Αρχική Νέα Τοπικά Τι ζητά ο ΕΣΑΛ για το δρόμο του Κάστρου- ενθουσιασμός Δημάρχου

Τι ζητά ο ΕΣΑΛ για το δρόμο του Κάστρου- ενθουσιασμός Δημάρχου

5


Ομόφωνη απόφαση έλαβε ο Ενιαίος Σχεδιασμός Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι από τα συναρμοδια υπουργεία, για την έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου για τον περιφερειακό δρόμο του Κάστρου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΠΕ που επίσης ψήφισε υπέρ του δρόμου, ενώ τέθηκαν 5 προϋποθέσεις για να ληφθεί η έγκριση εργασιών.
Χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα ως ιδιαίτερα σημαντική και την πιο σημαντική προσωπική του νίκη ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής μας ανέφερε τους 5 όρους που τέθηκαν από τον ΕΣΑΛ.
Α. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΚΑΣ (δηλαδή δρόμος που δεν θα είναι άνω των 60 εκατοστών από την επιφάνεια της θάλασσας και χωματόδρομος ή στρωμένος με χαλίκι).
Β. Υπεύθυνος για την ασφάλεια του δρόμου θα είναι ο Δήμος Χίου που θα υποχρεούται να τον κλείνει σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών.
Γ. Θα υπάρξουν προτάσεις στην ΜΠΕ που θα μειώνουν την ορμή των κυματισμών.
Δ. Τα πιθανά μπάζα που θα μεταφέρονται από τη θάλασσα εφόσον επηρεάζουν τις εγκαταστάσεις της ιχθυόσκαλας, οφείλει ο Δήμος Χίου να τα απομακρύνει.
Ε. Η περιοχή θα αποκατασταθεί με έξοδα του Δήμου Χίου, επιστρέφοντας το χώρο στην προτέρα κατάσταση σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ (μετά την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου πόλης Χίου και του νέου λιμανιού) ή όταν το ζητήσει το υπουργείο Πολιτισμού.
 Οι επόμενες κινήσεις για το έργο, που αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή υπολογίζεται ότι σε δύο μήνες θα μπορεί να ξεκινήσει, θα είναι να καθαρογραφεί η σχετική απόφαση, εν συνεχεία αφού περάσει από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ να έρθει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου για γνωμοδότηση.
Εξάλλου το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αναμένεται στην επόμενη συνεδρίασή του να αναθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
 Να σημειώσουμε επίσης ότι στη συνεδρίαση του φορέα του ΥΕΝ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα φορέων, πολιτών και κομμάτων Δίμης Μυλωνάδης, που όμως δεν του επιτράπηκε να παρευρεθεί.