Ευρωσύνταγμα

9Επιτυχημένη κατά γενική ομολογία ήταν η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Ομήρειο Πνευματικό κέντρο της Χίου με ομιλητή τον τέως ευρωβουλευτή του κόμματος Στρατή Κόρακα, ο οποίος ανέλυσε τα νέα δεσμά που επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό το λεγόμενο “ευρωσύνταγμα”.
Ο ομιλητής τόνισε, ότι πριν ακόμα φτάσουμε στη σημερινή συνταγματική συνθήκη όπως την ονομάζουν οι ιμπεριαλιστές, είχαμε ένα πλέγμα από νομοθετήματα και συνθήκες, που στοχεύουν από τη  μια μεριά στην οικονομική ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου κι από την άλλη τη θωράκισή του από τους εχθρούς του, που είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Σ’ αυτό το πλέγμα ανήκουν οι συνθήκες του Μάαστριχτ, Νίκαιας, Λισσαβόνας, οι Σένγκεν 1 και 2, οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, ο ευρωστρατός , η ευρωαστυνομία κλπ.
Ο ορισμός της τρομοκρατίας σημείωσε, είναι τόσο επιτηδευμένα ελαστικός ώστε με βάση τις κατευθύνσεις του ευρωτρομονόμου, που κατοχυρώνονται στο ευρωσύνταγμα, μια δυναμική κινητοποίηση, όπως είναι η γενική απεργία όλου του λαού, μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη με αποτέλεσμα την επέμβαση των οργάνων καταστολής και του ευρωστρατού με τη θέληση ή όχι του εθνικού κράτους.
Όσο και αν αυτό το θεσμοθετημένο και ρητά διατυπωμένο σχέδιο φαντάζει μακρινό ακόμα και απίθανο για κάποιους, είπε, δεν παύει να προστίθεται στο οπλοστάσιο των ιμπεριαλιστών και ως απειλή προς τους εργαζόμενους και ως πράξη όπως έχουν αποδείξει αν χρειαστεί, ώστε η ανατροπή τους να εξοβελιστεί ακόμα και ως σκέψη από τους λαούς.
Γίνεται επομένως φανερή η προσπάθεια παγίωσης του καπιταλισμού ως μοναδικού και αιώνιου κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού με πάταξη της οποιασδήποτε φωνής αμφισβήτησης. Σ’ αυτό συμβάλλει και η καλλιεργούμενη τρομοψύχωση, έτσι ώστε όχι μόνο να γίνονται ανεκτά αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα του ευρωσυντάγματος, αλλά και να επιζητούνται κιόλας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Μια μέρα θα ξυπνήσουμε χειροπόδαρα δεμένοι, αλλά θα είμαστε ευτυχείς γιατί θα είμαστε ασφαλείς”
Πρόκειται όμως και για ένα  συνταγματικό κείμενο επενδυμένο με μια σειρά επικοινωνιακές απάτες. Στην αρχή φτιάχτηκε μια κατ’ επίφαση συντακτική συνέλευση από την οποία φρόντισαν να απουσιάζουν οι ενοχλητικές φωνές όπως του ΚΚΕ, σε αντίθεση με άλλους πχ ΣΥΝ που μετείχε με τον κ. Κωνσταντόπουλο ως αναπληρωτή του κ. Σημίτη, και η οποία θα επεξεργαζόταν τα 60 πρώτα άρθρα από τα περίπου 448 του λεγόμενου ευρωσυντάγματος. Τελικά όμως τα υπόλοιπα άρθρα πάνω από 350 τα  διατύπωσαν τεχνοκράτες και εγκρίθηκαν στη σύνοδο της Χαλκιδικής. Δηλαδή η περίφημη συντακτική συνέλευση δεν πήρε χαμπάρι αυτό που έγινε. Παρόλα αυτά, τόνισε καυστικά ο ομιλητής, επιμένουν να μιλάνε για σύνταγμα ώστε να του προσδίδουν το ανάλογο κύρος, γνωρίζοντας ότι ακόμα και τα αστικά συντάγματα είναι προϊόντα της λαϊκής πάλης, αλλά και για να παρουσιάζουν το έκτρωμά τους ανώτερο από τα εθνικά συντάγματα.
Μεγάλη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι αποτελεί μεγάλη απάτη η φιλολογία περί προοδευτικότητας του ευρωσυντάγματος αφού:
Συμπυκνώνει κωδικοποιημένα όλα τα αντιδραστικά στοιχεία των προηγούμενων συμφωνιών από το Μάαστριχτ και εντεύθεν.
