Αρχική Νέα Τοπικά ΠΑΣΥ: να συζητηθεί στους α’ βαθμιους συνεταιρισμούς η πρόταση του ΔΣ της...

ΠΑΣΥ: να συζητηθεί στους α’ βαθμιους συνεταιρισμούς η πρόταση του ΔΣ της ΕΜΧ

12

Με την επισήμανση πως πρέπει το θέμα της συμφωνίας με ένα στρατηγικό επενδυτή να ξαναπεράσει από Γενική Συνέλευση και πως δεν έχει εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ. της ΕΜΧ για την τελική συμφωνία, η ΠΑΣΥ (αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ) επανέρχεται στο θέμα της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου που είχε κύριο αντικείμενο την είσοδο ως μετόχου στα καταστήματα λιανικής (MEDITERRA) στρατηγικού επενδυτή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:


Στις 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων στην ΕΜΧ με κύριο θέμα την είσοδο ως μετόχου στα καταστήματα λιανικής (MEDITERRA) στρατηγικού επενδυτή.
Οι αντιπρόσωποι παρά το ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς της διοίκησης αντέδρασαν και μέσα σε έντονο κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας για το μέλλον της ΕΜΧ την ανάγκασαν σε ελιγμό.
Το αποτέλεσμα της Γ.Σ. είναι να διαπραγματευτεί η διοίκηση και να φέρει την τελική πρόταση πάλι στη Γ.Σ. για οριστική απόφαση.
Οι διοικούντες όμως αφού κατάφεραν και πήραν το ΝΑΙ στην τροποποίηση του καταστατικού της MEDITERRA, λένε ότι δεν χρειάζεται νέα Γ.Σ. αλλά αρκεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος στα μέσα ενημέρωσης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια φανερώνει πόσο αδίστακτοι είναι στο να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, αφού με τόσο προκλητικό τρόπο εξαπάτησαν και υφάρπαξαν την ψήφο των αντιπροσώπων. Αξίζει να τονιστεί ότι στην πρόταση αντιπροσώπων να γίνει συζήτηση σε συνελεύσεις των συνεταιρισμών στα χωριά, στελέχη της διοίκησης εκφράστηκαν υποτιμητικά για τη γνώμη των Μαστιχοπαραγωγών.
Επειδή οι καλές προθέσεις τόσο των Μαστιχοπαραγωγών όσο και σημαντικής μερίδας αντιπροσώπων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να προωθεί η διοίκηση τα σχέδιά της που δεν είναι άλλα από το να μετατρέψει όλες τις δραστηριότητες της σε Ανώνυμες Εταιρείες (και το εργοστάσιο τσίκλας) και να τις δώσει στο Κεφάλαιο τους καλούμε:
* Να προχωρήσουν σε συνελεύσεις των συνεταιρισμών τους ώστε να πουν γνώμη για τον οργανισμό που έφτιαξαν, για να τον έχουν στήριγμα και όχι να τον βλέπουν να μετατρέπεται σε εργαλείο πλουτισμού στις πλάτες τους, από τους επιτήδειους.
* Να δώσουν και πάλι νόημα στους Α’ βαθμιους Συνεταιρισμούς ώστε με προτάσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες για προϊόντα που δίνουν οι ιδιότητες της μαστίχας, να δυναμώσουν τη συνεταιριστική λειτουργία.
* Να απαιτήσουν τη μετατροπή της MEDITERRA από Α.Ε. σε Συνεταιριστική δραστηριότητα, για να μπει φρένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Τη ζωή στη νότια Χίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την κράτησε το μαστίχι και η ΕΜΧ, το μόνο όπλο στα χέρια των παραγωγών που πρέπει να δυναμώσει κι όχι να υπονομεύεται, αφού τους ενώνει το κοινό συμφέρον.