Αρχική Νέα Τοπικά Αντίθεση για το ωράριο και επιστολή ΕΟΑΕΝ στον υφυπουργό Εμπορίου

Αντίθεση για το ωράριο και επιστολή ΕΟΑΕΝ στον υφυπουργό Εμπορίου

7Κάλεσμα προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης να επανεξετάσει το θέμα της αλλαγής ωραρίου, ώστε οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν να αποβούν τελικά προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απευθύνει ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που αντιτίθεται στην απελευθέρωση του ωραρίου.
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η έκδοση και κοινοποίηση προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, της θέσεως του Ομίλου για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με τις αλλαγές του ωραρίου των καταστημάτων.

Η απόφαση αυτή έχει ως εξής:
“Με την ανακοίνωση -πριν μερικές ημέρες – των αλλαγών σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αγορά του λιανικού εμπορίου, τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υφυπουργού ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου, επιχείρησε να ανοίξει  τον “διάλογο” για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.
Το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου, δεν αφορά μόνο τα καταστήματα, αφού και η αργία της Kυριακής τίθεται πλέον επί τάπητος, παρά τις “διορθωτικές” δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαθανασίου, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις σφοδρές αντιδράσεις των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των εμποροϋπαλλήλων.
Tο ωράριο των καταστημάτων με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται κατ’ ελάχιστον από 2 έως 7 ώρες, ανάλογα με την εποχή. Όμως, στην πραγματικότητα, οι κατά τόπους νομάρχες θα μπορούν να το διευρύνουν κατά βούληση χωρίς κανένα περιορισμό, ακόμη και την Kυριακή, ανεξάρτητα αν η περιοχή τους έχει χαρακτηριστεί τουριστική ή όχι.


Η επέκταση ωραρίου οδηγεί σε ανεργία
Για τις ΜΜΕ, το χωρίς αρχή και τέλος ωράριο από τη μία, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων -άρα και τις τιμές-, και από την άλλη οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εμπόρους αλλά και εμποροϋπαλλήλους οι οποίοι θα απολύονται όταν η μια επιχείρηση κλείνει η μία μετά την άλλη.
Οι μόνοι ωφελημένοι από τις επικείμενες αλλαγές φαίνεται να είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα, και όχι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν ένα με δύο άτομα ή σε αρκετές περιπτώσεις και κανένα εργαζόμενο. Η καθιέρωση ενός συνεχούς ωραρίου θα αποβεί καταστροφική για τις ΜΜΕ αφού θα συσσωρεύσει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν εξοντώνοντας τις οικονομικά.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι μια επιπλέον διάσταση, η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τις προαναφερόμενες εξαγγελίες είναι αυτή της νησιωτικότητας, που συνυπάρχει με τις ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές παραμέτρους των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.


Καθορισμός ωραρίου από Νομάρχη- τοπικούς φορείς
Ειδικότερα, στα μικρά πληθυσμιακά νησιά, συνεχίζει η επιστολή, με την μικρή αγοραστική δυναμικότητα και τις διαφοροποιημένες σε σχέση με τα μεγάλα νησιά ή τις ηπειρωτικές περιοχές ανάγκες, οι επικείμενες αλλαγές όχι μόνο δεν σέβονται, αλλά καταστρατηγούν τις τοπικές ιδιαιτερότητες λειτουργίας και ανάπτυξης των μικρών αυτών κοινωνιών.
Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό μια επιμέρους διάσταση των προβλημάτων που δημιουργούνται και η οποία σχετίζεται με τις κατά τόπους κοινωνικές συνήθειες των κατοίκων των νησιών μας: άλλες οι ανάγκες σε αγροτικές περιοχές, άλλες σε αστικά κέντρα και άλλες σε τουριστικές περιοχές.
Επίσης κάθε διακριτός κλάδος εμπορικής δραστηριότητας (ένδυση, τρόφιμα,…κλπ) σε τοπικό επίπεδο έχει ιδία γνώση σχετικά με το πόσες και ποιες είναι οι πλέον κατάλληλες ώρες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους .
Θεωρώντας λοιπόν ότι κάθε περιφέρεια χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες επιχειρηματικές συνθήκες, και ειδικά οι νησιωτικές, όπου οι ιδιαιτερότητες είναι εντονότερες και λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, προτείνουμε ο καθορισμός του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων για αυτές τις περιοχές, να γίνεται από τον εκάστοτε νομάρχη σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής. 
Επίσης προτείνουμε να εξαιρεθεί από τις όποιες ρυθμίσεις η αργία της Κυριακής και αυτό να ισχύει για όλη ανεξαρτήτως της Ελλάδα.
Θεωρώντας ότι η άποψη και θέση αυτή του ΕΟΑΕΝ βρίσκει σύμφωνες την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών των νησιωτικών περιοχών, καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον υφυπουργό ανάπτυξης να επανεξετάσει το θέμα με την δέουσα σημασία ώστε, οι ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν να αποβούν τελικά προς όφελος των ΜΜΕ, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την ανταγωνιστική πορεία και εξέλιξη της χώρας μας σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.” καταλήγει η επιστολή του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες του α΄εξαμήνου των Σχολείων της Περιφέρειας μας
Επόμενο άρθροΑντιπολεμική συγκέντρωση από ΠΕΔΥΕ