Έχει θεμέλιο λίθο τον “ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό” δηλαδή το νόμο της ζούγκλας του κεφαλαίου όπως είπε.
Εγγυάται τις γνωστές 4 ελευθερίες των καπιταλιστών, ελευθερία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων που επισυσσωρεύουν τα σημερινά δεινά του λαού μας.
Δίνουν στην ΕΕ νομική προσωπικότητα , κάτι που δεν είχε.
Η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η ασφάλεια καλύπτεται πλέον από την Ένωση, γεγονός άκρως επικίνδυνο για τα σύνορά μας και την εθνική μας κυριαρχία. Με δεδομένο μάλιστα ,ότι προβλέπεται στο σύνταγμα να μην υπάρχει σύγκρουση των υποχρεώσεων των χωρών μελών εκείνων που ανήκουν στο ΝΑΤΟ-υπερισχύοντας των Νατοϊκών υποχρεώσεων- αυτό μεταφράζεται, ότι σε ενδεχόμενη εμπλοκή ή σύγκρουση χωρών του ΝΑΤΟ αμφότεροι-ΕΕ και ΝΑΤΟ- κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο αφού η συμφωνία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προβλέπει τη μη συνδρομή σε καμιά χώρα σε τέτοια περίπτωση. Άρα είπε ο ομιλητής τα περί διασφάλισης των συνόρων μας είναι “έπεα πτερόεντα”.
Διατρανώνεται δια του ευρωσυντάγματος  το ιμπεριαλιστικό δόγμα του προληπτικού πολέμου σε περίπτωση “τρομοκρατικής απειλής” αλλά και προβλέπεται και η παροχή συνδρομής με αίτηση η χωρίς σε όποια χώρα κρίνουν αυτοί ότι πρέπει να επέμβουν. Αν δηλαδή η ταξική πάλη σε μια χώρα οξυνθεί σε σημείο που η αστική κυβέρνηση να κινδυνεύει κάλλιστα ζητά τη συνδρομή της ΕΕ για εισαγωγή της αντεπανάστασης.
Πουθενά δεν προβλέπεται ότι η εργασία, η υγεία, η μόρφωση είναι αναφαίρετα δικαιώματα και μάλιστα αποτελεί υποχρέωση του κάθε κράτους να παρέχονται δωρεάν και σε όλους, πράγμα ποτ περισσότερα εθνικά συντάγματα έστω και τυπικά το αναφέρουν.
Ο ομιλητής συνοψίζοντας είπε ότι επιβάλλεται η αντίσταση, η ανυπακοή στην πράξη, η λαϊκή πάλη ώστε να ανατραπούν όλες αυτές οι επιταγές του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ είναι υπέρ του δημοψηφίσματος αλλά για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να συνοδεύεται και με το ΟΧΙ στην ΕΕ. Πρέπει το δημοψήφισμα να μετατραπεί και σε άρνηση του λαού μας στο μόρφωμα των  ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημείωσε συνδιαμορφώνουν τις αντιδραστικές επιλογές σε επίπεδο Ευρώπης γι αυτό και λένε ΝΑΙ σε όλα, ως εκφραστές του ντόπιου κεφαλαίου. Το ναι του ΠΑΣΟΚ στο δημοψήφισμα του προσδίδει δημοκρατικοφάνεια, αντιπολιτευτικό τόνο αλλά και του επιτρέπει αφού είναι ΥΠΕΡ του ευρωσυντάγματος να επικαλείται στο μέλλον τη λαϊκή εντολή στην περίπτωση που είναι θετική.
Καυτηρίασε τέλος και την πολιτική του ΣΥΝ, ο οποίος-πατώντας σε δύο βάρκες ως συνήθως- από τη μια λέει όχι σ’ αυτό το ευρωσύνταγμα ζητώντας δημοψήφισμα κι από την άλλη σπέρνει τις αυταπάτες για τη δυνατότητα ύπαρξης στα πλαίσια της Ευρώπης ενός προοδευτικού συντάγματος καταλήγοντας  από την πίσω πόρτα στην υποταγή στους ιμπεριαλιστές, στη αποδοχή του οικοδομήματός τους. Αντικειμενικά αυτή του η στάση όπως πάντα  αφοπλίζει το κίνημα το οδηγεί στην ήττα και στην προσαρμογή.
Κλείνοντας κάλεσε και τους Χιώτες και Χιώτισσες να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα ενάντια στο ευρωσύνταγμα, στο εγκληματικό κατασκεύασμα,  αντιστεκόμενη στη σημερινή λαίλαπα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, οικοδομώντας  μαζί με το ΚΚΕ το λαϊκό μέτωπο για τη λαϊκή οικονομία και το σοσιαλισμό.
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