Αρχική Νέα Τοπικά Φωτιές βάζει το πετρέλαιο στην ακτοπλοΐα

Φωτιές βάζει το πετρέλαιο στην ακτοπλοΐα

17

ΦΩΤΙΕΣ βάζει το πετρέλαιο στις σχέσεις ακτοπλόων και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Οπως προέκυψε από την προχθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών οι ακτοπλόοι εμμένουν μετ’ επιτάσεως στις θέσεις για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς προκειμένου εκτός των άλλων με την κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος καυσίμων λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ενώ ο υπουργός αντιπροτείνει σύμφωνα με πληροφορίες μηδενικές αυξήσεις για τη νέα περίοδο, αλλά δέχεται συνυπολογισμό, του κόστους καυσίμου στην τιμή του εισιτηρίου, διαδικασία που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στην προχθεσινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας με τον ΥΕΝ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, κυριάρχησαν για μία ακόμη φορά τα θέματα της απελευθέρωσης, θέματα που συζητήθηκαν και στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης παράγοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα όπου συναντήθηκε τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και με εκπροσώπους της Ενωσης εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ Ε.Ε. και ΥΕΝ για το θέμα της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στον κοινοτικό κανονισμό περί απελευθέρωσης.

Στη συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη οι ακτοπλόοι έθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ώστε να διαμορφώσουν ανάλογες τιμολογιακές πολιτικές που θα καλύπτουν και το αυξημένο κόστος λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ταυτόχρονα καλούν το ΥΕΝ να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων επίναυλους κ.λπ. που επιβαρύνουν το εισιτήριο κατά 25% περίπου.

Ο υπουργός ωστόσο αντέτεινε την ανάγκη προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση μίας μεθόδου υπολογισμού του κόστους καυσίμου στο εισιτήριο, έτσι ώστε η τιμή του να αυξομειώνεται αναλόγως της πορείας της τιμής των καυσίμων.

Παράλληλα φέρεται να υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν στην ακτοπλοΐα στη νέα περίοδο θα είναι μηδενικές. Οι ακτοπλόοι πάντως χωρίς να διαφωνούν με τη μέθοδο αυτή εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο στην πρακτική εφαρμογή η μέθοδος αυτή θα ενσωματώνει το πραγματικό κόστος των καυσίμων και δηλώνουν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω.

Πάντως συμφωνήθηκε και οι δύο πλευρές να καταθέσουν τα στοιχεία σε ό,τι αφορά στην πορεία των τιμών καυσίμων και λιπαντικών και να συμφωνηθεί η μέθοδος υπολογισμού τους στο κόστος λειτουργίας του πλοίου.

Ετσι η τιμή των εισιτηρίων θα αυξομειώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα αναλόγως της πορείας των τιμών των καυσίμων.

Ωστόσο ορισμένες εταιρείες ετοιμάζονται ήδη να μειώσουν ταχύτητες στα πλοία τους προκειμένου να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα ενώ παράγοντες άλλων εταιρειών θέτουν το ερώτημα κατά πόσο θα επανενταχθούν μέχρι το καλοκαίρι στα δρομολόγια τα ταχύπλοα που τώρα είναι εκτός δρομολογίων καθώς η επανεκκίνησή τους είναι ζημιογόνα με τέτοιες τιμές πετρελαίου και με τις υπάρχουσες τιμές στα εισιτήρια ακόμη και με 100% πληρότητα των πλοίων.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά την περίοδο αυτή η εκμετάλλευση των πλοίων και με 100% πληρότητα είναι ζημιογόνα, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν διπλασιασθεί ή και τετραπλασιασθεί αναλόγως το καύσιμο.

Πηγή: Ναυτεμπορική