Αρχική Νέα Τοπικά ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2004

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 2004

180


Για πρώτη χρονιά φέτος το chiosnews.com προχωρά στη δημοσίευση των σημαντικότερων γεγονότων για το χρόνο που μας πέρασε.
Σε συνεργασία με την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (e-mail: dimokratik@otenet.gr) παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς.
Επόμενο βήμα για το πρώτο ειδησεογραφικό site του νομού μας θα είναι η παρουσίαση φακέλλων για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, έτσι ώστε ο μελλοντικός ερευνητής να μπορεί να δει όλη την ειδησεογραφία και την αρθρογραφία (από την ώρα που μας έχει κοινοποιηθεί) που έχει προηγηθεί.


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2004
                                                  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1. Με τον πλέον αισιόδοξο τρόπο έφθασε το 2004 αφού οι έντονες βροχοπτώσεις παραμονές Πρωτοχρονιάς όχι μόνο γέμισαν αλλά υπερχείλισαν το νεόδμητο φράγμα στην Ψαρόπετρα επί του Κακού ποταμού, που σύμφωνα με το Δήμο Χίου χωρά περισσότερα από 100.000 κ.μ. νερού..
4. Με πάρτι νεολαίας στο REX άνοιξε ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο η υφυπουργός Υγείας- Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή.
6. Πυρκαγιά κατέστρεψε το πρωί το κατάστημα υαλικών Γιώργου Μισετζή στην Απλωταριά. Συνελήφθησαν ως ύποπτοι δύο νεαροί, που πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς είχαν κάνει διάρρηξη στο κατάστημα.
7.  Καταγγελία του νομαρχιακού συνδυασμού “Χίος, Παρόν και Μέλλον” ότι Δήμαρχος και Νομάρχης μεγαλώνουν το φράγμα στον Κακό που χωρά δεν χωρά 30.000 κ.μ.
11. Απολύσεις από τα σούπερ- μάρκετ MR MON της Χίου που πέρασαν στη γνωστή αλυσίδα CARREFOUR Mαρινόπουλος S.A καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.
14.  Διαδήλωση με μαύρη κορδέλα κάνουν οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που λειτουργούν οι χώροι στάθμευσης του Δήμου Χίου.
17. Τη μορφή προεκλογικής συγκέντρωσης είχε η εκδήλωση της γιορτής του κ. Αντώνη Κοτσακά στο ξενοδοχείο ΧΑΝΔΡΗΣ.
18. Σε προεκλογική συγκέντρωση και με σύνθημα “ήρθε η ώρα του Θανάση Βαρίνου” εξελίχθηκε η γιορτή του βουλευτή κ. Θανάση Βαρίνου στο ΧΑΝΣΡΗΣ.
21. Το φράγμα Κόρης Γεφύρι που συζητιέται στη Χίο για περισσότερες από 6 δεκαετίες επιτέλους εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας.
22- 23. Άνεμοι με ένταση μέχρι και 12 μποφόρ ταυτόχρονα με χιονόπτωση σε όλο το νομό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. 
Η κακοκαιρία, που χαρακτηρίστηκε ως “μετεωρολογική βόμβα” με επίκεντρο μάλιστα τα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στους παράκτιους οικισμούς και κυρίως Λιμένα Μεστών, Κώμη και Καρδάμυλα.
27. Η εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” αποκαλύπτει ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα του Δήμου Χίου για περιφερειακό δρόμο ανατολικά του Κάστρου..
Ομόφωνα ψηφίστηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μελέτη του νέου λιμένα Χίου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή εγκρίνοντας ως καταλληλότερη θέση αυτή “στης Θοδώρας”.
29. Ο δήμαρχος Μαστιχοχωρίων Βαγγέλης Ατσάλης και επιχειρηματίες του Δήμου ζήτησαν από τον Πρόεδρο της ΝΕΛ να δρομολογηθεί πλοίο στο Λιμάνι Μεστών.


                                                 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1. Εγκαινιάστηκε από την υφυπουργό υγείας- Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή στο Χαλκειός το Περιφερειακό Ιατρείο.
2. Δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο η προκήρυξη της δημοπράτησης του φράγματος Κόρης Γεφύρι.
4. Αποχή διαρκείας από τα δικαστήρια μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με τα κενά που υπάρχουν στις θέσεις Ειρηνοδικών της Χίου αποφάσισε ομόφωνα η Γ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου.
5. Υπογραφές υπέρ του Περιφερειακού δρόμου συγκεντρώνει ο Δήμος Χίου, ακόμα και με τους υπαλλήλους που δουλεύουν στην ελεγχόμενη στάθμευση εν ώρα υπηρεσίας!
7. Σε συζήτηση για το Κάστρο και τον Περιφερεικαό εξελίσθηκε η συζήτηση στο ΟΜΗΡΕΙΟ, μετά την υπέροχη ομιλία της διδάκτωρ φιλολογίας Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη σε κοινή εκδήλωση των σύλλογου του Φρουρίου και της 3ης Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
8. Μεγάλη η συμμετοχή των φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου σε νέο Πρόεδρο του κινήματος. Καταμετρήθηκαν 6.471 ψηφοδέλτια στις 26 κάλπες που είχαν στηθεί στο νομό, όταν τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 1.420.
13. Τα συμπεράσματα της μελέτης της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Δήμο Χίου και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος παρουσίας υδραργύρου έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Υγείας- Πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή.
16. Η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου υπέγραψε την πίστωση για τους δικαιούχους αποζημιώσεων από εκτάσεις που απαλλοτριώνονται για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας νότια του Κρατικού Αερολιμένα Χίου.
17. Δημοσιεύεται σε τοπική εφημερίδα η Προκήρυξη Σύμβασης από τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ για τη “Μελέτη, Δημοπράτηση, Επίβλεψη και Παραλαβή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου”.
20. Καθή
λωσε το ακροατήριο ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Λινός στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Φιλοτεχνικός με θέμα την απονομή της Δικαιοσύνης επί Τουρκοκρατίας.
22. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Μόστρα στα Θυμιανά αλλά και ο παραδοσιακός γάμος στα Καρδάμυλα.
23. Τα δικαστήρια συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά για 4η εβδομάδα, οπότε οι… αγάδες της Καθαρής Δευτέρας είχαν ουκ ολίγες δίκες να εκτελέσουν στα νοτιόχωρα.
25. Δίνεται προκαταβολή αποζημιώσεων ύψους τριών ΕΥΡΩ ανά δέντρο για τα εσπεριδοειδή που πλήγηκαν από τους πρόσφατους παγετούς.
27. Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του φράγματος στην Ψαρόπετρα και του ταχυδιυλιστηρίου στον Κακό ποταμό.
28. Με δύο δεύτερα βραβεία στον παραδοσιακό και σύγχρονο χορό (1ο & 2ο Ενιαία Λύκεια Χίου και Γυμνασίων Καλλιμασιάς- 1ου & 3ου Γυμνασίου Χίου αντίστοιχα).επέστρεψαν οι χιώτες μαθητές από τον τελικό των Μαθητικών Αγώνων Χορού.
29. Ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Bow mariner” που τα ξημερώματα έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Πλοίαρχος ήταν ο  52χρονος βρονταδούσης Στρατής Κάβουρας που μαζί με άλλους 17 από το 27μελες πλήρωμα αγνοούνται, ενώ μόνο 6 σώθηκαν και 3 ανασύρθηκαν νεκροί.


