Αρχική Νέα Τοπικά Λιμενική Επιτροπή για ανάπλαση λιμανιού

Λιμενική Επιτροπή για ανάπλαση λιμανιού

8


Στην παρουσίαση της πρότασης ανάπλασης του κεντρικού λιμανιού της Χίου προχώρησε ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Σταμάτης Κάρμαντζης.
Χαρακτηριστικό σημείο πέρα της ανάπλασης στη Φτωχιά Προκυμαία, η παρέμβαση για ομοιόμορφες πέργκολες στα καταστήματα της Προκυμαίας, με σεβασμό στους περιπατητές αλλά και η κατάθεση μιας νέας πρότασης για επέμβαση στο νότιο τμήμα του λιμανιού.
Στο θέμα των ημερών για την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Κάστρου ο κ. Κάρμαντζης απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι δεν έχει προλάβει στις πρώτες 100 μέρες να μελετήσει το σχετικό φάκελο.
Παράλληλα ζήτησε… προεκλογική πίστωση χρόνου δύο ετών για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχεδιασμό του, αφού βέβαια εξευρεθούν και τα σχετικά κονδύλια…


Η παρουσίαση έγινε στο “Σαλβάγικο”, σε ένα ευρύ ακροατήριο από εκπροσώπους παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και χώρων.
Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας (αν και λίγο υπερβολική σε ηχητικά κυρίως εφέ και βεβαίως βίντεο με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου) παρουσιάστηκε η πρόταση που αλλάζει όψη σε όλο το κεντρικό λιμάνι με γνώμονα την αισθητική πλευρά αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση εντός και εκτός λιμενικής λεκάνης.
Ο κ. Κάρμαντζης που εξήρε το έργο των 4 υπαλλήλων του Λιμενικού Ταμείου σημείωσε καταρχήν ότι πρόκειται για μια υπηρεσία που δεν επιδοτείται. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 550.000 ΕΥΡΩ εκ των οποίων τα μισά είναι λειτουργικά έξοδα. Έτσι για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια ζήτησε τη βοήθεια της Νομαρχίας για τις μελέτες, και τόνισε ότι θα εκμεταλλευτούν και το τελευταίο ΕΥΡΩ, θα κτυπήσουν όλες τις πόρτες, θα διεκδικήσουν κάθε πρόγραμμα και παράλληλα θα απευθυνθούν σε ιδιώτες για χρηματοδοτήσεις. Δεν αναφέρθηκε πάντως ποιες υπηρεσίες πιστεύεται ότι μπορούν να δοθούν προς εκμετάλλευση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ ζήτησε πίστωση δύο χρόνων.Και νέα πρόταση για το λιμάνι
Τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση η πρόταση για το λιμάνι δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με το νομαρχιακό σχεδιασμό ο κ. Κάρμαντζης παρουσίασε την πρόταση αξιοποίησης του νότιου τμήματος του λιμανιού.
Στις παρεμβάσεις από το ακροατήριο ο αντινομάρχης Νίκος Νύκτας σημείωσε ότι η πρόταση του κ. Μιχαηλίδη απορρίπτεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (για να το διαψεύσει ο τελευταίος) και ζήτησε να υπάρχει συνεργασία με τη νομαρχία.
Ο κ. Κάρμαντζης τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα νομαρχιακού σχεδιασμού, σχολίασε ότι αν οι παρεμβάσεις είναι ύψους 2-3 δις δραχμών (όσο δηλαδή στο αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Ερμιόνης) μπορούν να το προχωρήσουν.
Η απάντηση δόθηκε από τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Στέλιο Καμπούρη που σημείωσε τον κίνδυνο να θεωρήσουν από την κεντρική εξουσία ότι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία η Χίος ικανοποιείται με αυτές τις μικροπαρεμβάσεις.

Δεν μελέτησε το φάκελλο…
Ο κ. Κάρμαντζης απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα του περιφερειακού δρόμου του Κάστρου, λέγοντας δεν έχει προλάβει να δει το σχετικό φάκελο. Στην παρατήρησή μας ότι το σχέδιο ανάπλασης του χώρου όπου βρίσκεται η γεφυροπλάστιγγα θα περάσει ο συγκεκριμένος δρόμος, σχολίασε ότι τότε θα περιοριστεί η ανάπλαση…
Παρουσίασε επίσης το σχέδιο για τη διαμόρφωση της παλιάς Ιχθυόσκαλας, της ανάπλασης της Φτωχειάς Προκυμαία ενώ παρουσιάστηκε το αρχιτεκτονικό σχέδιο για το νέο στέγαστρο επιβατών (δωρεά των Λεωνίδα και Δήμη Μυλωνάδη). Επίσης παρουσιάστηκε το σχέδιο για τις πέργκολες των καταστημάτων που θα είναι ομοιόμορφες και μόνιμες κατασκευές. Μάλιστα στο θέμα αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι επαγγελματίες της Προκυμαίας.
Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό, ο κ. Κάρμαντζης τόνισε ότι πρόκειται για θέμα του Δήμου Χίου. Θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της Προκυμαίας από τον Κάβο μέχρι την Εμπορική Τράπεζα, ενώ θα εξεταστεί και το κλείσιμο του δρόμου στο ύψος του Χανδρή με διοχέτευση της κίνησης επί της οδού Κοκκάλη.