Αρχική Νέα Τοπικά Οικονομία στην κατανάλωση νερού, με το φόβο του υδραργύρου

Οικονομία στην κατανάλωση νερού, με το φόβο του υδραργύρου

10


Μήνυμα προς όλους τους δημότες του Δήμου Χίου για μείωση της κατανάλωσης του νερού σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον εφιάλτη του υδραργύρου, στέλνει η ΔΕΥΑ Χίου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του νερού.
Έχοντας αποδειχτεί επιστημονικά ότι στην υδατολεκάνη του Κορακάρη από την οποία κύρια υδρεύεται η πόλη της Χίου υπάρχουν πετρώματα με προσμίξεις υδραργύρου, η παρουσία του οποίου στο νερό μεγαλώνει όσο πιο έντονη είναι η υφαλμύρινσή του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Μιχάλης Φυτούσης κάλεσε τον πληθυσμό της πόλης να μειώσει από τώρα την κατανάλωση.
Αιτία το γεγονός ότι η φετινή χρονιά σε βροχοπτώσεις και κυρίως σε τρόπους υδροδότησης κατά τους χειμερινούς μήνες μοιάζει ιδιαίτερα με το 2002, όταν η εμφάνιση του υδραργύρου έγινε αρκετά νωρίς και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου σύμφωνα με τότε έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής του νομού.
Πέρυσι η εμφάνιση έγινε στις γεωτρήσεις προς το τέλος Σεπτεμβρίου μόνο που είχε γίνει χρήση επιφανειακών νερών και συγκεκριμένα των πηγαδιών του Παρθένη πριν υπάρξει απαγορευτική εντολή για τη χρήση της και ανάγκη να γίνουν πρώτα δειγματοληπτικοί έλεγχοι εξαιτίας του ότι στον ποταμό πέφτουν και στραγγίσματα από την εν λειτουργία χωματερή…
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ένσταση εταιρείας σχετικά με διαγωνισμό εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην υδροδότηση της πόλης.
Πέρα από την οικονομία η ΔΕΥΑΧ ζήτησε να εξεταστεί ιδιαίτερα η κατασκευή στις νέες οικοδομές και φουντάνας, κάτι που συνηθιζόταν στο παρελθόν, όπου το κάθε σπίτι θα μπορεί να αποθηκεύει νερό της βροχής και να έχει μια σχετική αυτάρκεια.