                                                           ΜΑΡΤΙΟΣ
1. Δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη του φράγματος Κατράρη στην Καλαμωτή, με προϋπολογισμό 19,6 εκ. ΕΥΡΩ.
– Ξεπούληθηκαν τα φύλλα του Ελεύθερου Τύπου στη Χίο και ο συνδυασμός “Παρόν & Μέλλον” κατηγορεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διότι η αθηναϊκή εφημερίδα είχε εκτενές άρθρο για τον Κορακάρη.
3. Σοβαρά τραυματισμένος στα χέρια και στο πρόσωπο μεταφέρθηκε στην Αθήνα με C-130 ο 34χρονος πυργούσης Γιώργος Κούγιαυλος που την επομένη υπέκυψε στα τραύματα του που σημειώθηκαν όταν παλιό βλήμα έσκασε στα χέρια του.
4. Αποδέχτηκε το υπουργείο Παιδείας να συμμετέχουν οι μαθητές από τα νησιά στο πρόγραμμα εκδρομών “Λευκές και πράσινες εβδομάδες”, αρκεί να πληρώνουν τα εισιτήριά τους μέχρι το κοντινότερο ηπειρωτικό λιμάνι!
6. Κριτική επιτροπή και κοινό επέλεξαν πανηγυρικά τη  Γιάννα Φαφαλιού για τον τελικό του “EUROSTAR VODAFONE”, όπου ο πρώτος θα αντιπροσώπευε τη χώρας μας στη EUROVISION. Τελικά οι τρεις ανεξάρτητα σειράς έκαναν φωνητικά στο Σάκη Ρουβά…
7. Παρά τις αλλαγές στον πανελλαδικό χάρτη των ψηφοφόρων η Χίος κράτησε για μια ακόμα φορά μπροστά το ΠΑΣΟΚ με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (47,15%) και στη δεύτερη θέση τη ΝΔ (ποσοστό 43,76%). Βουλευτές εκλέχθηκαν ο Γιάννης Πίττας από τη ΝΔ και Ελπίδα Τσουρή από το ΠΑΣΟΚ.
12. 8 πρώην μέλη των διοικήσεων, εκ των οποίων οι 5 αιρετοί και οι 3 πολίτες μαζί με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή Κώστα Αρζόγλου και το συνεργάτη του Στάθη Νικολαϊδη κρίνονται ως υπόλογοι για κακοδιαχείριση στο ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τους ζητείται να καταβάλλουν εντός 48 ωρών το συνολικό ποσό των 186.646,74 ΕΥΡΩ.
13. Μέλος διεθνούς κυκλώματος παιδόφιλων, οι οποίοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω ιστοσελίδων της Αμερικής, είναι σύμφωνα με την Αστυνομία ένας 23χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής στη Χίο.
– Σε αρνητικό πρωταγωνιστή του αγώνα μπάσκετ μεταξύ Παγχιακού και Πρωτέα Βούλας, για το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών, αναδείχτηκε ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής που δύο λεπτά πριν την λήξη μπήκε στο αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε στους διαιτητές.
16. Στην επικαιρότητα έρχεται και το θέμα της άμμου στον Καρφά μετά την καταγγελία συμβούλων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγίου Μηνά ότι μεγάλες ποσότητες άμμου από δωρεά τις οικειοποιήθηκαν τρίτοι.
18.  Η φωτιά σε καταυλισμό τσιγγάνων δίπλα στον Αρμένη και ο βαρύς τραυματισμός μιας πεντάχρονης έφερε στην επικαιρότητα τα οξυμένα τους προβλήματα 
19. Ως θέμα καθαρά πολιτικό που αν δεν επιλυθεί θα επιφέρει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους οργανισμούς της, αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε πρώην μέλη του Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ για την περίοδο Αρζόγλου.
21. Έκκληση για βοήθεια
 στην 8χρονη Μαρκέλλα Αλιραϊ (που καταγεται από την Αλβανία και διαμένει με την οικογένειά της στο Βροντάδο) ώστε να μπορέσει να κάνει εγχείρηση στο εξωτερικό κάνουν φίλοι της οικογένειας.
24. Περίπτερα από τα Επιμελητήρια Λέσβου, Σάμου Μαγνησίας και της τουρκικής πόλης SELCUK φιλοξενούνται στην 8η Εμπορική Έκθεση ΠΡΟΤΑΣΗ 2004.
– “Δεν υπάρχει υδράργυρος στη θάλασσα της Χίου που να μολύνει τις γεωτρήσεις του Κορακάρη”, διαβεβαιώνει το Γενικό Χημείο του Κράτους στη Μυτιλήνη.
25. Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) ένταξε το παραμύθι του Νίκου Γιαλούρη “7 Χιώτικα Παραμύθια” (εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, Χίος) στην Τιμητική Λίστα του 2004 για την ποιότητα της εικονογράφησης. Χίου.
27. Εκδήλωση στη μνήμη του χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ για τα 40 χρόνια από το θάνατό του διοργάνωσε το ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
28. Τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης στο γεφυράκι της Κλειδούς στο δρόμο προς τον Άγιο Στέφανο για τον εαμίτη αγωνιστή από τη Μυτιλήνη Χαράλαμπο Κανόνη που δολοφονήθηκε το 1948 πραγματοποίησε το ΚΚΕ.
29.  Με μόνη αρνητική ψήφο του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει στα καταστήματα της προκυμαίας να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια.
30. Με κάρτα αντί για κέρματα θα προμηθεύονται σε λίγο καιρό νερό από την Κλειδού οι βρονταδούσοι.
31. Την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου ώστε να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, προκάλεσε η είδηση για τον εντοπισμό ενός νέου ιού που πήρε το όνομα “Χίος” επειδή ανιχνεύθηκε σε ασθενή από τη Χίο.


