Αρχική Πολιτισμός Θεραπεία με συνταγή μουσικής

Θεραπεία με συνταγή μουσικής

7Και όμως η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο.
Αυτό που γνώριζαν οι αρχαίοι έλληνες έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ενώ η μουσικοθεραπεία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’50 στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρώντας ότι ηρεμούσε ιδιαίτερα τους τραυματίες πολέμου.
“Η μουσική ως θεραπευτικό μέσο” θα είναι και το θέμα της διάλεξης του καρδιολόγου του Ωνάσειου κ. Θανάση Δρίτσα που παράλληλα ως συνθέτης θα παρουσιάσει το έργο του για σόλο πιάνο “Λογισμοί και Διαλογισμοί”.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Αντώνης Λάρδας μίλησε με θερμά λόγια για αυτή την εκδήλωση ενώ ευχαρίστησε τα μέσα για την παρουσία τους (βλέπετε αυτή τη φορά καλέστηκαν αφού δεν υπήρχε… χορηγός προβολής).
Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι με απλά λόγια θα προσπαθήσει να εξηγήσει αυτή την ειδική σχέση που έχει η μουσική με τη θεραπεία, τονίζοντας ότι πρώτοι οι Πυθαγόρας και Πλάτωνας μίλησαν για τη χρήση της μουσικής. Μάλιστα από τον Πλάτωνα έχουμε και συνταγές μουσικής! Πρόκειται για το “Δώριο τρόπο” που έμοιαζε με το Βυζαντινό α’ ήχο και που θεωρούταν πως είχε ιδιαίτερη συμβολή στη διάπλαση του σώματος και του πνεύματος.
Αναφερόμενος ο κ. Δρίτσας στη μουσική σημείωσε ότι υπάρχει ένας μύθος της Αιθιοπίας που αναφέρει πως προϋπήρχε του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ασθενείς με βαριά εγκεφαλικά συμπτώματα μπορούν να τραγουδούν που σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια στον εγκέφαλο για λόγο και μουσική.
Ανέφερε εξάλλου ότι σε συνεργασία με έναν αμερικάνο αναισθησιολόγο έχουν προχωρήσει σε καταγραφή ήχων από τη ροή του αίματος της μητέρας στια αρτηρίες και της αναπνοής μητέρας όπου έχει παρατηρηθεί ότι βάζοντάς τα ως μουσική σε βρέφη που είναι σε θερμοκοιτίδες η ανάπτυξή τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Επίσης η μουσική χρησιμοποιείται για να ρίξουν παλμούς καρδιάς ή τις μονάδες της αδρεναλίνης. Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στις 8.00 το βράδυ στο ΟΜΗΡΕΙΟ, με δωρεάν είσοδο, θα έχουμε και τη συμμετοχή του Γιώργου Γαλάντη με 3 τραγούδια του συνθέτη ενώ στην παρουσίαση του ρεσιτάλ πιάνου θα υπάρχει προβολή και ασπρόμαυρων φωτογραφιών.
Σε ερώτησή μας αν στο Ωνάσειο γίνεται και έρευνα για τις μουσικές προτιμήσεις των ασθενών μας σημείωσε ότι υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο όπου με βάση την παιδεία του ασθενούς, την καταγωγή κ.λ.π. λαμβάνεται ένα μουσικό ιστορικό.