Αρχική Πολιτισμός ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ: Με avant-premiere ταινίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ: Με avant-premiere ταινίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

13


Με avant-premiere ταινίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα
η Διεθνής Αμνηστία θυμίζει το σημερινό δράμα στο Σουδάν

Η Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με την εταιρία διανομής κινηματογραφικών ταινιών Play Time και τη Ster Cinemas, παρουσιάζει σε Avant-Premiere την ταινία “Hotel Rwanda” στους κινηματογράφους Ster Cinemas, Αχαρνών 375, Άγιος Ελευθέριος, ΑΘΗΝΑ, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2005 και ώρα 20.30.
Η ταινία “Ξενοδοχείο Ρουάντα” είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Πολ, που από αγάπη για την οικογένειά του, τα παιδιά του και τον Άνθρωπο βοήθησε περισσότερους από 1.000 Τούτσι να γλιτώσουν από τη μεγάλη γενοκτονία.
Το 1994, μέσα σε 100 ημέρες, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν στη Ρουάντα. Η διεθνής κοινότητα άρχισε να αντιδρά μόνο όταν όλα είχαν πια τελειώσει.
Επί δέκα χρόνια, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα και τα τοπικά δικαστήρια δικάζουν και τιμωρούν τους ενόχους. Ένας άθλος που έγινε εφικτός μεταξύ άλλων χάρη στο θάρρος ανθρώπων σαν τον Πολ.
Η ταινία μας αναγκάζει να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχει ο καθένας μας να μην μένει απλός θεατής όταν συμβαίνουν τέτοια φρικτά εγκλήματα. Η Διεθνής Αμνηστία, με την πρώτη προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, μας θυμίζει ότι στο Σουδάν, σήμερα, εκτυλίσσεται ένα παρόμοιο μαζικό έγκλημα σε αργή κίνηση. Οι συγκρούσεις της τελευταίας εικοσαετίας έχουν αφήσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια νεκρούς, 6 εκατομμύρια ξεριζωμένους, χιλιάδες απαγωγές και βιασμούς, εκατοντάδες χωριά κατεστραμμένα. Στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, οι φόνοι και ο ξεριζωμός είναι καθημερινή υπόθεση.
Όμως ούτε ένας φταίχτης δεν έχει αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Η πρόταση να δικαστούν τα εγκλήματα από το μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσκρούει στις “επιφυλάξεις” των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μέλος του έγινε πρόσφατα και η Ελλάδα… Μετά την ταινία, ο Έλληνας θεατής είναι αναγκασμένος να αναλογιστεί μήπως είναι πια καιρός να ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιδράσει στο έγκλημα…
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία (η οποία θα αρχίσει να προβάλλεται κανονικά στις κινηματογραφικές αίθουσες από 25.03.05) θα βρείτε στο site της Play Time www.playtime.com.gr
Πληροφορίες για τη κρίση στο Σουδάν θα βρείτε στο διεθνές site της Αμνηστίας http://web.amnesty.org/pages/sdn-index-eng και στο νέο site του ελληνικού τμήματος http://www.amnesty.org.gr/actnow/sudan.
Εισιτήρια θα πωλούνται στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας, στα καταστήματα Metropolis (Πανεπιστημίου και Κολωνάκι) και στη Ster Cinemas Αχαρνών 375 την ημέρα προβολής της ταινίας (21.03.05). Τιμή εισιτηρίου 10€. Για περισσότερες πληροφορίες 210-3600628.