                                                      ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1. Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Tελευταίες Eξελίξεις στη Σωματιδιακή Aστροσωματιδιακή Φυσική”, πραγματοποιείται στο OΜΗΡΕΙΟ από 1- 4 Aπριλίου, με διοργανωτές την Eλληνική Eταιρεία Σπουδών Φυσικής Yψηλών Eνεργειών (EEΣΦYE) και το Tμήμα Mηχανικών Oικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Aιγαίου.
2. Ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το Δικαστικό Μέγαρο με πρόσχημα τον κακό ορισμό της επιτροπής αξιολόγησης και κύρια αιτία κατά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης τον ελλιπή προϋπολογισμό του Ταμείου για τα Δικαστικά Μέγαρα.
3. Σε στάση εργασίας προχώρησαν οι 35 περίπου εργαζόμενοι στην Τεχνική Εταιρεία Δήμου Βροντάδου που για τρεις περίπου μήνες είναι απλήρωτοι ενώ δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα.
4. Ο άγγλος εντομολόγος Mike Taylor έκανε γνωστό πως ο ιδιοκτήτης του “GreenTours”, ενός από τα μεγαλύτερα “πράσινα” ταξιδιωτικά γραφεία της Μ. Βρετανίας, επισκέφθηκε τη Χίο και σχεδιάζει την πρώτη τουριστική εκδρομή την Άνοιξη του 2005.
5. Την ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ένιωσε η πολιτική ηγεσία της ΔΕΥΑΧ, που προχώρησε εσπευσμένα σε συνέντευξη τύπου, λέγοντας πως το νερό που φθάνει στις βρύσες μας δεν έχει κανένα πρόβλημα
– Εντείνονται οι προετοιμασίες για το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο με τοποθέτηση πλεγμάτων στην “εμπόλεμη” περιοχή.
6. Το ενδεχόμενο να ανοίξει Γραφείο Τουριστική Προβολής του νομού στη Σμύρνη εξετάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
7. Μετά από 65 ημέρες γενικής αποχής οι δικηγόροι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, ύστερα από τη  θετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που προχώρησε στην απόσπαση ειρηνοδίκου στη Χίο.
8. Την Campos Cola λανσάρει στην αγορά ως νέο προϊόν ο ΑΣΕΧ.
9. Μεγάλη Παρασκευή και οι ξενιτεμένοι κάτοικοι της Κυδιάντας συγκεντρώθηκαν το πρωί για την ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου, μόνοι τους χωρίς ιερέα, στην εκκλησιά του Αϊ- Γιάννη.
10- 11. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η φετινή ρίψη ρουκετών μεταξύ των δύο ενοριώ
ν Παναγιάς Ερειθιανής και Αγίου Μάρκου αφού υπολογίζεται ότι έπεσαν πάνω από 35.000 ρουκέτες.
13. Εκδηλώσεις μνήμης και απότιση φόρου τιμής σε όλους όσοι έπεσαν κατά το Ολοκαύτωμα της Χίου, στα 1822, διοργανώθηκαν στο μοναστήρι του Άγιου Μηνά.
16.  Πολυπρόσωπη ήταν η χιώτικη αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη, με τίτλο “Ημέρες Θρησκευτικού Τουρισμού ΙΙ”. Στην έναρξη των εργασιών συμμετείχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
19. Το αίτημα να υπάρχει αγροτικός γιατρός σε καθημερινή βάση στην Καλλιμασιά, ζητούν οι σύλλογοι γονέων και καθηγητών των σχολείων της περιοχής.
20. Στη Χίο βρέθηκαν για δύο μέρες ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αρ. Παυλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Σ. Τσίφτης.
21. Η χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου και ειδικότερα από το γεωργικό ταμείο που αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα φράγματα και τα προγράμματα ανασυγκρότησης της υπαίθρου, απασχόλησαν την πρώτη σύσκεψη νομαρχών με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου.
– Έντονη διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδαμύλων από τους υπαλλήλους του Δήμου για το θέμα της μη άμεσης καταβολής του πριμ παραγωγικότητας.
– Έτοιμο προς χρήση είναι το νέο κτήριο στην ανατολική πλευρά του λιμανιού ύστερα από τις επισκευαστικές εργασίες που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
22. Ο Δήμαρχος Χίου με έγγραφο προς την Περιφέρεια δίνει στη δημοσιότητα τις αδειοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τον προσωρινό περιφερειακό δρόμο του Κάστρου αλλά και τις χιλιάδες υπογραφές πολιτών που συγκέντρωσε ο Δήμος.
23. Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Δημάρχου Καρδαμύλων Νίκου Μαρινάκη στα Καρδάμυλα, επικεντρώθηκε στους άξονες: καθημερινότητα του πολίτη και προγραμματισμός μεγάλων έργων.
24. Θετικά αντιμετώπισαν το ζήτημα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου την προοπτική να δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
25. “Διακοπές στην κόλαση” χαρακτηρίζει άγγλος τουρίστας William Skelton την εμπειρία του από το νησί μας και συγκεκριμένα από τη νοσηλεία του στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο ύστερα από τροχαίο ατύχημα, με επιστολή του στην εφημερίδα του Νόργουϊτς “EVENING NEWS 24”. Τον διαψεύδει ο Διοικητής του Σκυλίτσειου.
27. Η πρώτη ερώτηση της βουλευτή Χίου Ελπίδας Τσουρή στη Νέα Κοινοβουλευτική της θητεία, αφορά το νοσοκομείο της Χίου και την πορεία των εργασιών στη Νέα Πτέρυγα.
28. Τα 2/3 των εμπόρων στη Γενική Συνέλευση τους αποφάσισαν υπέρ της παραμονής του σημερινού ωραρίου.
29. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διδακτήρια του νομού επισημαίνει η ΕΛΜΕ με έγγραφο προς τον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Καλό.
30. Δεν έγινε αποδεκτή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η πρόταση του συνδυασμού “Παρόν & Μέλλον” για άμεση διακοπή της υδροληψίας από τα πηγάδια μέχρι να λάβει η ΔΕΥΑΧ τις προβλεπόμενες άδειες.


                                                      ΜΑΪΟΣ
2. Η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του θεσμού “Η Άνοιξη των Μουσείων” παρουσίασε έκθεση με θέμα “Τα ταξίδια του Αγίου Ισίδωρου
4. Εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Περιφερειάρχη ζητά διακοπή της άντλησης νερού από τα πηγάδια Καστρομηνά και Καραμανή.
5. Συνάντηση στη Μυτιλήνη Σ. Τσίφτη και Μ. Μεννή, ο κ. Πριφερειάρχης αποδέχτηκε ότι αν οι αναλύσεις από τα πηγάδια του Παρθένη είναι καλές τότε να επαναχρησιμοποιηθούν.
7. Αντίγραφο αρχαίας κοίλης με σκαλισμένο πάνω της το σύμβολο της Χίου, τη Σφίγγα, μαζί με μαστίχα προσέφερε η πόλη της Χίου στο ΚΕΡΥΝΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που μεταφέροντας όπως θέλει η παράδοση χαλκό από την Κύπρο για τους Ολυμπιακούς αγώνες πέρασε από το λιμάνι μας.
8. Καταπάτηση στις κοίτες του ποταμού του Ναγού, με μπάζωμα σε μήκους  50 μέτρων για την κατασκευή δρομίσκου καταγγέλθηκε από το. Στέφανο Μαυρή κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδαμύλων.
9. Την ανησυχία τους για το πως θα συνεχιστεί η λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος εξέφρασαν οι φοιτητές.
10. Υστερα από διαμαρτυρία των μονίμων κατοίκων του Κέντρου η Δημοτική Αρχή απέσυρε την πρόταση για επιβολή τέλους και αποδέχθηκε την χορήγηση κάρτας ελευθέρας.
12. Αγωγή για την ακυρότητα του συμβολαίου της αγοραπωλησίας του Κορακάρη κατέθεσαν από κοινού οι νομαρχιακοί συνδυασμοί “Χίος Παρόν & Μέλλον”, “Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία” και “Νομαρχία Πολιτών”.
Γιατρό στα πλοία της γραμμής ζητά ο Νομάρχης Χίου με επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας, Αιγαίου και Ναυτιλίας.
14-15. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Επιτροπής Φορέων μετά τη συνέντευξη τύπου του αντιδημάρχου Αντώνη Λυπαρή ότι το Λιμεναρχείο έχει δώσει άδεια για κατασκευή του περιφερειακού δρόμου στο κάστρο. Όλη τη νύχτα υπήρχε περιφρούρηση στην περιοχή, ενώ Εισαγγελέας, Λιμενάρχης, οι δυο αντιδήμαρχοι Χίου και ο ανάδοχος του έργου πραγματοποίησαν πολύωρη σύσκεψη. Τελικά ο κ. Λιμενάρχης ανακοίνωσε ότι δεν έχει δώσει την άδεια έναρξης εργασιών και αργά το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισαν να απομακρύνονται και τα φορτηγά με τα μπάζα οπότε έληξε και η κινητοποίηση.
20. Μείωση του μήκους ασφαλείας του διαδρόμου την κρίσιμη φάση της απογείωσης κατά 9 μέτρα προβλέπει η αλλαγή του Αεροναυτικού Εγχειριδίου. Παρουσίαση εγγράφου νορβηγικής εταιρείας ότι θα διακόψει τις πτήσεις.
22. Τυχεροί στάθηκαν οι πιλότοι Γιάννης Σωτηριανός και Κώστας Τομάζος της Αερολέσχης Χίου όταν πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση με το μονοκινητήριο διθέσιο αεροπλάνο τους στον Άγιο Ισίδωρο Συκιάδας.
– Είκοσι χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητρόπολης Χίου.
27. Περισσότερα από 700 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο Χίου με αίτημα να κλείσει ο δρόμος νότια του αεροδρομίου Χίου. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο ΟΜΗΡΕΙΟ -όπου δημιουργήθηκε επεισόδιο με τους ηθοποιούς του συλλόγου γυναικών που είχαν πρόβα- και κατέληξε με νέα συγκέντρωση στο χώρο του αεροδρομίου όπου συνεργεία του Δήμου Χίου απέκλειαν από την κυκλοφορία το δρόμο.
30. Εγκαινιάστηκε ο χλοοτάπητας στο Δημοτικό Στάδιο Χίου με φιλικό παιχνίδι μεταξύ Μικτής Χίου και ομάδας εν ενεργεία & παλαιμάχων ποδοσφαιριστών από την Αθήνα.


                                                       ΙΟΥΝΙΟΣ
2. Σύσκεψη της αντιπροσωπείας των τοπικών μας φορέων με τον υφυπουργό Μεταφορών Τάσο Νεράντζη, ο οποίος εξέφρασε τη θετική πολιτική βούληση  για το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου.
– Τα τεράστια κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που φθάνουν σε ποσοστό 40% ακόμα και με τα οργανογράμματα του ’80 επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης κατά την επίσκεψή του στη Χίο.
3. Εγκαινιάζεται από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη ο αρχαιολογικός χώρος του Εμπορειούς.
6. Όλη την πορεία του έργου του Αναβάτου και τις δικές του θέσεις εκφράζει μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στα πλαίσια του έργου από το Β’ ΚΠΣ, Καθηγητής του Ε.Μ.. Πολυτεχνείου Παναγιώτης Σαρηγιάννης.
7. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης και ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής ανακοίνωσαν ότι θα υποβληθούν μηνύσεις στην εφημερίδα, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για ρεπορτάζ που έκαναν για το νερό αλλά και κατά του επιστήμονα του γενικού Χημείου της Μυτιλήνης Ηλία Πολυχνιάτη επειδή τους μίλησε για τον τρόπο εμφάνισης του Υδραργύρου!
8. Το αίτημα της μεταφοράς του πεδίου βολής Κάτω Φανών τέθηκε από τους κατοίκους της περιοχής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο που στα πλαίσια παρακολούθησης στρατιωτικής άσκησης επισκέφθηκε και το Σπήλαιο.
10. Με ανοικτή επιστολή στη Ν.A και στο Δήμο Χίου το παράρτημα Β. Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών διαμαρτύρεται για τη μήνυση κατά μέλους της.
– Επανεκτίμηση των ζημιών ζητούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές στα περιβόλια του Κάμπου.
12. Αποχή, χαλαρότητα και χωρίς πολλούς ετεροδημότες πραγματοποιήθηκαν οι ευρωεκλογές όπου τα κόμματα που πήραν έδρα στην ευρωβουλή είναι: ΝΔ (11 έδρες), ΠΑΣΟΚ (8), ΚΚΕ (3) και από 1 ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Τοπικά τα ποσοστά ήταν: Ν.Δ: 44,04%, ΠΑΣΟΚ: 40,37%, ΚΚΕ: 6,8%, ΣΥΝ: 3,86%, ΛΑΟΣ: 1,29%.
13. Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο το ΥΕΝ απαντά θετικά στο Δήμο Χίου για το θέμα της κατασκευής προσωρινού περιφερειακού δρόμου, εφόσον τηρηθούν οι 5 όροι που επισημαίνονται στο έγγραφο.
15. Ο τέως βουλευτής Θανάσης Βαρίνος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στον Οίκο Ναύτου.
16. Καθαρά τα δείγματα νερού από τα πηγάδια του Παρθένη, επισημαίνονται όμως από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα επιφανειακά νερά.
– Η Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας προτείνει να γίνει μελέτη που θα αφορά τις επεμβάσεις επί του χειμάρρου του Ναγού.
– Δωρεά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο 200 πουλιά από 40 είδη που διατηρούσε σε δικό του προσωπικό πάρκο ο  Γιάννης Χωρέμης.
17. Στην προσωρινή αναστολή της απαγόρευσης που αφορούσε την άντληση νερού από τα πηγάδια Καστρομηνά και Καραμανή προχώρησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
19. Την απόφαση για δημοπράτηση του φράγματος Κατράρη παρέδωσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Σ. Τσίφτης στο Νομάρχη Π. Λαμπρινούδη.
21. Αναγκαία κρίνεται η προστασία της λίμνης των Κεραμείων, ανεξάρτητα από την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ο εντομολόγος Mike Taylor έχει ανακαλύψει ένα μοναδικό είδος σκαθαριού που οι πρόγονοί του έζησαν με τους δεινόσαυρους!
22. Σημαντική επιτυχία για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί η επιλογή του ανάμεσα σε 143 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Εξέτασης και Αναμόρφωσης των Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών.
23. Επιβολή πολιτιστικού τέλους και λήψη νέου δανείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Χίου.
– Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης συνάντησης Προέδρων των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης στη Χίο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής Ε.Λ.Μ.Ε.
27. Για τον πατριωτισμό που οφείλουμε να επιδείξουμε ως Έλληνες για να πάψει η χώρα μας να είναι η έσχατη μεταξύ των 15 της Ε.Ε. επικέντρωσε την ομιλία του από τα Ψαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος για τα 180 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ψαρών.
28. Η απόφαση της Ν.Α. Χίου να στραφεί με μήνυση και κατά του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος .Β. Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών  κ. Ηλία Πολυχνιάτη καταδικάστηκε κατά τη 2η Σύνοδο της 6ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.


