Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΠΑΣΟΚ: τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου

ΠΑΣΟΚ: τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου

16


“Ο Γιώργος Παπανδρέου προκάλεσε την έκπληξη και την ανατροπή, προτείνοντας την ευρωβουλευτή Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και επιχείρησε να συνθέσει την ανανέωση και τη συνέχεια με την πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο”, σχολιάζει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τη σύνθεση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
– Δώδεκα μέλη εκλέγονται για πρώτη φορά στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.
Είναι οι: Ν. Αθανασάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Παναγιώτης Φασούλας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Νόρα Κατσέλη, Μαριλένα Κόππα, Αντζελα Γκερέκου, Μαρία Δαμανάκη.
– Από αυτούς τους 12 οι 4 είναι σχετικώς νέα πολιτικά στελέχη. Πρόκειται για τους Α. Γκερέκου, Μ. Κοππά, Π. Φασούλα, Β. Παπαχρήστο.
-Το όργανο που εξελέγη είναι ισχυρό, αφού σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη εκλέχτηκαν. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ ένα όργανο με σαφή πολιτική σηματοδότηση και ισχύ, σε αντίθεση με το τελευταίο αδύναμο πολιτικά Ε.Γ.
-Η πρώτη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου επιβεβαιώνει την ισχυρή του πολιτική παρουσία αλλά και η υψηλή θέση εκλογής της κ. Βάσως Παπανδρέου δείχνει ότι αν και της γενιάς του ’74 παραμένει εσωκομματικά ισχυρή προσωπικότητα.
Επίσης, οι υψηλές θέσεις εκλογής των Θ. Πάγκαλου, Θ. Τσούρα, Χ. Παπουτσή, Κ. Σκανδαλίδη και Α. Διαμαντοπούλου δείχνουν ότι τα στελέχη πρώτης γραμμής έχουν ευρύτατη κομματική νομιμοποίηση.
-Η υψηλή θέση εκλογής του “αντάρτη” και φανατικού αντισημιτικού και αντιεκσυγχρονιστή Γιώργου Παναγιωτακόπουλου σημαίνει ότι πριμοδοτήθηκε σημαντικά από τους εκσυγχρονιστές που έχουν σημαντική δύναμη και ότι ο ίδιος, ως πρόσωπο, έχει διεισδυτικότητα. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είχε εκλεγεί και το 2001 στο Ε.Γ. κόντρα στη γραμμή του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.
-Η Μαρία Δαμανάκη ως στέλεχος της εξ αριστερών διεύρυνσης εξελέγη στο Π.Σ., όμως εξελέγη με την ποσόστωση, γεγονός που σημαίνει ότι θέλει και η ίδια πολλή δουλειά ακόμα για να πείσει και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι είναι… ΠΑΣΟΚ.


Εμείς να σημειώσουμε ότι εκτός του Πολιτικού Συμβουλίου έμεινε ο Αντώνης Κοτσακάς.


Η εκλογική διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είχε ως εξής:

Εγγεγραμμένοι: 286. Ψήφισαν: 280


ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 228
Ακυρα 4
Λευκά 48


ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Βενιζέλος Βαγγέλης 172
Πάγκαλος Θόδωρος 159
Τσούρας Θανάσης 146
Αθανασάκης Νίκος 143
Παπανδρέου Βάσω 131
Παπουτσής Χρήστος 127
Σκανδαλίδης Κώστας 126
Παναγιωτακόπουλος Γιώργος 116
Διαμαντοπούλου Αννα 113
Γεννηματά Φώφη 110
Κουκουλόπουλος Πάρις 106
Πολυζωγόπουλος Χρήστος 104
Αποστολάκη Μιλένα 100
Φασούλας Παναγιώτης 98
Σπυρόπουλος Ροβέρτος 95
Παπαχρήστος Βαγγέλης 95
Κοππά Μαριλένα 85
Κατσέλη Νόρα 85
Γκερέκου Αντζελα 79
Δαμανάκη Μαρία 78


ΕΚΤΟΣ
Μωραΐτης Θάνος 92 *
Οικονόμου Παντελής 83 *
Κοτσακάς Αντώνης 78
Λαμπρινίδης Σταύρος 75
Λάμψα Πωλίνα 64
Μοροπούλου Τόνια 45


* Η Αντζελα Γκερέκου και η Μαρία Δαμανάκη εκλέγονται λόγω ποσόστωσης, αντί των Θ. Μωραΐτη και Π. Οικονόμου.