Αρχική Νέα Οικονομία Όχι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων στην απελευθέρωση ωραρίου

Όχι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων στην απελευθέρωση ωραρίου

13Με στόχο ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης για τα 17 νησιωτικά επιμελητήρια η νέα διοίκηση, υπό την προεδρία του επίσης νέου Προέδρου Νικήτα Δολαψάκη από το Ηράκλειο Κρήτης, συνεδρίασε το Σάββατο στη Χίο.
Κερνώντας κρητική τσικουδιά και καλιτσούνια με μυτζήθρα ο νέος Πρόεδρος εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ποιος θα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας διοίκησης, έτσι όπως είχαν τη δυνατότητα τα 6 από τα 9 μέλη να το εξετάσουν στην πρώτη συνεδρίαση στη Χίο.
Το πρώτο θέμα αφορά την καλύτερη λειτουργία του Ομίλου που θα συνεχίσει να έχει έδρα τη Χίο, όμως παράλληλα με την πρόσληψη ενός ειδικού συνεργάτη θα υποστηριχτεί και γραφείο δίπλα στον Πρόεδρο στην Κρήτη και με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά προγράμματα.
Άμεσος στόχος θα είναι η συλλογή των διαφόρων προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών είτε αφορούν τις μεταφορές, είτε το θέμα για το ωράριο σημείωσε ο κ. Δολαψάκης. Μάλιστα εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Ομίλου στην απελευθέρωση του ωραρίου. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει και παρέμβασή τους για το θέμα της επιμελητηριακής νομοθεσίας,
Ο ΕΟΑΕΝ θα επιδιώξει να έχει δυναμική παρουσία στα ευρωπαϊκά προγράμματα με προτάσεις στα διάφορα τμήματα του INTERREG IIIA, σε πρώτη φάση με την Κύπρο και στη συνέχεια με τα αντίστοιχα προγράμματα με Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία.
Σε ερώτησή μας χαρακτήρισε θετική τη 12χρονη έως τώρα πορεία του Ομίλου, τονίζοντας ότι υπό την προεδρία του κ. Ηλία Μιχαλάκη (που παρευρισκόταν στη συνέντευξη τύπου) προσέφερε ένα σημαντικό έργο αφού καταρχήν δημιουργήθηκε κάτι από εκεί που δεν υπήρχε τίποτα. Επίσης ο ΕΟΑΕΝ πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του αντίστοιχου οργάνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insuleur).
Ο ΕΟΑΕΝ θα εξετάσει επίσης τη συνεργασία με φορείς των νησιών όπως οι ΤΕΔΚ αλλά και με τους έλληνες νησιώτες βουλευτές, τους νησιώτες ευρωβουλευτές ώστε μέσα από τη δημιουργία τέτοιων σχημάτων να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα οφέλη για τα νησιά, που ανεξάρτητα από το μέγεθος αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με το κόστος μεταφοράς και τη διακίνηση των προϊόντων.