                                                    ΙΟΥΛΙΟΣ
1. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το υδροθεραπευτήριο Αγιασμάτων.
2. Με ομιλητή τον υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιο Λιάσκο πραγματοποιήθηκε στο ΟΜΗΡΕΙΟ ημερίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας με θέμα: “Η Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια”.
4. Στους δρόμους βγήκαν οι απανταχού έλληνες για να γιορτάσουν τη νίκη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου επί της αντίστοιχης Πορτογαλικής με σκορ 1-0 και την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου στο EURO2004 που διεξήχθη στην Πορτογαλία.
– Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο κατασκευής ανοικτού διυλιστηρίου στη θέση Ψαρόπετρα, στον Κακό ποταμό, υπέγραψε ο Νομάρχης Χίου.
– Με τριπλάσιους ψήφους από το Γιώργο Κερμπάτσο επανεκλέγει η Στέλλα Μικέδη πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου.
7. Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι Ψαριανοί προς τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το Λαύριο.
– Αναστολή της οικοδομικής άδειας του αγροτικού ιατρείου στην πλατεία Πιτυούς εξέδωσε το τμήμα Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
11. Για έβδομη συνεχή χρονιά ξεκίνησαν οι εργασίες της Ομηρικής Ακαδημίας (και για 8η η Σύνοδος της EUROCLASSICA) στο ΟΜΗΡΕΙΟ.
13. Οι πρόσφυγες Μωχάμετ και η Σεμίζα από τη Σομαλία απόκτησαν το πρώτο τους παιδί, ένα υγιέστατο κοριτσάκι στο Σκυλίτσειο και ενώ κρατούνταν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων.
14. Υπεγράφη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΥΑΧ και του Γενικού Χημείου του Κράτους που αφορά στο πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερού των πηγαδιών Καραμανή και Καστρομηνά.
15. Θερμή ήταν η υποδοχή από εκατοντάδες χιώτες της Ολυμπιακής Φλόγας που καταχειροκρότησαν τους λαμπαδηδρόμους μας σε όλο το μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο μέχρι την πλατεία Βουνακίου. Παρουσία του υπουργού Eμπορικής Ναυτιλίας ο βωμός άναψε από την ολυμπιονίκη Χαρά Καρυάμη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τουρκική αντιπροσωπεία που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις με τιμώμενο πρόσωπο των Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Ναίμ Σουλεϊμάνογλου. Στη συνέχεια η Φλόγα με θαλαμηγό πήγε στις Οινούσσες όπου το βωμό άναψε ο αργεντίνος τενόρος Jose Cura.
16. Δυναμικό παρών έδωσαν οι χιώτες στην πρώτη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Χίου σχετικά με το θέμα των αυξήσεων των εισιτηρίων, της απελευθέρωσης των τιμών αλλά και της κατάργησης των εκπτώσεων που έχουν διάφορες κατηγορίες πολιτών.
18. Με επιστολή στον Πρωθυπουργό η Επιτροπή Φορέων παίρνει και αυτή θέση για τον Περιφερειακό δρόμο του Κάστρου.
19. Η Αλίκη Καγιαλόγλου με τραγούδια από το διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο άνοιξε τις εκδηλώσεις το πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Χίου, εγκαινιάζοντας το χώρο της θερινής σκηνής στο Καστρομηνά.
20. Ξεκόλλησε μετά από 8 χρόνια το έργο Δασκαλόπετρα- Μερσινίδι όπου θα προχωρήσει η κατασκευή νέου γεφυριού στο Ράκτη και θα βελτιωθεί ο δρόμος με την προκήρυξη του έργου.
– Την Kampos- Cola λάνσαρε στην τοπική αγορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοκαλλιεργητών Κάμπου.
21. Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής από τον υφυπουργό Μεταφορών Τάσο Νεράντζη στο Δήμο Καμποχώρων.
22. Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή της χιοπολίτισσας Αγίας Μαρκέλλας.
 23. Λαγκαδούσικα παραδοσιακά φαγητά, χερίσια μακαρόνια, φιδέ και κρεμυδόζουμο κέρασε τους “καλεσμένους” του ο Πολιτιστικός- Επιμορφωτικός Σύλλογος Λαγκάδας “Η Κυδιάντα”.
30. Εκατοντάδες πολιτών πήραν μέρος στην κινητοποίηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με δίωρο αποκλεισμό του λιμανιού για το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των επιπτώσεων από την απελευθέρωση των συγκοινωνιών.


                                                       ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
– Δεν έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων της Χίου με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, των αυξήσεων στα εισιτήρια και την κατάργηση ως ένα βαθμό των εκπτώσεων σε κατηγορίες του πληθυσμού.
– Επισκέφθηκε το νησί ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας όπου είχε συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς για το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου.
– Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιτρέπει την έναρξη των εργασιών νοτίως του αεροδρομίου, εξέφρασαν με κοινή συνέντευξη Τύπου, η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή, ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος.
– Πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Β. Αιγαίου ορκίστηκε η κα Παναγιώτα Χατζοπούλου, 31 χρόνων. Η είδηση όμως δεν πέρασε στα ψιλά αφού τα αθηναϊκά μέσα ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με συνέντευξη και φωτογράφηση που είχε κάνει προ ετών σε life- style  περιοδικό της Δράμας.
– Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο υπουργείο Αιγαίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιμελητηρίων για την καταγραφή των αναπτυξιακών προτάσεων για τα νησιά. Ο υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης είχε ανάλογη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.
25. Ποσοστό επιτυχίας 78,8% σημείωσαν οι υποψήφιοι φοιτητές μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα σε σύνολο 462 υποψηφίων πέρασαν σε σχολές οι 364. Περίπου 50% ήταν εξάλλου το ποσοστό των υποψηφίων από τα ΤΕΕ που πέρασαν σε ΤΕΙ (74 άτομα).
26. Κατηγορηματική διαβεβαίωση του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Νικόλαου Ντόβα ότι η μοίρα των καταδρομών που έχει έδρα τη Χίο δεν πρόκειται να μεταφερθεί εκτός νησιού.
30. Αποχή από οποιαδήποτε διοργάνωση του υπουργείου Αιγαίου όπου θα έμπαιναν όροι και δεσμεύσεις που οδηγούν σε αποκλεισμούς μελών της, αποφάσισε η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, ακυρώνοντας τη 17η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που θα γινόταν στη Χίο.


