Αρχική Νέα Τοπικά ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ: καταγγελία για δίωξη εκπαιδευτικού επειδή δεν συμμετέχει στην παρέλαση

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ: καταγγελία για δίωξη εκπαιδευτικού επειδή δεν συμμετέχει στην παρέλαση

94


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ
“ΔΙΩΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ”


Μέσα απ’ αυτή την επιστολή  θέλουμε να εκφράσουμε την Αλληλεγγύη  μας  στην καθηγήτρια Φραντζέσκα Ρωμάνου.
Ενώνουμε την φωνή μας , με όλους όσους της συμπαραστέκονται , υποστηρίζοντας το σταμάτημα κάθε δίωξης εναντίον της και το δικαίωμα της να εκφράζει ελεύθερα τις ιδέες τις.
 Πολιτικά   δε συντασσόμαστε με την κατάργηση των παρελάσεων , ένα  αναχρονιστικό θεσμό , ο οποίος συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός εθνικιστικού και μιλιταριστικού  πνεύματος στο σχολείο.
Η καθηγήτρια  φυσικής αγωγής   Φραντζέσκα Ρωμάνου υπηρετούσε  το 2001 στο Λύκειο Καστέλλας  Πειραιά όπου αρνήθηκε   να συνοδεύσει τους μαθητές στην παρέλαση της 28ης   Οκτωβρίου . Με αυτή την κατηγορία και με την χρήση των αντιδραστικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα παραπέμπεται σε ΕΔΕ  στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ΠΥΣΔΕ  Πειραιά. Το ΠΥΣΔΕ  Πειραιά την κηρύσσει ένοχη  για πλημμελή άσκηση καθηκόντων και με ψήφους 3-2 επιβάλλει την ποινή παρακράτησης μισθού για 20 μέρες. Η Φραντζέσκα Ρωμάνου στις 30/9/2002 καταθέτει προσφυγή ακύρωσης της απόφασης  στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η οποία ακόμα δεν έχει εκδικαστεί. Τώρα , τρία χρόνια μετά ,ενόψει της παρέλασης της 25ης  Μαρτίου κινδυνεύει με νέα δίωξη , διότι 2η τιμωρία για το ίδιο θέμα  ισοδυναμεί με απόλυση .
Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε η Φ. Ρ .  στην εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ  στις 26-2-2005
΄΄Από πού προέρχεται η παρέλαση ;; Είναι κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά . Μας ήρθε από την Γερμανία του Χίτλερ  . Η παρέλαση είναι εξαναγκασμός ,ανόητη -επιδειξιακή εκδήλωση  , στρέβλωση της ελεύθερης -αυθόρμητης κινητικότητας των νέων, μια ομοιόμορφη και άβουλη  μηχανική κίνηση , ένα μιλιταριστικό απολίθωμα που  έχει να κάνει ή ταιριάζει θα λέγαμε καλύτερα , σ’ ένα στρατόπεδο παρά σ’ ένα σχολείο. {…}Δεν είναι δυνατόν η ιστορική μνήμη ν’ ανακαλείται μέσα από αγγαρείες(μαθητών και εκπαιδευτικών) , τη στιγμή  που μιλάμε για γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική μας ύπαρξη .{..} Πιστεύω ότι ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι απλώς ένα πειθήνιο όργανο , αλλά θα πρέπει να έχει λόγο και άποψη . Το σχολείο υπάρχει για να προετοιμάζει, διαπαιδαγωγεί, εμπνέει , μορφώνει, δίνει κατευθύνσεις. Κι όλα αυτά με απώτερο σκοπό να γίνουμε Άνθρωποι. {…}Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγή θεσμών…’’
H άρνησή της να συμμετέχει στην παρέλαση είναι μια πράξη αντίστασης ενάντια στον μιλιταρισμό και στον εθνικισμό.
Να εκφράσουμε τώρα  όλοι ,εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι , νεολαία την αλληλεγγύη μας  , να μην αφήσουμε να περάσει η προσπάθεια επιβολή της εθνικοφροσύνης με απειλές και διώξεις.
Η προσωπική της ιστιοσελίδα , στην οποία μπορεί  κανείς να βρει όλο το υλικό της υπόθεσης ή να στείλει επιστολές συμπαράστασης είναι www.OMHROI.gr/parelash


H ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΡΕΣΑΛΤΟ