Αρχική Νέα Τοπικά Επίσκεψη Τσίφτη: ανακοίνωσε την ένταξη τριών νέων έργων

Επίσκεψη Τσίφτη: ανακοίνωσε την ένταξη τριών νέων έργων

8Με την ανακοίνωση τριών έργων που εντάχθηκαν στο Γ’ ΚΠΣ και τα υπέγραψε μόλις την Τετάρτη ήρθε στη Χίο για τριήμερη επίσκεψη ο ΓΓ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης.
Καταρχήν με 5.742.000 ΕΥΡΩ εντάχθηκε το τρίτο τμήμα του Περιφερειακού δρόμου της πόλης της Χίου, με 1,5 εκ. ΕΥΡΩ το Μετζητιέ Τζαμί όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Χίου και τέλος η Ανάπλαση της οδού Δημοκρατίας με προϋπολογισμό 845.000 ΕΥΡΩ.
Ο κ. Τσίφτης που έδειξε αισιόδοξος για την προετοιμασία στα πλαίσια του Δ’ ΚΠΣ (ή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης όπως ονομάζεται) τόνισε ότι ήδη με την ημερίδα ξεκίνησε η διαδικασία ενημέρωσης των ΟΤΑ αλλάκαι όλων των άλλων φορέων που έχουν θέση και άποψη στα προβλήματα του νομού. Αναμένεται έτσι μέχρι τις 10 Απριλίου να επιστραφεί στην περιφέρεια και στην ομάδα εργασίας συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε όλους έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει ο σχεδιασμός του προγράμματος και η φιλοσοφία που αυτό θα έχει.
Χωρίς να δώσει ακριβή στοιχεία ο κ. Τσίφτης τόνισε ότι η Χίος και με τα τρία προαναφερόμενα έργα έχει ανέβει κατά πολύ στο σύνολο των εντάξεων αλλά και απορροφήσεων έργων του Γ’ ΚΠΣ, που πριν ένα έργο ήταν μόλις στο 12% του συνόλου της Περιφέρειας.
Ειδικά για τον Ανάβατο απαντώντας σε σχόλιο μας για την πορεία του έργου σημείωσε ότι είναι το αμέσως επόμενο στη λίστα του Γ’ ΚΠΣ μετά το Μετζητιέ Τζαμί. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα αμαρτωλό έργο και βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο αλλά είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού για τα πορίσματα του έργου από το Β’ ΚΠΣ.


Άδεια στα πηγάδια αν…
Σε ερώτηση εξάλλου για το θέμα του νερού και της χρήσης του πηγαδιού Καστρομηνά ο κ. Γενικός επισήμανε ιδιαίτερα το θέμα της υφαλμύρινσης του νερού που οδηγεί όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά στην παρουσία υδραργύρου στο νερό των πηγών του Κορακάρη. Για το σκοπό αυτό “θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε πηγή μπορεί να μας δώσει καλό νερό”, τόνισε. Αναφερόμενος στο θέμα των πηγαδιών πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης τονίζοντας ότι υπάρχουν αυστηρότατοι όροι που πρέπει να τηρηθούν. Τόνισε ακόμα ότι αμέσως μετά τα θετικά αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων αναμένει τον πλήρη φάκελο από τη ΔΕΥΑΧ για την εξέταση της αδειοδότησης.
Επίσης τόνισε ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών η πρόταση για τεχνική βοήθεια και έτσι μέχρι τέλος του χρόνου θα προσληφθούν 6 μηχανικοί, εκ των οποίων οι 3 θα πάνε στη νομαρχία και οι άλλοι τρεις στους Δήμους. Βρίσκεται όμως σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί διαγωνισμός ώστε κάθε Περιφέρεια να υπάρχει μία τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου.


Πιο πλούσιος ο ΘΗΣΕΑΣ
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας χθες το απόγευμα επισκέφθηκε τις Οινούσσες, σήμερα πρόκειται να επιθεωρήσει τα μεγάλα έργα -όπως τον περιφερειακό της πόλης- και το μεσημέρι καιρού επιτρέποντος θα επισκεφθεί τα Ψαρά. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για το λιμάνι των Ψαρών.
Εξάλλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τονίζοντας ότι τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 41,5% του προγράμματος είναι σαφώς περισσότερα από ότι έδινε το ΕΠΤΑ.
Σε ερώτηση για την απελευθέρωση του ωραρίου ο κ. Τσίφτης αφού σημείωσε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος όπου θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών περιοχών.
Τέλος σε ερώτηση για το θέμα του Κορακάρη και τον αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι αν και είχαν συζητήσει στο παρελθόν το θέμα με το Νομάρχη Γιώργο Καλουτά που τους συνέδεε ιδιαίτερα φιλική σχέση εντούτοις κανένας στον ένα χρόνο της θητείας του δεν του έχει θέσει το θέμα αυτό.