                                                   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2. Ζευγάρι ηλικιωμένων (69 και 63 ετών) από τη χώρα συνέλαβαν δύο άτομα στο Βουνό την ώρα που οι πρώτοι έκλεβαν μαστίχι.
4. Ιδρύθηκε στα Ψαρά ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός “Κωνσταντίνος Κανάρης”.
7. Πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη συνάντηση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Σέργιο Τσίφτη.
9. Με μισόλογα για μεγάλα συμφέροντα και αναφορά σε δημοσιεύματα που δίνουν απάντηση στο αν έχει ανάγκη προστασίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει η νέα Πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Βορείου Αιγαίου κα Παναγιώτα Χατζοπούλου την παρουσία αστυνομικού οργάνου με πολιτικά στο γραφείο του Διοικητή του νοσοκομείου Χίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά την πρώτη επίσκεψή της στο νησί.
11. Την παραίτησή του κατέθεσε ο Διευθυντής της Πολεοδομίας νομού Χίου  στο Νομάρχη καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του. Ανακοίνωση του συνδυασμού “Χίος, ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ” που κατηγορεί το Νομάρχη για “προσπάθεια εγκαθίδρυσης παρακράτους”.
14. Πολιτικό τόνο έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πίττας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της εξάμηνης θητείας του, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην εμπλοκή του αγροτικού ιατρείου Πιτυούς.
18.  Στο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ έγινε η απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του 13ου διαγωνισμού στη μνήμη του ιατρού και λογοτέχνη Γιάννη Μουτάφη.
19. Ομόφωνη απόφαση των κατοίκων στους Ολύμπους να μην αποδεχτούν την αναγκαστική απαλλοτρίωση του Στρατού σε 42 στρέμματα από τη βόρεια πλευρά του χωριού στη θέση Παναγιά.
– Στο διακεκριμένο Χιώτη επιστήμονα, αστροφυσικό κ. Σταμάτη Κριμιζή, θα αποδοθεί το 27ο ΟΜΗΡΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ από τη Χιακή Ομοσπονδία Νέας Υόρκης.
20.  Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ζητά με έγγραφό του ο Νομάρχης Χίου έτσι ώστε να δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Διευθυντή της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.
22. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Νομάρχη ανέβαλλε την απόφασή του για το θέμα του καθορισμού των τουριστικών περιοχών. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη εκπροσώπων φορέων από Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών  & Εμπόρων, Εμπορικού Συλλόγου και Εργατικού Κέντρου στο Νομάρχη όπου εξέφρασαν τους φόβους τους για τις επιπτώσεις καθώς και την αντίθεσή τους στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου που όρισε όλο το Δήμο ως τουριστική περιοχή.
– Την αναβάθμιση των υπηρεσιών από την πλευρά της ΝΕΛ ζήτησε το Επιμελητήριο Χίου από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της εταιρείας που παραβρέθηκε στη σχετική συνεδρίαση.
23. Εκδήλωση αποδοχής του αρχείου του δημοσιογράφου- συγγραφέα ναυτιλιακών θεμάτων Ευστάθιου Μπάτη στο Ναυτικό Μουσείο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπουργός Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Διοικητής της Ακαδημίας Μηχανικών Ε. Ν. Σταύρος Μιχαηλίδης που σημείωσε την ανάγκη ίδρυσης αρχείου με ναυτικά θέματα στη Χίο.
24. Με θετική εισήγηση από την ελληνική Κυβέρνηση πηγαίνει στο Ταμείο Συνοχής και στην τελική φάση της αξιολόγησης η μελέτη του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στο νομό Χίου.
– Ξεκίνησαν στο ΟΜΗΡΕΙΟ οι διήμερες εργασίες του Συμποσίου που διοργανώνει η Εταιρεία Ομηρικών Σπουδών με θέμα: “ΟΜΗΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ και ΕΥΡΩΠΗ”.
26. Στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής από εκπροσώπους φορέων όλων των νησιών του Αιγαίου που θα εξετάσει το θέμα των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, κατέληξε η Παναιγαιακή σύσκεψη για την ακτοπλοΐα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά.
– Η σθεναρή στάση της Oμοσπονδίας Eρασιτεχνικού Θεάτρου Aιγαίου στο θέμα του αριθμού των σχημάτων που θα πάρουν μέρος στην ερχόμενη θεατρική συνάντηση, ανάγκασε σε υπαναχώρηση τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παυλίδη που ανακοίνωσε ότι η 17η Θεατρική Συνάντηση θα γίνει στη Χίο από 20- 27 Νοεμβρίου.
27. Υπό πλήρη έλεγχο -ύστερα από 10 ώρες σκληρών προσπαθειών- τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε πευκοδάσος μεταξύ Αγίου Γεωργίου Συκούση και Βέσσας.
28. Το πρώτο βήμα στο παιδικό θέατρο κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου με το έργο ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της Ξένιας Καλογεροπούλου που το επέλεξε ως φθινοπωρινή  παραγωγή και σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπινιάρη.
29. Η Δημαρχιακή Επιτροπή Δήμου Χίου αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοπρασία του “Παπαντελίδειου“, ενός αρχοντικού με περιβόλι στον Κάμπο. Θέμα δημιουργήθηκε με το Νοσοκομείο αφού από κληρονομιά εμφανίζεται δικαιούχος του αρχοντικού.


                                                 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2. Με προσωπικό λιγότερο από το μισό (45%) που προβλέπει η οργανική σύνθεση και με τα πληρώματα στο ναυαγοσωστικό να επαρκούν μόλις για μία βάρδια, βρίσκεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.
3. Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δευτεροετείς σπουδαστές στην σχολή εμποροπλοιάρχων Οινουσσών διατυπώνουν τα προβλήματα που υπάρχουν με τη στέγαση αλλά και την καθαριότητα των χώρων στη Σχολή. Διαψεύδει τις καταγγελίες ο Διοικητής της Ακαδημίας κ. Γιάννης Γεωργάκης
4. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της έλλειψης προσωπικού η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, επισημαίνει η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή σε επιστολή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
– Στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Η ΕΛΠΙΣ” ορκίστηκε ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Επιτροπάκης.
5. Με κοινή επιστολή τους οι Νομάρχες των νομών του ανατολικού Αιγαίου προς το υπουργείο Εξωτερικών ζητούν την κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν 48ώρη διαμονή στη χώρα μας.
– Παγώνει το θέμα της ελεγχόμενης έγγραφο του Γ.Γ. της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που επισημαίνει ότι οι ασχολούμενοι με τη βεβαίωση των παραβάσεων στους χώρους της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν μπορούν να δίνουν κλήσεις.
6. Δύο πυρκαγιές σημειώθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Πάρπαντα των Καρδαμύλων και στην Κλειδού. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.
7. Τη μεταφορά του πεδίου βολής Κάτω Φανών σε θέση νοτιότερα και εντός πάντα των γεωγραφικών ορίων του Δήμου θα κληθεί να συζητήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαστιχοχωρίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Ταξιαρχία προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επιλέγεται ως καταλληλότερος χώρος η περιοχή της Τρυπητής.
– Μετά από την έντονη αντίδραση του εμπορικού κόσμου και του εργατικού κέντρου, η διοίκηση πολυκαταστήματος διαβεβαίωσε το Νομάρχη ότι θα τηρηθεί το ωράριο που ισχύει στη Χίο.
8. Αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο τέως Διοικητής του νοσοκομείου Χίου κ. Νίκος Χρήστου.
Συνεργασία του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χίου με την εταιρεία Λ. ΑΘΗΝΑΔΗΣ- Α. ΤΕΤΤΕΡΗ Ο.Ε.. για συσκευασία- διανομή προϊόντος “μέλι Χίου”.
9. Άρχισε τη λειτουργία του το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στο Δαφνώνα.
10. Η Λαϊκή Συνέλευση στη Λαγκάδα ζητά να συνεχίσει τη λειτουργία του το  νηπιαγωγείο παρότι έχει φέτος μόνο 3 παιδιά, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.
11. Την αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στο νομό για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ζητά η ΕΛΜΕ επισημαίνοντας ότι τα χρήματα επαρκούν μόνο για τις καθαρίστριες των σχολείων.
12. Δηλώνοντας ότι είναι παρών, μάχιμος πολιτικά και ότι πονάει τον τόπο, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Κοτσακάς παραχώρησε την πρώτη μετά τις εκλογές συνέντευξη τύπου.
– Σοβαρά προβλήματα στις φοιτητικές εστίες που έχουν να κάνουν με την υποδομή και την παροχή υπηρεσιών στους φοιτητές καταγγέλλει η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής..
– Διαμαρτυρία επαγγελματιών της οδού Βουπάλου για τα σχέδια που αφορούν την αναστήλωση του τζαμιού από την Γ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου προβλέπονται σκαλωσιές στον πεζόδρομο.
13. Έγγραφο με το οποίο ζητούνται διευκρινήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει ο χαρακτηρισμός όλης της πρωτεύουσας ως τουριστική περιοχή απέστειλε ο δήμος Χίου προς το Υπουργείο Τουρισμού, χωρίς να αλλάξει την απόφασή του που ορίζει όλο το Δήμο τουριστικό.
15. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε συνεδρίαση του εξέτασε τον τρόπο διακίνησης της τσίκλας, δίνοντας προβάδισμα συνεργασίας με την ΕΛΓΕΚΑ.
– Παρουσιάστηκε στο ΟΜΗΡΕΙΟ η νέα έκδοση του Πνευματικού Κέντρου που αφορά την ανθολογία της νεώτερης χιακής ποίησης.
17. Νεκρός βρέθηκε σε απόκρημνη περιοχή της Κυδιάντας ο 45χρονος λαγκαδούσης ναυτικός Γιώργος Γάφος, που είχε πάει κυνήγι από την προηγούμενη οπότε και είχαν χαθεί τα ίχνη του. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακά προβλήματα.
18. Καθίζηση του εδάφους σημειώθηκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μεταξύ των οικισμών Αϊ Γιάννη και Λιλικά στη Νότια Χίο.
– Στα 49 λεπτά έφτασε η τιμή του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης στη Χίο και 52 στις Οινούσσες.
19. Στον αριστερό λιμενοβραχίονα του Kεντρικού Λιμένα της Xίου προσέκρουσε το πλοίο “Παναγία Ψαριανή” κατά τον απόπλου του με προορισμό το λιμένα Ψαρών και στην προσπάθειά του να αποφύγει ψαρόβαρκα. Χρειάστηκε να μείνει δεμένο για μία εβδομάδα ώστε να πραγματοποιηθούν οι επισκευές.
20. Επιμελητήριο και Εμπορικός σύλλογος θα αναλάβουν από κοινού σε διαφημιστική καμπάνια υπέρ των τοπικών καταστημάτων.
22. Με τη συμμετοχή 350 εκλεγμένων γυναικών του α’ και β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιείται στη Χίο η επίσημη έναρξη του 9ου Πανελληνίου συνεδρίου εκλεγμένων γυναικών στην ΤΟ.Α..
Συνέδριο για το μετάξι πραγματοποιείται στη Χίο, στα πλαίσια του προγράμματος “Θράκη- Αιγαίο- Θράκη”.
25. Μετά από χρόνια μάχη με την επάρατο, “έφυγε” σε ηλικία 60 ετών ο επί τρεις συνεχόμενες θητείες νομαρχιακός σύμβουλος, οδοντίατρος Βασίλης Λιβανός.
26. Την καταστροφή μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλους και συνάμα χαρακτηρισμένης ως αρχαιολογικής καταγγέλλει το Κέντρο Χιακών Μελετών “Πελινναίο” και ο Σύλλογος Οικολογίας & Περιβάλλοντος του νησιού. Με “ασπίδα” το στρατό ο Δήμος Μαστιχοχωρίων προχώρησε στη διάνοιξη αγροτικού δρόμου στην περιοχή Φώκι (παραλία μετά τα Μαύρα Βόλια).
27. Την ονομασία “Αριέττα Λιβανού” έλαβε ο χώρος στάθμευσης επί της οδού Ράμνης. Επίσης στο ΟΜΗΡΕΙΟ έγινε η ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη Δ. Χίου του Προέδρου του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Πολυχρόνουλου.
– Στελεχώνεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης (στην Κλειδού).
28. Χωρίς κανένα πρόβλημα πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση και στις Οινούσσες όπου σημαιοφόρος στο ΤΕΕ του νησιού ήταν μαθητής αλβανικής υπηκοότητας.
30. Με το σχηματισμό 15 ομάδων διαλόγου σε ολόκληρο το νομό ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προσυνεδριακού διαλόγου για το ΠΑΣΟΚ στη Χίο.


                                                      ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
1. Με ανακοίνωσή της η ΔEYAX ενημερώνει τους καταναλωτές ότι εμφανίστηκε υδράργυρος στο νερό των γεωτρήσεων και συνιστά οικονομία
 3. Σε ξενοδοχείο του Καρφά της Χίου οι αντιπροσωπείες από Ελλάδα και Τουρκία παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν την 1η Συνάντησής τους στα πλαίσια της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG ΙΙΙ/Α.
– Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η συναυλία στο ΟΜΗΡΕΙΟ που πραγματοποιήθηκε από την Αντιπολεμική Επιτροπή, με τον Παντελή Θαλασσινό και τους αδελφούς Πούπαλου, υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.
4.  Την εταιρεία “ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ” ανέδειξε ο μαθηματικός τύπος ως ανάδοχο του έργου του φράγματος Κόρης Γεφύρι. Η εταιρεία συμφερόντων του χιώτη επιχειρηματία κ. Στέλιου Βίου, είναι αυτή που έχει αναλάβει και τη μαρίνα της Χίου (κοινοπραξία μαζί με τη “ΒΕΡΝΙΚΟΣ”).
– Τσιμεντοενέσεις στα επικίνδυνα συγκροτήματα  και άλλα έργα εξωραϊσμού στον περιβάλλοντα χώρο των λαϊκών πολυκατοικίων Χριστού Βαρβασίου σχεδιάζει να κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τη χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ που εξασφάλισε..
5. Επί 23 χρόνια βρισκόταν στις αποθήκες του Δήμου Χίου το άγαλμα της “Δόξας”, του Γιάννη Παππά, που μετά από σχετική συντήρηση πήρε τη θέση του στο παρκάκι βόρεια του Εργατικού Κέντρου.
6. Δέκα χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους Μιράζ- F1 της Πολεμικής Αεροπορίας και τη θυσία του πιλότου Στέλιου Παναγυφτόπουλου που σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να απομακρύνει το αεροσκάφος από κατοικημένη περιοχή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη κ. Διονύσιο, παρουσία της χήρας του πιλότου Αγγελικής Παναγυφτοπούλου και του 13χρονου γιου του Παναγιώτη.
– Η Γενική Συνέλευση της ΕΜΧ επικύρωσε τη συνεργασία με την ΕΛΓΕΚΑ.
7. Το ταίρι του έχασε ο πλάτανος επί της οδού Κωνσταντίνου Μονομάχου, στο ύψος  του ΟΑΕΔ. Υπήρχε μόνο προφορική άδεια από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χίου…
8. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο καθηγητής Σταμάτιος Μ. Κριμιζής που έχει διατελέσει διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ.
10. Με συνέντευξη στη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” η προϊστάμενη της Κ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων που έχει αναλάβει το ανασκαφικό έργο του Νοσοκομείου κα Αγλαΐα Αρχοντίδου, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα σημαντικό στο χώρο και ότι η επίσημη ανακοίνωση για την ανασκαφή θα γίνει μέσω υπουργείου Πολιτισμού.
– Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης δασών θα διαχειριστεί ο Δήμος Ομηρούπολης.
11. Πανό με σύνθημα καλές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με φθηνά εισιτήρια, ανάρτησε κατά τη διάρκεια της παρέλασης για τα Ελευθέρια του νησιού η Επιτροπή Φορέων για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας.
– Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού.
12. Αλλαγή στη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. Μετά από ψηφοφορία αναλαμβάνει Πρόεδρος ο Σταμάτης Κάρμαντζης.
13. Με 3 εκατομμύρια Ευρώ από εθνικούς πόρους χρηματοδοτείται το Λιμάνι των Ψαρών, ευχαριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
16. Με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων του Βορείου Αιγαίου και σε συνεργασία με τους εμπορικούς Συλλόγους, αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Αθήνα για θέματα οικονομίας και τουρισμού με τους αρμόδιους υπουργούς.
17. Στην ομόφωνη απόφαση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΠΕ) να προχωρήσει άμεσα σε πόρισμα σχετικά με την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου κατασκευής προσωρινού περιφερειακού δρόμου στο Κάστρο της Χίου, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των κ. Τσίφτη, Λυπαρή (αντιδημάρχου Χίου) και κ. Παπαδημητράκη (Διευθυντή Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του ΥΕΝ).
– Το αίτημα της εξεύρεσης χώρων έτσι ώστε να γίνει εφικτή η επέκταση του οικισμού έθεσε η Συκιάδα στο Νομάρχη.
18. Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας- Οικονομικών ενέκριναν τη δωρεάν διάθεση έκτασης στο στρατόπεδο Γκιάλα για τις ανάγκες του δημοσίου με σκοπό την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου και αφού το Νοσοκομείο είχε δωρίσει ως αντάλλαγμα δική του έκταση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Κάτω από 15% είναι οι απορροφήσεις του Γ’ ΚΠΣ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
19. Τους πυροβολισμούς του 46χρονου κυνηγού Σταμάτη Mιμμή δέχτηκε ο θηροφύλακας Αποστόλης Ταουσανίδης στην προσπάθειά του να κατασχέσει συσκευή “νταλάρα”. Τα σκάγια τον κτύπησαν σε όλη τη δεξιά πλευρά του (κρόταφο, ώμο, χέρι), χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες.
20. Aπό τη σκηνή του Oμηρείου και του Πνευματικού Κέντρου “Πρόοδος” στην Kαλλιμασιά, δεκαεννέα θίασοι του Aιγαίου, έδωσαν παραστάσεις στα πλαίσια της 17ης Συνάντησης Eρασιτεχνικών Θιάσων του Aιγαίου.
– Στο πρόγραμμα INTERREG ΙΙΙ εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Ομηρούπολης για την ανάπλαση στο λιμανάκι της Δασκαλόπετρας.
22. Παραδόθηκε η Αίθουσα Επιβατών Εξωτερικών από το Λιμενικό Ταμείο στο Τελωνείο Χίου.
24. Άδειοι παρέμειναν οι κεντρικοί δρόμοι του νησιού, τα λουκέτα στα καταστήματα δεν ξεκλείδωσαν και τα ρολά παρέμειναν κατεβασμένα.
Καθολική ήταν εξάλλου η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των επαγγελματιών & εμπόρων, εργαζομένων στους Δήμους και στο Δημόσιο τομέα με αίτημα καλές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Παραφωνία τα καταστήματα καφέ, φαγητού και περίπτερα που άνοιξαν κυρίως μετά την 6η απογευματινή.
27. Ως “τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους” έχουν χαρακτηριστεί οι νησίδες Άγιος Παντελεήμων, Πατερόνησο και Βάτος στις Οινούσσες και στη νησίδα Αντίψαρα των Ψαρών, σύμφωνα με ενημέρωση του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χίου.
28. Διήμερη επίσκεψη στη Χίο πραγματοποίησε κλιμάκιο του Οίκου Ναύτου με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, τέως βουλευτή Χίου, κ. Θανάση Βαρίνο.


                                                 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2. Αναβλήθηκε για τις 16 Δεκεμβρίου η συζήτηση στο Κ.Α.Σ. για τα ευρήματα στο χώρο όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου. Κατά το Νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο λόγος της αναβολής οφείλεται στα στοιχεία που ζήτησε η Γ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
3. Με κατάληψη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και πορεία διαμαρτυρίας την επόμενη Τρίτη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Υπολείπεται 56 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
5. Ένας Έλληνας από τις Σέρρες και 3 Τούρκοι συνελήφθησαν από την υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίων του Τμήματος Ασφαλείας Χίου, διότι ναι μεν είχαν βίζα για Ελλάδα, αλλά αυτή δινόταν για να παρακολουθήσουν σεμινάριο… οικοδομικών υλικών στη Θεσσαλονίκη και είχαν κλείσει εισιτήρια (οι Τούρκοι) για Παρίσι! Την επομένη το Δικαστήριο καταδίκασε τους Τούρκους με απέλαση και τον Έλληνα με 4 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 31.000 €.
6. Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε αναφορά που είχε καταθέσει η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης στους Ολύμπους.
– Στη βράβευση των εθελοντικών οργανώσεων, προχώρησε το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η ΕΡΑ. Από τη Χίο βραβεύτηκε το αθλητικό σωματείο ΑΜΕΑ “Οι Ίωνες”.
9. Επιτροπή που θα κλείσει το φάκελο του Αναβάτου από το Β’ ΚΠΣ και θα προχωρήσει τη διαδικασία για ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ θα συσταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη και τη συμμετοχή του Δημάρχου Ομηρούπολης Δ. Παπαληού και του βουλευτή Γ. Πίττα.
 11. Το τουριστικό πρακτορείο “Κανάρης” και η τούρκικη  ναυτιλιακή εταιρεία Ερτούρκ ανακοίνωσαν και επίσημα τη συνεργασία τους.
– Κατόπιν εορτής το Δημοτικό Συμβούλιο Μαστιχοχωρίων αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης για το δρόμο στο Φώκι.
12. Τον Κάρολο Παπούλια προτείνει ως υποψήφιο για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αποδοχή της πρότασης από το Γιώργο Παπανδρέου.
13. Σε 147 κάρτες, χωρισμένο σε 12 κατηγορίες παρουσιάστηκε το έργο της Νομαρχιακής Αρχής στη διετία 2003-2004 κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Κόντρα με την αντιπολίτευση για την πατρότητα των έργων.
 – Ιδρύεται ομάδα πίεσης με τον τίτλο “O Φίλος του Πεζού“.
– Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμφώνησε στη συνέχιση των εργασιών για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Χίου αφού τα ευρήματα από τις ανασκαφές δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στην οικοδομή.
– Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου από το νέο έτος τα καταστήματα στη Χίο θα λειτουργούν για το απόγευμα κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
14. Μέχρι και 3πλάσιο ποσοστό υδραργύρου απ’ το κανονικό έχουν γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται η πόλη. Η ΔΕΥΑΧ έκανε έκκληση για μείωση της κατανάλωσης. Τη γεώτρηση του Βασιλειώνικου χρησιμοποιεί πλέον και ο Δήμος Ομηρούπολης.
– Θετικοί στην προοπτική της μονοδρόμησης των οδών Κωνσταντίνου Μονομάχου και Σκαραμαγκά, υπό την προϋπόθεση να πραγματοποιηθεί μελέτη είναι οι κάτοικοι του Φραγκομαχαλά.
– Στους “Ναυτώνες” προσέκρουσε κατά την είσοδό του το πρωί στο λιμάνι της Χίου το πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ, με το πρωραίο δεξιό τμήμα χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν σημαντικές ζημιές.
15. Επανήλθε η πρόταση για σύσταση Ενιαίου Φορέα Τουριστικής Προβολής του νομού μας κατά τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου.
Ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά και στον τομέα των τιμολογίων των δημοσίων έργων ζητούν οι εργολήπτες δημοσίων έργων του νομού που αποφάσισαν αποχή από τις δημοπρασίες των Δημοσίων Έργων μέχρι το τέλος του χρόνου.
16. Πάνω από 2.000 άτομα από το λεκανοπέδιο, ναυτικοί αλλά και νησιώτες διαδήλωσαν στον Πειραιά για “σύγχρονα σφαλή πλοία, 365 μέρες το χρόνο, για όλα τα νησιά, με εξασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών”.
Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας του 1ου Τ.Ε.Ε. Χίου.